– Salmen handler om å ta farvel. Fra den døendes synsvinkel. Folk dør av mange årsaker, korona er en av dem. Døden er premisset for å leve, slik er det bare, sier Herborg Kråkevik.

Til Vårt Lands salmedugnad langfredag har hun valgt den danske salmen «Ræk mig din hånd», omsatt til norsk av Henning Kvitnes.

– Jeg tenkte at den passet på langfredag, for det er jo dødskampens dag. Livet og døden kjemper om overtaket.

Den redde Jesus

Herborg Kråkevik forteller at hun i påsketider alltid blir rørt av at Jesus blir redd, selv om han vet at han skal stå opp igjen den tredje dagen.

– Helt fra jeg var liten har dette gjort inntrykk på meg. Det er jo kanskje nettopp som barn at man best forstår angsten han opplever: Min Gud, min Gud – hvorfor har du forlatt meg?!

– Det er jo faren. Han er forlatt av faren sin. Det gjorde sterkt inntrykk på meg som barn og jeg syntes hele påskeopplegget til Gud var litt for heftig.

Sang for dødende

«Ræk mig din hånd» er laget av ekteparet Marianne Harboe og Hans Dal til bruk på hospice. Harboe har skrevet teksten, mens Dal har laget melodien. De to har i mange år arbeidet med å arrangere konserter og spille for mennesker i livets siste fase.

På opptaket fra Skagen har Kråkevik med seg Hans Dal på gitar og sang. Kråkevik synger fra den norske teksten, mens Dal synger fra den danske.

At komponisten selv er med, skjedde ved et lykketreff, forteller Kråkevik. Hun var ute i hagen og grunnet på hvilken salme hun skulle velge, «Ræk mig din hånd» eller «Ein fin liten blome». Mens hun sto der svingte det en bil opp til gjerdet, og ut kom Hans Dal.

– Han skulle bare si at han hadde mistet telefonen sin og at han skulle reise frå Skagen neste dag. Slik slapp jeg å ta valget! Det var nok meningen at det ble denne, sier hun.

SE MER: Alle bidragene til Vårt Lands salmedugnad finnes her

Blir i Danmark under korona

Påsken tilbringer den norske sangeren og skuespilleren i huset på Skagen.

– At Hans kom inn porten gjorde at eg kunne spille inn salmen i Skagen til påske. Jeg kjenner ikke andre musikere her. Vi har vært her i huset vårt siden skolene lukket i Danmark og blir her til de åpner igjen, forteller hun.

Etter planen skal Kråkevik spille hovedrollen i Kristin Lavransdatter på Akershus og Bergenhus festning i august.

I år skal hun også gi ut album, med nyskrevne julesanger fra juleheftet Juleroser, som hun er redaktør for.

– Det blir storslått turné med Vigdis Hjorth, Vetle Lid Larssen og Mathias Eick og tre symfoniorkestre. Hvis vi får lov til å opptre i desember, da. Håp er viktig nå.