Nyheter

Bråket i Hillsong startet for to år siden

I januar 2019 kom det frem at rundt 20 personer i pinsemenigheten Hillsong Norway varslet ledelsen i menigheten om det de mente var kritikkverdig oppførsel og en «fryktkultur» spredt av hovedpastor Jostein Krogedal.

Hillsong Norway har menigheter på åtte ulike plasser i Norge og er underlagt den internasjonale bevegelsen Hillsong, som har avleggere over hele verden, og er kjent for å ha et moderne og urbant uttrykk.

LES MER: Varsler om 'fryktkultur' i Hillsong Norway

Tirsdag møttes Hillsong-ledelsen til årsmøte for å velge nytt styre.

– Jeg har såret folk

Bråket i Hillsong startet med varsler mot Hillsong Norway-leder Jostein Krogedal høsten 2018. Varslene ble offentlig kjent januar 2019. Varslene skal i hovedsak ha handlet om at han har oppført seg ufint og nedsettende, og at han skal ha brukt hersketeknikker og vært manipulerende. Dette skal ha skapt en fryktkultur i bevegelsen, ifølge varslerne.

Det var avisen Dagen som først omtalte saken. Avisen fikk også tilgang til to lydopptak der Krogedal innrømmet «blindsoner» i sitt lederskap.

– Jeg har såret folk med min væremåte. Jeg er oppriktig lei meg, sa Krogedal.

– Jeg har sagt veldig tydelig ifra, men noen ganger har det vært til feil folk og på feil tidspunkt. Jeg har ikke tatt tilstrekkelig hensyn til folk, og da har de blitt redde og opplever at vi har en fryktkultur, sa han den gang.

Tilbake i mai 2019

Varslene mot Krogedal førte til at han fikk en mer tilbaketrukket rolle i kirken. Hovedpastoren var i mai 2019 tilbake for fullt. I september i fjor bekreftet styreleder i Hillsong Rune Sørbø overfor Vårt Land at varslene var ferdigbehandlet.

I en SMS til Vårt Land skrev han følgende:

– Vi har hatt en grundig behandling og prosess knyttet til de tilbakemeldinger vi har mottatt. Våre interne og eksterne rådgivere har gitt oss gode råd som vi har fulgt. Både Krogedal og vi som kirke er fast bestemt på å lære av dette. Vi vil fortsette å jobbe for en sunn kirke både for frivillige og ansatte, skriver Sørbø i en SMS.

LES OGSÅ: Har behandlet varslene. Nå er Krogedal tilbake

Flere har trukket seg

Over ett år senere er Krogedal igjen i hardt vær.

13. august ble det kjent at Jenny og David Hasseløy trakk seg som pastorer i Hillsong Oslo. David Hasseløy var en av grunnleggerne av Intro Drammen, som senere ble en del av Hillsong Norway.

Sist uke ble det kjent at flere pastorer og frivillige ledere hadde trukket seg, deriblant hele lederskapet i Hillsong Drammen og pastorparene Kamilla og Alexander Botn og David og Heidi Kristiin Haddeland.

Vårt Land har ved flere anledninger kontaktet Jostein Krogedal den siste tiden, men han har ikke besvart våre henvendelser.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Jarle Sanden

Jarle er papirsjef i Vårt Lands publiseringsavdeling

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter