Norske Janne Myrdal er amerikansk statsborger, bonde og senator. For 30 år siden emigrerte hun fra Skien til USA, og havnet etterhvert på det lille stedet Edinburg i Nord-Dakota.
Edinburg kalles en by, selv om folketallet knapt bikker 200.
Når vi snakker med henne, har hun tatt en ukes fri fra valgkampen for å besøke en syk venninne. Hun bor en tolv timers kjøretur unna, Janne må gjennom Colorado. Hun stanser ved foten av Rocky Mountains for å snakke på telefon, mobildekningen der er svært dårlig.
90 prosent av staten hun styrer består av jorder og åkre. Her dyrker bøndene hvete, erter, bønner og mais. Delstaten, som ligger midt i Amerika, helt øverst mot Canada, er virkelig USAs farmland.
Her kan du høre Janne Myrdal i Vårt Lands podkast om de religiøse velgerne i USA:
Flyttet til USA for 30 år siden
Sammen med ektefellen Matt og tre barn, driver de, som så mange andre, en stor gård. Det er hektiske dager med høstonn og valgkamp.
For 30 år siden flyttet Janne Fra Skien og hit. Nå er hun ute etter gjenvalg som republikansk senator.
Janne Myrdal er tydelig og kompromissløs når det gjelder personlig tro og abortsaken.
Hun omtaler seg som «et vitne», at «den bibelske troen hennes skal skinne gjennom» det hun gjør.
– Altså, veier, broer, jordbrukspolitikk og andre saker har jo ikke noe med kristendom å gjøre. Men samtidig er ikke troen min en jakke som jeg tar av og henger igjen i skapet. Den er helt grunnleggende for meg.
Hun og mannen Matt kaller seg evangelikale - «born again» – og går i ulike kirker og møter. Avstandene er store i delstaten, så de går på møter der der de finnes.
For Janne Myrdal var det viktig å være åpen og ærlig på hvem hun er, og hva hun tror på, da hun stilte til valg for fire år siden. Og hvilken sak hun ikke inngår noen kompromisser på: Abortsaken. Eller «livet», som hun sier.
– Klar over at abortutsagnet kan virke hardt
For den republikanske senatoren er abortsaken absolutt viktigst. Den er helt grunnleggende, det er livet, understreker hun flere ganger.
– Jeg tror at hvis du ikke har livet, så bryr du deg vel ikke så mye om skatter, arbeid og skolegang heller.
– Livet er gitt oss av Gud. Ingen har rett til å ta et uskyldig liv, uansett omstendigheter, sier hun, og legger til:
– Jeg er klar over at dette utsagnet kan virke hardt. Men det har fulgt meg helt siden jeg jobbet i et misjonsprosjekt blant prostituerte, og så hvordan «abort var en prevensjonsmetode for misbrukte jenter»
Hun har en rekke andre kjernesaker i politikken: Energi, landbruk, våpenrettigheter og personlig frihet. Hun kan jobbe sammen med politiske motstandere om nesten alt, men ikke om abort.
Myrdal er veldig fornøyd med at det nå finnes kun én abortklinikk i delstaten. Hun ønsker å hjelpe gravide på andre måter, sier hun.
Det er en av mulighetene abortmotstandere har på delstatsnivå: De kan gjøre det vanskeligere å få tilgang til abort.
Personlig frihet viktig
Den personlige, individuelle friheten står høyt i kurs hos henne og hos de evangelikale kristne i USA. Hvorfor er det sånn?
Janne Myrdal forklarer det med at det ikke er staten som gir folk rettigheter, «men det er Gud som har skapt oss, og gitt oss rettigheter».
– Slik står det i grunnloven, det er det nok ikke så mange som vet. Derfor står liberty – frihet – så sterkt i det amerikanske folket, og særlig blant konservative.
Janne Myrdal snakker norsk, men de engelske ordene kommer lettere og mer naturlig for henne etter så mange år i USA.
Splittelsen og det polariserte Amerika merker hun daglig, og legger hovedansvaret for det på demokratene og på mediene, som etter hennes syn fra dag én har svartmalt Trump.
– Hollywoodstyle
– Altså, det har vært sånn Hollywood-style. Trump som kjendis, mer enn det han har oppnådd, som mindre arbeidsledighet, flere afroamerikanere og kvinner i jobb, høyere lønninger, en mye tryggere grense og bedre handelsavtaler med Kina, oppsummerer senatoren.
For fire år siden var ikke Trump hennes foretrukne valg. Det var Ted Cruz hun kjempet for. Men nå er hun «all in» for den sittende presidenten, som hun også har møtt – og velsignet.
Da hun hadde sjansen, tok hun hånden hans og sa «Gud velsigne deg».
– Hvis du blir valgt, sa jeg til ham, så må du passe på å få gode, kristne folk rundt deg. «Tror du det?» svarte han og kikket på meg. Secret Service-folka rundt ham ble litt nervøse, for det tok litt tid, dette. Han er bare et menneske han, som oss.
– En artig skrue
Det er ikke vanskelig å være kristen, og stemme på Trump. Janne Myrdal vet han ikke er perfekt.
– Han er en artig skrue. Forfriskende. Han slår tilbake mot kritikken. Ikke perfekt han heller, men han kjemper for de dypeste verdiene.
– Han er sterk på det viktigste: Det ufødte barnets rett til liv.
Det mener hun han får til gjennom de 200 dommerne han har utnvent over hele USA, og de tre høyestrettsdommerne.
Kritikken mot ham blir verre og verre, mener hun.
– Det vil fortsette også etter valget. Folk kan jo ikke ha samtaler lenger!
LES MER:
---
Fakta:
---