– Tematisk er det en sang som handler om Guds omsorg, noe jeg tenkte kunne være passende nå, sier Vårt Lands musikkanmelder Ole Johannes Åleskjær.

Valget av Trygve Bjerkrheim (1904–2001) til salmedugnaden har også mer personlige årsaker: Åleskjær er vokst opp i de samme traktene som ham, i Aurskog-Høland. Salmen «Gud vil ikke miste en eneste en» har han derfor spilt inn ved Bjerkrheims minnesmerke i Løken, der dikteren tilbrakte barndommen og hadde sommerhus.

– Bjerkrheim var knyttet til Høland og landskapet og bygda, forteller Åleskjær.

Lavkirkelig bakgrunn

Bjerkrheim er mye brukt i lavkirkelige sammenhenger. Da Åleskjær var liten hørte han salmer som «Han tek ikkje glansen av livet» og «Det er nok det som Jesus gjorde».

– Bjerkrheim representerer en åre som jeg selv er knyttet til, forteller han.

SE MER: Alle videoene i Vårt Lands salmedugnad finnes her

Sanselig og enkelt

Trygve Bjerkrheim formidler det sanselige og livsnære, mener Åleskjær.

– Han bruker enkle metaforer og bilder for å skildre et gudsforhold. Han ser, kjenner og opplever landskap, hus og personer rundt seg.

I en artikkel i Vårt Land i fjor høst skrev Åleskjær kritisk om det han mener er en mangel på jordnære brukssanger i nåtidens frikirkelige kretser. I stedet bærer moderne lovsang preg av å være strømlinjeformet og fri for virkelighetsnære erfaringer, ifølge ham.

– Jeg har ikke støtt på noen forsøk på å fornye tradisjonen etter Bjerkrheim. Det er en stor mangel.

LES OGSÅ: Trygve Bjerkrheim hadde en varhet for hjerteslag blant vanlige mennesker