Nyheter

Regjeringen tok opposisjonen på senga med Moria-grep: Skrur forventningene opp i KrF og SV

Opposisjonspartier gleder seg over at regjeringen tror på europeisk løsning om Moria-barn. Borgerlige unngikk skvis i Stortinget.

Tirsdag ettermiddag tok regjeringen opposisjonen på senga. Rett før SVs forslag om å hente hjem barn fra Moria-leiren skulle opp i Stortinget, ba den om en utsettelse. Det fikk den.

Fredagens ministermøte i EU kan nemlig lande en løsning for relokalisering av barn fra de kriserammede leirene i Hellas, skriver regjeringen i et brev til Kommunal- og forvaltningskomiteen.

Det var Aftenposten som først meldte om utsettelsen og at «regjeringen regner med løsning» i Moria-saken.

Skrur forventningene kraftig opp hos KrF og SV

Signalet fra regjeringshold skrur forventningene kraftig opp, både i opposisjons- og regjeringspartiene som ønsker å hente Moria-barn til Norge.

– En utsettelse av komitébehandlingen betyr jo nå forventninger om et resultat, sier KrF-talskvinne Torhild Bransdal til Vårt Land

Også SVs Karin Andersen øyner håp:

– Under tvil har de fått denne utsettelsen. For saken er alt på overtid. Vi forventer da at de slutter seg til et europeisk initiativ for å hente hjem barn, uten å fintelle mennesker. Jeg håper de kan lande på et tresifret antall, sier Andersen.

Også Redd Barna forventer nå at regjeringen raskt henter «et betydelig antall barn» til Norge».

– Dette er svært positive signaler, sier kommunikasjonsdirektør Gunvor Knag Fylkesnes til Vårt Land.

LES OGSÅ: Finland tar imot 100 barn og unge fra greske leire

Oslo  20171120.
Torhild Bransdal fra KrF holder appell på Eidsvolls plass utenfor Stortinget i Oslo under markeringen for stans i utsendelse av flyktninger til Afghanistan.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
– En utsettelse av komitébehandlingen betyr jo nå forventninger om et resultat, sier KrFs Torhild Bransdal. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Men først kom et brev fra Mæland – det var avvisende

For opposisjonen var budskapet overraskende. For tidligere på dagen hadde utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en redegjørelse i Stortinget signalisert at regjeringens linje om ikke å hente barn nå, lå fast.

Og bare få dager i forveien hadde justisminister Monica Mæland skrevet brev til Kommunal- og forvaltningskomiteen om at det ikke var aktuelt å hente hjem noen barn nå. Et av ankepunktene for Mæland var at det ikke fantes europeiske «standardprosedyrer» for å relokalisere asylsøkere.

Oslo 20200415. 
Justis og beredskapsminister Monica Mæland (H)  under den daglige pressebriefen i forbindelse med korona-siyuasjonen i Norge.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Fram til tirsdag var budskapet fra justisminister Monica Mæland (H) at det ikke var aktuelt å hente barn til Norge nå. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix 

Høyres Trellevik: Ikke gitt at Norge tar imot Moria-barn

Mens KrF og Venstre har ønsket å hente Moria-barn til Norge, har Høyre satt ned foten. Regjeringen har sagt nei i påvente av en «felleseuropeisk løsning».

Men nå kan den ha håp om at dette kommer på plass – og den har fått 14 dagers utsettelse i Stortinget å vurdere saken på.

– Det regjeringen også skrev i brevet til komiteen, var at den var villig til å vurdere saken om det lå en felleseuropeisk løsning i bunn. Nå har Stortinget gitt den tid til å vurdere situasjonen, etter hva som kan være EUs fremgangsmåte, forklarer Høyre-talsmann Ove Trellevik.

Han tok opp utsettelsen innad i komiteen. Trellvik viser til at Norge i år skal ta imot 3.000 kvoteflyktninger. Han ønsker eventuelt at regjeringen avlaster Hellas innenfor FNs kvoteflyktningsystemet.

– Men det må være forankret i UNHCRs regelverk, påpeker Trellevik.

– Selv om Stortinget utsetter behandlingen, er det altså ikke gitt at Norge tar imot barn fra Moria-leiren?

– Nei, det er en mulighet til å vurdere det, svarer Trellevik.

Oslo  20160511.
Heidi Greni (Sp) kommenterer integreringsmeldingen i stortinget onsdag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
– Utsettelsen gir håp om at vi nå kan samles om en bred løsning over partigrensene, sier Sps Heidi Greni. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sp har håp om å nå målet sitt – bred samling

Også på nøkkelaktører sentralt i KrF, kom utspillet fra egen regjering noe overraskende.

Det gjorde det også på Sp og talskvinne Heidi Greni. Innad i Sp var et ferskt brev fra Mæland såpass avvisende at partiet trodde regjeringen også avviste et bredt forlik om Moria-barna i Stortinget.

Det inviterte Sp til nylig. Tidlig i går var det fortsatt uavklart om både kolleger i opposisjonen og regjeringspartier ville bli med.

– Utsettelsen gir håp om at vi nå kan samles om en bred løsning over partigrensene, sier Greni til Vårt Land.

LES OGSÅ: Moria-barna er gutter fra Afghanistan

Uten utsettelse kunne SV og Sp skapt en kinkig situasjon for KrF og Venstre

Timene før den nye vendingen i komitémøtet på Stortinget, var regjeringspartiene under press.

• SV hadde planene klare for å snu på sitt forslag om å hente 1.500 fra Moria-leiren, slik at også regjeringspartiene KrF og Venstre kunne fristes til å støtte det. SV ville legge inn formuleringer om å stille seg bak oppropet fra tidligere statsråder og statsministre i påskeuken. De foreslo å ta imot langt færre enn SV.

• Også Sp ville uansett fremme sin løsning for å hente barn fra Moria-leiren.

Da ville KrF og Venstre blitt møtt med slike forslag i Stortinget alt tirsdag. De to partiene kunne risikere å måtte stemme mot politikk de er for – og som landsstyrene deres vil ha.

Borgerlige parlamentariske topper måtte inn i Moria-knipe

Vårt Land kjenner til at utfordringen var løftet til topps i de tre partiene. Parlamentariske ledere var koblet inn for å unngå en slik skvis under avstemningen. Og «toget» gikk om to dager: Da var det frist for avklaring i stortingskomiteen.

Men nå er alt skjøvet ut i tid. Innad i KrF og Venstre øyner man en Moria-løsning som partiene kan gå for.

Oslo 20200115. 
Innvandringspolitisk talsmann Jon Helgheim snakker med pressen etter gruppemøtet til Frp i Stortinget onsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Jon Engen Helgheim truet med å trekke Frps støtte da det ble kjent at KrF tror på Moria-gjennomslag i regjeringen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Frp-Helgheim: Skal Høyre hente flyktninger fra Hellas, så bryter de med Granavolden

Frps Jon Engen-Helgheim er saksordfører og innbitt motstander av å hente mindreårige barn fra Moria-leiren til Norge.

– Ikke ett barn bør komme hit, uttalte han til Vårt Land en måned tilbake.

Nå er han overrasket over vendingen fra regjeringen – og spesielt Høyre:

– Dersom Høyre vil endre kurs og hentet hjem flyktninger fra leirene i Hellas, så får de stå for det. Det blir ingen europeisk enighet og da vil det å hente hjem flyktninger fra Hellas være i strid med Granavolden-erklæringen, sier Helgheim til Aftenposten.

Her er budskapet fra regjeringen – før den selv ba om utsettelse

På kort tid er altså regjeringens posisjon endret. I det brevet til Stortinget som Mæland sendte noen dager før utsettelsen av saken, argumenterte hun mot henting av Moria-barn:

Hun skrev blant annet:

• Relokalisering av folk fra leirene «vil være en kortsiktig respons på det som er en strukturell og langsiktig utfordring for Hellas».

• I Covid-19-pandemien befinner «Norge og Europa seg i en ekstraordinær situasjon».

– I lys av denne situasjonen kan ikke Norge respondere på forespørsler om relokalisering av asylsøkere fra Hellas nå, skrev Mæland, som la til at det kunne bli aktuelt når pandemi-situasjonen er stabilisert.

Hun påpekte også at det ennå ikke var «standardprosedyrer» for å hente asylsøkere, at norsk mottakskapasitet var «begrenset» og at relokalisering av folk fra leirene kan gi «tiltrekningseffekt til Europa».

LES OGSÅ: 

• Hun har vært åtte ganger i Moria-leiren: – Politikerne bruker for lang tid

• Vil hente Moria-flyktninger med danskebåten

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter