Her er Vårt Lands salmedugnad

Da koronakrisen traff landet vårt, ba vi artister om dele en av sine yndlingssalmer. Se alle bidragene her!

Reportasje

Er det noe kriser viser, så er det at ting vi ellers tar for gitt plutselig blir dyrebare og viktige.

Vi i Vårt Lands kulturavdeling tror også dette gjelder for salmeskatten.

Derfor bestemte vi oss for å invitere en rekke artister med på salmedugnad.

Ny salme hver dag

Vi ga dem følgende bestilling: Velg en salme du er glad i, som du syns oppleves viktig akkurat nå. Spill den inn på video hjemme og del den med oss.

Hver dag ved lunsjtider har vi så delt en ny salme med lesere på vl.no og våre Facebook-sider. Responsen har vært veldig god!

Moddi, Ellen Andrea Wang, Hilma Nikolaisen, Trygve Skaug og flere andre kjente og mindre kjente artister har så langt sendt oss sine bidrag.

Vi har nå samlet alle videoene, sammen med utdrag fra intervjuer med artistene.

Skroll og se alle bidragene i Vårt Lands salmedugnad!

LES OGSÅ: Salmer mot koronafrykt: – Jeg trenger noe som styrker mitt livsmot, sier Eyvind Skeie

Dag 1: Trygve Skaug

Første artist ut mandag 24. mars var den folkekjære poeten og artisten Trygve Skaug. Hans valgte salmen «Stor er din trofasthet» (#322)

– Den har vært med meg på store ting i livet siden jeg hørte den for første gang som 16-åring. Det er en sang jeg alltid kan synge uansett hva slags humør jeg har eller hvor stor eller liten tro jeg har akkurat den dagen, sier Skaug.

Dag 2: Solveig Leithaug

– Valget av denne salmen var ganske lett, sier Solveig Leithaug fra huset sitt hjemme i Nashville.

Salmen «Fager kveldssol smiler» er nummer 817 i Norsk salmebok. Leithaug sang den i 2014 under NRKs salmemaraton i 2014. Nå har hun også valgt den til Vårt Lands salmedugnad.

– Jeg kjenner at jeg har behov for å tenke på lyse ting og løfte blikket litt høyere, til Han som har skapt oss, som har lagd den vakre naturen som denne sangen omtaler så vidunderlig, sier Leithaug.

Dag 3: Jo Hegle Sjøflot

– Det er en salme som handler om gudslengsel og selverkjennelse, forteller Jo Hegle Sjøflot.

Musikeren, kjent fra bandet Svevngangar, har valgt salmen «Jesus, din søte forening å smake» (#158)

Sjøflot er i dag musiker og vikarlærer, men har jobbet som prest i tre år. I januar var han gjest i Vårt Lands podkast «Dokka» hvor han fortalte om hvorfor han sluttet som prest.

Dag 4: Darling West

For country-duoen ­Darling West gir «Deg å få skode­» (#482) gjenklang i den tiden vi er i.

– Det kan være sånn i denne­ nye hverdagen, hvor man er hjemme for seg selv, at man har litt mer tid til kontemplasjon over det som betyr mest for en, sa Mari Kreken.

Dag 5: Kristine Hovda og Ingrid ­Frivold-Storli

– Det er en salme jeg alltid har vært glad i, uansett om jeg har trodd at det fantes en Gud ­eller ikke, sa musiker og forfatter Kristine Hovda om «Nærmere deg, min Gud» (468).

Dag 6: Pål Moddi Knutsen

Salmedugnaden tok en uventet vending da Pål Moddi Knutsen komponerte sin egen melodi til Helge Stangnes› folkekjære «Havsalme» (#452).

– Jeg er vokst opp ved kysten og vant med en Vårherre som er litt mer konkret, som er der ute i hav og i vind, sa Moddi, som er fra Senja, om sitt valg. Salmen er spilt inn på Torshov i Oslo.

Dag 7: Ellen Andrea Wang

Syvende bidrag er det første på kontrabass, fremført fra Ottestad av jazzartisten ­Ellen Andrea Wang.

– Jeg er veldig glad i denne salmen og syns den passer fint i den veldig spesielle tiden vi er inne i akkurat nå, sa Wang om «Noen må våke i verdens natt» av Svein Ellingsen (#738).

Dag 8: Levi Henriksen

Levi Henriksen gikk for en av sine egne låter – «Jeg gir meg» fra albumet Verden av i går. Artisten og forfatteren synes nemlig ikke han får helt sving på salmesynginga.

– Jeg liker tvetydighet i at en tekst like gjerne kan være en kjærlighetssang som en sang om åndelig lengsel, sa Henriksen fra sitt hjem i Kongsvinger.

Dag 9: Dag Inge Ulstein

– Jeg er utrolig glad i ­salmer og synes denne dugnaden er et bra initiativ i situasjonen vi står i. Det blir en fin måte å dele på, sa ­bistandsminister Dag Inge ­Ulstein.

Ulstein har bakgrunn både fra bergensk elektronika og kor. Han sang og spilte «Din trofaste­ kjærlighet kan aldri svikte» (#382).

Dag 10: Andrea Bræin Hovig og Andreas Utnem

Ekteparet Andrea Bræin Hovig og Andreas Utnem fremfører «Tårnhøye bølger» (#461) fra Tøyenkirken i Oslo, der Utnem er musikalsk leder.

– Jeg tror kanskje ikke folk flest vet hvor viktig kunsten er for dem. Den er overalt, og vi tar den ofte for gitt, sa Bræin Hovig, som er kjent fra filmer som Håp, Barn og Disco.

Dag 11: Hilde Trætteberg Serkland

Da Norge ble koronastengt, svarte Hans-Olav Mørk med et dikt om å elske hverandre­. Teksten fikk raskt melodi av ­Hilde Trætteberg Serkland. ­Siden har salmen «Vi skal møtes» spredd seg vidt og bredt.

– Det er et veldig håp i teksten, mener Serkland, som sang fra Landås i Bergen, med Erik Evja Eikill på gitar.

Dag 12: Hilma Nikolaisen

– Salmesang er noe jeg tidligere ville sagt nei til. Men denne gangen tenkte jeg at det var fint å ta utfordringen, sa ­musikeren Hilma Nikolaisen.

Valgt falt på «Ikke en spurv til jorden» (#324), spilt inn fra Vestre Aker i Oslo.

– Teksten er trøstende, uten å være sentimental, sa Nikolaisen.

Dag 13: Lisa Børud

– I en tid hvor mange er redde og bekymret, er det fint å kunne være med å bringe håp, sa Lisa Børud.

Dag 14: Sara Marit A. Gaup

Sara Marit A. Gaups valg falt på en favoritt fra den eldste norske salmeboka, Landstads kirkesalmebok. «Mu ­dorvon doivon bijan mun», på norsk «Mitt håp og trøst og all tillit».

– Det handler om å slå seg til ro og å klare å se forskjell på det man kan og ikke kan gjøre noe med, sa Gaup hjemmefra i ­Karasjok.

Dag 15: Marie Løvås

Nykommeren Marie ­Løvås ville ha en salme i moll. Valget falt på «Lær meg å kjenne dine veie» (#312), med melodi fra en gammel folketone.

– Jeg synes den ivaretar det som kan være vanskelig, sa ­Løvås fra Torshov i Oslo.

Dag 16: Einar Jullum Leiknes

– Dette er en inter­nasjonal salme, noe som passer­ bra nå. Er det noe som forener oss, er det jo musikk – og kanskje­ spesielt afroamerikansk musikk, sa Einar Jullum Leiknes om «­Nobody knows my ­sorrow» (#470).

Leiknes er artist og gate­sanger, også kjent som Einar i sol­veggen. Videoen ble spilt inn i Feda i Vest-Agder

Dag 17: Sondre Bratland

– Jeg bekymrer meg ikke så veldig for det som var i går, og ikke for det som kommer i morgen, fortalte Sondre Bratland.

«Blott en dag» (#489) handler nettopp om det å ta én dag om gangen, noe som kan være viktig nå, mener folkesangeren fra Vinje.

Dag 18: Herborg Kråkevik og Hans Dal

Til langfredag valgte Herborg Kråkevik den danske salmen «Ræk mig din hånd». Den ble spilt inn på Skagen, ­akkompagnert av Hans Dal – som har laget melodi til den ­vakre teksten.

Dag 19: Jenny Marie Sabel

– Jeg blir alltid rørt når jeg hører «O bli hos meg», sier Jenny Marie Sabel, fra duoen Konradsen.

Salmen (#818) er spilt inn i Storfjord i Troms, der Sabel bor sammen med mannen og sønnen sin denne våren.

– For meg representerer den et rop om hjelp og håp i de mørke stundene i livet, sier Sabel.

Dag 20: Vilde Tuv

– For meg har påskens kristne budskap vært vanskelig tilgjengelig, og denne salmen har vært en del av dette. I løpet av denne påsken har jeg derimot fordypet meg i spørsmålet, og funnet en meningsfull måte å forstå budskapet på, forteller Vilde Tuv.

Påskedag synger den bergenske artisten, produsenten og låtskriveren en av våre aller mest kjente og kjære påskesalmer: «Påskemorgen slukker sorgen».

Dag 21: Lewi Bergerud

Artist og låtskriver Lewi Bergrud synger den tradisjonsrike påskesalmen «Deg være ære» hjemmefra stua i Porsgrunn.

– Jeg har masse gode minner om denne salmen fra oppveksten. Da jeg hørte den igjen for en liten tid tilbake, ble jeg ble overrasket over hva den gjorde med meg. Man skjønner at man synger om noe som er stort og mektig, sier Lewi Bergrud.

Dag 22: Sondrey

«Gje meg handa di, ven», synger Sondre Mulongo Nystrøm, alias Sondrey, i Vårt Lands salmedugnad.

– Tiden vi er inne i byr på store utfordringer. Det er mange som trenger hjelp, og som kunne trenge en hånd å holde i. Varme, gode ord og noen som kan være der. Jeg tenker at denne salmen kan være en trøst, sier Sondre Mulongo Nystrøm.

Dag 23: Ole Johannes Åleskjær

Trygve Bjerkrheim formidler det sanselige og livsnære, mener Ole Johannes Åleskjær. Til salmedugnaden har Vårt Lands anmelder valgt en dikter fra egne hjemtrakter.

– Tematisk er det en sang som handler om Guds omsorg, noe jeg tenkte kunne være passende nå, sier Vårt Lands musikkanmelder Ole Johannes Åleskjær.

Dag 24: Inger Johanne Oskal

– Jeg vet at denne salmen har beroliget mange redde barnehjerter, forteller Inger Johanne Oskal. Hun har valgt en gammel kjenning som er mye brukt i Kautokeino.

– Salmen har blitt lært til barn i Kautokeino fra gammelt av, til trøst og oppmuntring, sier Oskal.

Til Vårt Lands salmedugnad har sangeren og joikeren valgt «Go Ipmil lea mu mielde», på norsk «Er Gud for meg så trede».

Dag 25: Marthe Valle

Marthe Valle har valgt en salme som oppsummerer maktesløsheten hun kjenner på i møte med Europas behandling av flyktninger i overfylte leire.

– Salmen treffer meg fordi jeg har møtt mange på flukt som lurer på om Gud har forlatt dem. De føler seg forlatt av de aller fleste. Troen har de, men den blir satt kraftig på prøve, forteller artist Marthe Valle.

Til Vårt Lands salmedugnad har hun levert en personlig fremføring av «Herre, måtte dette skje». Salmen er skrevet av Jan Inge Sørbø, med melodi av Ivar Jarle Eliassen. Den er også tidligere blitt brukt under store kriser og hendelser, som da tsunamien rammet i 2004.

Dag 26: Erik og Hanna fra Monograf

Erik Normann Sannes Aanonsen og Hanna Sannes Aanonensen fra bandet Monograf har valgt «Kirken den er et gammelt hus».

Dag 27: Maria Solheim

Salmene har en egen evne til å sette ord på et håp mange lengter etter, sier Maria Solheim. Fra kjelleren i Svelvik setter hun punktum for Vårt Lands salmedugnad.

– Denne salmen vokste jeg opp med, og den ga meg alltid en ro. Det opplever jeg at den fremdeles gjør, selv om jeg er voksen, sier Maria Solheim.

Hun avslutter salmedugnaden med klassikeren «Ingen er så trygg i fare».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje