– Det er et veldig håp i teksten. En lengsel etter å møtes igjen. Jeg tror mange kan synge den, uavhengig av om man har kristen tilknytning eller ikke.

Hilde Trætteberg Serkland ble umiddelbart grepet av diktet til Hans-Olav Mørk da det dukket opp i Facebook-feeden hennes lørdag 14. mars, bare to dager etter at regjeringen hadde innført de strengeste tiltakene i fredstid for å begrense koronaepidemien.

Gjenklang

– Melodien bare kom til meg, forteller Serkland, som er skuespiller og låtskriver fra Bergen.

Hun sang inn teksten og sendte den til Mørk som ba henne om å dele den i sosiale medier. Siden har salmen «Vi skal møtes» spredd seg vidt og bredt.

Nå er den også blitt en del av Vårt Lands salmedugnad, fremført av Serkland selv, med Erik Evja Eikill på gitar.

Livserfaring og bibeltekst

– Budskapet fra statsministeren og helsemyndighetene gjorde sterkt inntrykk. Og det som går inn under huden på meg, blir noen ganger til tekster, forteller Hans-Olav Mørk.

Forfatteren, som har bakgrunn både som visesanger og gateprest i Kirkens Bymisjon, er opptatt av forbindelsen mellom livserfaringer og Bibelens fortellinger.

– Det gjør meg ydmyk at tekstene mine kan bety noe for andre.

Håp i mørket

«Vi skal møtes når dette er over» – slik starter diktet. Å love hverandre et gjensyn kan hjelpe oss gjennom det som er vanskelig, fremhever Mørk.

Han trekker linjer til en historie fra passasjerfergen Estonia. Om det faktisk skjedde, vet han ikke – men det sies at det ble gitt et løfte mellom to fremmede den natten skipet sank i Østersjøen.

– Når dette er over skal vi møtes på kafé i Stockholm, skal de ha sagt før de gled ned i det mørke vannet. Historien sier at de gjorde det. De møttes. Det er en utrolig sterk fortelling om håp.

SE MER: Alle bidrag til Vårt Lands salmedugnad her finnes her!

Brukt i gudstjeneste

«Vi skal møtes» ble allerede 22. mars lest som utgangshilsen under gudstjeneste i Elverhøy kirke i Tromsø.

– Jeg har fått utrolig mange tilbakemeldinger. Diktet har virkelig truffet en nerve, sier kapellan Kjersti Marie Lægdene.

Facebook var også Lægdenes første møte med diktet, og hun tok raskt kontakt med Mørk for å høre om hun kunne få bruke det.

Gudstjenesten fra Elverhøy ble videostreamet og sendt på NRK radio og TV.

En dans

– Salmedikteren Svein Ellingsen har en gang sagt at en sang blir en salme hvis den også blir en utstrakt hånd inn i menneskers liv. Jeg opplever at Hans-Olav Mørks tekst er en slik utstrakt hånd, sier Hilde Trætteberg Serkland.

Serkland har først i ettertid oppdaget at hun denne gangen har skrevet en valsetakt.

– Det ligger en dans der, sier låtskriveren, som platedebuterte i fjor høst.

«Vi skal møtes» har ellers blitt oversatt til nynorsk og dansk. Det er laget arrangement for kor og et blåsearrangement til studenter i Danmark.

Nå er det planlagt at salmen skal fremføres i en konsert i Korskirken i Bergen i påsken, forteller Serkeland.

Det viktigste

– Vakker, fin, enkel og upretensiøs, er Hans-Olav Mørks reaksjon på Serklands melodi.

– Hvorfor tror du teksten din har slått sånn an?

– Når noe vekker sånn gjenklang, er det fordi noen har vært så heldig og fanget opp noe som lå i lufta. Jeg har fått gaven og nåden det er å sette ord på det. Det et er et stort ansvar, sier Mørk.

Han er tidligere kjent for tekster som «Våg å være», som blant annet har vært brukt i Human-Etisk Forbunds konfirmasjonsundervisning.

– Mottakelsen av «Vi skal møtes» har utfordret meg til å skrive videre og formidle mer. Ingenting gleder meg mer enn at teksten blir brukt, sier Mørk, som i dag jobber i Bibelselskapet.

Når kriser inntreffer, kan det hjelpe oss til å se hva som er det viktigste i livene våre, tror Mørk.

– Fellesskap, kjærlighet og det å elske hverandre er alt.

LES MER: Eyvind Skeie: Jeg trenger noe som styrker mitt livsmot