Nyheter

NLM har mottatt flere varsler etter leserinnlegg

De nye varslene retter kritikk mot hovedstyrets behandling av tidligere varslingssaker, ifølge Arvid Gusland, leder for kontrollkomiteen til Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).

– Kontrollkomiteen har mottatt tre-fire nye varsler og bekymringsmeldinger i kjølvannet av Endre Stenes leserinnlegg, bekrefter Arvid Gusland, leder for kontrollkomiteen til Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).

De ferske varslene skal bestå av tidligere behandlede varslingssaker fra den siste tiårsperioden, og inneholder en kritikk av hovedstyrets håndtering av dem.

– Varslingssakene skal ikke ha blitt håndtert på en ordentlig måte av hovedstyret. Varslerne mener de ikke er blitt hørt, sier Gusland.

Fra før har kontrollkomiteen et liknende varsel på bordet, et varsel som i midten av august ble offentlig kjent gjennom et leserinnlegg fra Endre Stene, tidligere kretsleder i NLM. I innlegget, som først sto på trykk i Dagen, skrev Stene at mange NLM-ere kan fortelle at de har følt seg krenket av sentrale ledere. Varslere får dessuten ikke en god og etterrettelig behandling, hevder han.

Samtidig kunne han altså fortelle at kontrollkomiteen på forsommeren hadde mottatt et varsel «om tillitskrise i organisasjonen». Det er «basert på ti ulike fortellinger om maktmisbruk», ifølge Stene. Den tidligere kretslederen har ikke ønsket å kommentere om det er ham selv som står bak varselet, eller hvordan han er blitt gjort kjent med det. Men det skal ha flere avsendere og inneholde saker av ulik karakter. Sakene strekker seg over en periode på over ti år, og skal tidligere ha blitt behandlet i NLM.

Kritikken i varselet handler om at hovedstyret «ikke har gjort de undersøkelser som er nødvendige og ikke rettet opp i situasjonen i etterkant», uttalte Arvid Gusland, kontrollkomiteens leder, til Vårt Land for et par uker siden.

Vil offentliggjøre oppsummering

Ifølge Gusland skal kontrollkomiteen behandle de siste ukenes varsler på samme måte som forsommerens varsel. De skal ikke gå inn i enkeltsaker på ny. Det har heller ikke varslerne bedt dem om. Kontrollkomiteen er dessuten ikke et ankeorgan.

– Vår vurdering går på et mer overordnet nivå. Vi vil finne ut hvordan hovedstyret har fulgt opp og følger opp varsler, samt hvilke rutiner og praksis de har for det, sier han.

Han påpeker at kontrollkomiteens mandat er å påse at hovedstyrets forvaltning er i samsvar med NLMs grunnregler og generalforsamlingens vedtak.

– Når regner dere med at sakene er ferdigbehandlet?

– Kontrollkomiteen har bedt om en redegjørelse fra hovedstyret, som hovedstyret vil gi innen utløpet av september. Kontrollkomiteen gjør videre undersøkelser og vurderinger i etterkant av det. En oppsummering av vår vurdering og konklusjon vil bli meddelt i løpet av siste kvartal i år. Oppsummeringen vil bli gjort offentlig tilgjengelig.

'Ikke immune mot en usunn kultur'

Tidligere kretsleder i NLM, Endre Stene, har siden midten av august fått nærmere 70 tilbakemeldinger på tekstmelding og e-post på leserinnlegget hans, uttalte han til Vårt Land et par uker etter publiseringen av innlegget. Ifølge ham er avsenderne i all hovedsak personer som tilhører NLM og som støtter hans kritikk.

– Blant tilbakemeldingene er det flere titalls personer som kan fortelle at de har opplevd kritikkverdige forhold selv. Dette er historier som er nye for meg og som kommer fra hele bredden i NLM, uttalte han.

I et leserinnlegg har NLMs generalsekretær Øyvind Åsland skrevet at han mener Stene i liten grad har konkretisert sine sterke beskyldninger. Samtidig påpeker Åsland følgende:

– Selv om NLM har ordninger og organer som skal sikre åpenhet og hindre maktmisbruk, er vi ikke immune mot en usunn kultur. Men vi har et sterkt ønske om å bygge et tillitsfullt arbeidsmiljø der det er rom for ulikhet.

LES MER:

Ble kastet ut av NLM-styre: – Jeg fikk aldri en skikkelig begrunnelse

NLM-veteran: –Jeg skjemmes over behandlingen av medarbeidere

NLA har ansatt Til Helhet-prest. Studenter reagerer kraftig

---

Norsk Luthersk Misjonssamband

  • Norsk Luthersk Misjonssamband ble dannet i 1891.
  • Er en av Europas største misjonsorganisasjoner med ca. 150 aktive misjonærer i utenlandstjeneste.
  • Har omkring 2.500 ­foreninger og lag fordelt på syv regioner over hele landet.
  • Driver også skolevirksomhet på grunn- og høgskole­nivå, bibelskoler, folkehøgskoler, barnehager, forlag og en rekke gjenbruksbutikker.

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter