REDD BARNA:

Redd Barna til statsministeren: Snakk til barn som har det vanskelig nå

Erna Solberg bør henvende seg i koronasendingene til barn og fortelle hvem de kan ringe til, om de nå har det vanskelig hjemme, mener Monica Sydgård i Redd Barna.

Monica Sydgård er bekymret for mange barn som fra før har det utrygt hjemme, og har hatt fritidsarenaer, skole og barnehage som fristeder i hverdagen som nå blir stengt. Barna kan være i et hjem der foreldre strever med rus, psykiske problemer, sykdom, krangling og spenning, eller vold og overgrep.

– Myndighetene er ekstremt gode til å kommunisere og prioritere situasjonen rundt selve koronaviruset. Men jeg savner at de henvender seg til barna og gir beskjed om hvor barna kan oppsøke hjelp nå hvis jeg har det vanskelig, sier Sydgård, leder for Redd Barnas Norgesprogram.

Erna Solberg kan si hvem barna kan ringe til

– Hva kan Erna Solberg si til barna?

– Hun kan snakke rett til barna og si at vi vet at det er noen barn som har det vanskelig hjemme nå, og så fortelle hvem de kan ringe til. Hun kan også si at hvis du har det vanskelig nå som skole og fritidsaktiviteter er stengt, fortell det til en voksen du stoler på. Det kan være noen i utvidet familie eller i nabolaget. Hvis den første voksne du snakker med ikke hører på deg, ikke gi opp. Prøv å snakke med en annen voksen. Det er de rådene vi vanligvis gir, sier Sydgård.

Hun understreker at da er det også viktig at voksne vet hva de skal gjøre, og at myndighetene kan bekrefte at beredskapen er der.

– Om ikke statsministeren, så kan også barneministeren si dette til barna, sier Sydgård.

I disse dager sitter mange barn hjemme. Noen av dem mister skolen og fritidsaktiviteter som viktige fristeder fra en vanskelig og anspent situasjon hjemme.

Ønsker opplæring hva i hva voksne kan gjøre

Redd Barna driver mye av sitt arbeid for barn i vanskelige situasjoner gjennom skolene. Det handler både om opplæring i hva vold og overgrep er, og å fortelle at barna kan melde fra til læreren, helsesøster, eller andre trygge voksne i livet sitt.

Sydgård ønsker at samfunnet i disse dager driver litt voksenopplæring om hva en voksen i nærmiljøet eller utvidet familie kan gjøre for et barn som ikke har det bra, hvor man da kan ta kontakt, og hvor beredskapen i barnevernet og politiet finnes.

Vær en god nabo, invitér til utelek

– Har dere noen arenaer å anbefale for barn nå som fritidsaktiviteter, skole og barnehager blir lukket?

– Vi i Redd Barna har ikke svarene på det nå. Men vær en god nabo, ring på døra og inviter med på utelek om det er et barn du tenker kan trenge ekstra støtte. Vi skal opprettholde helserådene. Samtidig må vi passe på at vi ikke blir helt isolerte. Ved mistanke om grove overgrep er det ikke nok å være en god nabo. Da må vi vite hvordan vi melder fra.

Trenger du hjelp?

På kvelder og i helger er barnevernvakta akuttberedskap for barnevernet. Her finner du kontaktinformasjon til nærmeste barnevernsvakt.

Telefon: 116 111

Fra utlandet: 00 47 95 41 17 55

Sms: 41 71 61 11

Hos Røde Kors kan barn under 18 år snakke med voksne enten på telefon 800 33 21 eller på Kors på halsen sine nettsider.

LES MER:

•  Samlivspanelet: «Du opplever en sorg som handler om så utrolig mye mer enn å miste jobben»

Samlivspanelet: «En del av meg håper på at jeg ikke skal kunne bli gravid»

Hypokonderlegens helseråd: Spis godt, sov godt og slapp av – det styrker immunforsvaret

Overveldet prost etter Facebook-bønn om korona: – Aldri opplevd en respons som dette

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter