Nyheter

2020: Det utenkelige nyhetsåret

KAVALKADE: Det starter med regjeringskrise i januar og ble avrundet med et USA-valg uten sidestykke. Men mellom disse hendelsene handlet det meste om et virus. Slik oppsummerer nyhetsredaktør Veslemøy Østrem og fotograf Erlend Berge det krevende året 2020.

JANUAR: KOLLAPS

I Vårt Lands nyttårsavis er de fire partilederne samlet til felles intervju. Kjemien stemmer liksom ikke helt. Samtalen går trått.

Bare noen uker etter er Solbergs firepartiregjering historie. «Grå og kjedelig», er dommen fra Frp-toppene da de begrunner sin hurtige utgang fra samarbeidet.

Den utløsende årsaken er at en terrorsiktet IS-kvinne blir hentet hjem til Norge sammen med sine to barn. For Venstre og KrF var nok Frps beslutning en lettelse, men Ernas drøm om et tett, borgerlig samarbeid i åtte år, sprakk den 20. januar.

Men dette er ikke den mest krevende utfordringen partitoppene får i fanget i 2020.

FEBRUAR: NOE I GJÆRE

Nyhetene om koronaviruset når oss, men fortsatt er det langt hjemmefra det hele skjer. I Kina først, deretter kommer historiene om overfylte italienske sykehus. Likevel er det som om det ikke berører oss. Nordmenn drar på vinterferie til Alpene som før.

I Vårt Land er spaltene preget av en bistandsdebatt om næringslivets rolle i fattigdomsbekjempelse. De første «ureturnerbare» får avverget tvangsretur, og Brunstad Christian Church´ åndelige leder Kåre Smith velger å snakke med pressen for første gang på 23 år i et langt intervju.

Men i ettertid må vi kunne kalle februar måneden der verden ikke visste hva den hadde i vente.

MARS: NEDSTENGNING

Hvor var du 12. mars klokken 14?

Det er da statsminister Erna Solberg går på podiet og formaner:

– I dag kommer regjeringen med de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid.

Så presenterer hun den nye hverdagen vår. Vi får fire timer på oss før tiltakene trer i kraft. Landet vårt er stengt ned. Det første koronadødsfallet i Norge blir meldt samme kveld.

Vi drar hver til vårt. Skolebarn, barnehagebarn og foreldre skal forsøke å få hverdagen til å fungere. Folk blir permittert. Økonomien strammes inn. Alt blir avlyst.

Og grensene stenger.

Ikke alle i Norge har et hjemmekontor å trekke seg tilbake til. Romer i Norge får reiseordre.

I Vårt Lands spalter skriver vi om de sårbare gruppene – om barna i sårbare familier, som har mistet sine ankerfester og omsorgspersoner, demente som mistet omsorgstilbudet, innvandrergruppene som ikke får tilpasset informasjon på eget språk.

I ettertid ser vi at vår journalistikk i denne første perioden var presis. Beredskapsplanene som ble iverksatt, var ikke gode nok for disse gruppene.

APRIL: PÅSKE UTEN KIRKEGANG

Påsken 2020 er digital. Hyttene står tomme. Vi vender oss til det uvanlige og finner nye løsninger. Sangøvelser via Zoom. Facebook blir kanalen for kveldsandakter, morgenbønn og direktesendte gudstjenester fra det ganske land.

Hver morgen tikker det inn nye smitte- og dødstall. I nord vil de ha søring-karantene. I Oslo-området kommer historiene fra de første smittede, vinterferiegjestene fra Østerrike og Italia forteller om svært krevende og langvarige sykdomsforløp.

Fortsatt er testing et gode som svært få får tilgang på. Først 29. april kan alle med symptomer, teste seg.

Krisepakke etter krisepakke rulles ut. Politikerne jobber på høygir. En raus oljepakke skaper debatt.

Og mens vi sliter med å få hjulene til å gå rundt i egne hjem og på arbeidsplasser, diskuterer vi Norges nye oljefondssjef, Nicolai Tangen, og hans milliardplasseringer. Til Vårt Land forteller han for første gang om sitt verdisyn og sine planer i et langt intervju. Først i september tiltrer han, etter stortingshøring og nedsalg.

MAI: STILLFERDIG JUBEL

I mai står det store bioteknologi-slaget i Stortinget. KrF går på et sviende nederlag, da Frp velger å gå til de rødgrønne for å gjennomføre flere liberaliseringer. Som et «plaster på såret» innkasserer partiet en Moria-seier. Femti personer skal hentes hit og få sine asylsøknader behandlet i Norge. Men vedtaket er fullt av forbehold, og hele året går uten at en eneste Moria-flyktning blir å se på Gardermoen.

Vi har mye å feire denne maimåneden, men får ikke feire slik vi ønsket. Det er 75 år siden fredsjubelen 8. mai 1945. Fredsmarkeringene som skulle være mange og høytidelige, blir små og digitale.

Smittetallene går riktig vei, og 11. mai kan alle skoleelever igjen møte opp i klasserommene. Vi får ikke gå i tog, og nasjonaldagen blir en merkelig stillferdig dag.

JUNI: RASISMEOPPRØR BRYTER LYDMUREN

25. mai blir amerikaneren George Floyd drept av politiet under en pågripelse i Minneapolis i USA. Hans dramatiske død blir symbolet på den systematiske rasismen som skjer i det amerikanske samfunnet – og i verden for øvrig. Black Lives Matter-bevegelsen vokser med enorm fart.

Også i Norge blir det demonstrasjoner – og debatter både om rasisme og om innvandring, men også om smittevern og bruk av munnbind. Sian (Stopp islamiseringen av Norge) mobiliserer til torgmøter, tilstrømmingen er minimal, men organisasjonen kaprer oppmerksomhet.

JULI: NORGESFERIE OG DYPDYKK

På verdensbasis passerer er det nå 500.000 koronarelaterte dødsfall, men i Norge begynner vi å senke skuldrene. Vi innser at vi ikke skal reise utenlands, og vi går til innkjøp av køyesenger, telt og grillutstyr. Vi finner gjengrodde stier og bestiger nye fjelltopper.

Sommeren er tiden for gode serier og dypdykk i tematikk som ligger litt utenfor den daglige nyhetsstrømmen. I Vårt Land bruker vi juni og juli til å snakke skikkelig med noen av de profilerte politikerne som har varslet at de gir seg i politikken.

Et av intervjuene som setter dagsorden, er med Marianne Marthinsen (Ap) som åpenhjertig forteller om bakgrunnen for at hun har mistet motivasjonen til å fortsette med politikk. Hun peker på sin politikerkollega Trond Giske og mener han hadde satt sine egne interesser fremfor partiets. Senere denne sommeren blir Giske vraket i nominasjonskampen for å bli fylkesleder i Trøndelag Ap, etter flere varsler fra AUF-politikere.

AUGUST: VARSLERNES MÅNED

Det første frampeket mot hva vi har i vente i høst, kommer allerede i august. Da drar Hurtigruten på cruise med flere koronasmittede besetningsmedlemmer. Det ble et omdømmemessig mageplask for selskapet og smitteutbrudd en rekke steder. Også bryllupsfester, religiøse markeringer og importert arbeidskraft fører til økt smitte flere steder i landet.

August er varslernes måned i Vårt Land. En rekke varslere og andre uavhengige kilder forteller om uryddige arbeidsforhold og økonomisk rot i organisasjonen Født Fri.

Også i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) kommer det varsler om maktmisbruk i organisasjonen. I menigheten Hillsong varsles det mot ledelsen, og granskinger igangsettes.

SEPTEMBER: DET BRENNER

Natt til 9. september brenner store deler av Moria-leiren på Lesbos i Hellas ned. Telt og skur, som har vært midlertidig tilholdssted for altfor mange migranter allerede, blir fullstendig ubeboelig. Det setter også fyr på en allerede betent debatt om norsk flyktningpolitikk. Kravet om å hjelpe flere av migrantene i Hellas, øker.

Langt mindre dramatisk, men opphetet nok, blir debatten om kvinnelige prester i Norge, der har det ulmet i flere tiår. Sogneprest i Sogndal, Michael Bruun, forteller om sin motstand mot kvinnelige prester. Han mener han kan reservere seg mot å dele ut nattverd sammen med kvinnelige prestekollegaer. Det viser seg at mange kvinner i Den norske kirke har opplevd utenforskap og bærer på negative erfaringer når mannlige kollegaer reserverer seg mot samarbeid. Biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin tar deres historier på alvor, og ber i november om unnskyldning.

«Disse erfaringene berører meg. Absolutt. Jeg har behov, som biskop i Bjørgvin, for å si at mange kvinner i mitt bispedømme har opplevd ting de ikke burde oppleve,» sier han til Vårt Land.

OKTOBER: DEN ANDRE BØLGEN

Verden er igjen i krisemodus, koronasmitten blusser opp og FN-sjefen erklærer koronapandemien som vår tids største katastrofe.

I Norge blir det ytterligere innstramminger 25. oktober, nå er det kun lov å samle fem personer i private hjem. Nå må nordmenn dessuten gjøre som resten av verden: Bruke munnbind når vi ferdes ute blant mange folk. Ikke alle husker å kaste masken – på rett sted.

1 million mennesker har til nå dødd av koronasykdom, og 2. oktober meldes det om at president Donald Trump og hans frue Melania har testet positivt.

Trump legges inn på sykehus, men toner likevel ned faren ved viruset.

I Vårt Land møter vi en rekke ulike religiøse velgergrupper i podkastserien «God bless America», der blant annet den norske senatoren Janne Myrdahl omtaler Trump som «en artig skrue».

NOVEMBER: TRUMP MINUTT FOR MINUTT

Opposisjonen i USA liker ikke utviklingen, smittetallene går rett til værs.

Idet stemmelokalene i USA åpner før valget 19. november, er det lange køer utenfor. Mange som aldri har stemt ved valg tidligere, går til stemmeurnene. Det skal vise seg at det er forhåndsstemmene, enten via post eller ved fysisk oppmøte, som skal avgjøre valget i Trumps disfavør.

Trump fortsetter å samle sine trofaste velgerne til store massemøter – fortsatt uten munnbind. En studie fra Stanford-universitetet konkluderer med at president Trumps folkemøter har medført over 30.000 bekreftede koronatilfeller og trolig 700 dødsfall.

En nyhetskavalkade for 2020 kunne ha omtalt Trump-utspill hver måned. Den amerikanske presidenten har skapt daglig uro med sine tweets, sine utfall mot internasjonale samarbeidspartnere og institusjoner. Valget 3. november blir en thriller, som ikke blir avgjort før rettsvesenet har sagt sitt.

I Norge bakser regjeringspartiene med et budsjett de knapt får enighet om. Politikerne er koronautmattet og har lite handlingsrom, og ender med en enighet det er vanskelig å se noen begeistring for, selv i partiene som står bak enigheten. Bare Frp virker noenlunde fornøyde. Fra sin plass utenfor regjering får de presset igjennom avgiftskutt for snus, øl og vin, og ytterligere innstramminger på innvandringsfeltet.

DESEMBER: UTMATTET, MEN MED VAKSINEHÅP

Det ble ingen julekonserter, julebord, julebasarer eller store juleselskap i 2020. Kirkebenker ble ikke definert som «fastmonterte seter», og julegudstjenester ble avlyst over hele landet.

De nye «rekordene» denne måneden består av dystre tall på rekke og rad:

  • 3. desember passerer verden 1,5 millioner koronadødsfall.
  • 5. desember blir 200.000 nye smittetilfeller oppdaget daglig i USA.
  • 17. desember passerer Sverige 350.000 påviste koronatilfeller.
  • I Norge er statusen like før jul at i underkant av 45.000 er smittet, mens 405 er døde.
  • Totalt anslås utviklingen for verdens fattigste har forverret seg dramatisk for første gang på 25 år på grunn av pandemien.

Da landet ble nedstengt, manet folkehelsedirektør Camilla Stoltenberg til tålmodighet. Vi skulle ikke ut for å løpe sprint. Vi skulle delta i et maraton der ingen egentlig visste hvor målgang var. Mange er slitne nå, både helsepersonell, lærere, barnevernsansatte, politikere, helsetopper, prester – og journalister – har jobbet lange og mange timer ekstra dette året.

Mot slutten av et langt år med usikkerhet og sosial distansering, kom nyheten om et mutert virus, langt mer smittsomt enn det opprinnelige. Men også nyheten om at vaksineringen nå kan komme i gang.

2020 krevde mye av oss. Men vi har klart strabasene sammen.

Vårt Lands redaksjon ønsker alle sine lesere et velsignet, godt 2021, med håp om at neste års kavalkade kan bestå av langt flere gode nyheter.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Veslemøy Østrem

Veslemøy Østrem har vært nyhetsredaktør i Vårt Land siden september 2019. Hun har ansvar for avisens nyhetsavdeling og publiseringsavdeling.

Erlend Berge (foto)

Erlend Berge er fotojournalist i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter