Religion

Bønnerop tillates i Köln. Ikke aktuelt i moskeer i Norge

ISLAM: En av Tysklands største moskeer får nå lov til å kalle inn til bønn med bønnerop. Norsk moské som har tillatelse, sier de ikke planlegger å gjenoppta praksisen.

«Allahu akbar» (Gud er stor), lød det fra Köln sentralmoskes tårn, minareten, fredag.

Det religiøse ritualet tillates i et pilotprosjekt på to år. Da kan moskeen kalle inn til bønn i maks fem minutter mellom 12 og 15 på fredager, skriver Al Jazeera. Lydnivået på bønneropet kan ifølge Deutsche Welle (DW) ikke overskride 60 desibel.

Lederen for organisasjonen som driver moskeen, er veldig glad for tillatelsen.

– Det er et tegn på at muslimer er velkomne her, sier Abdurrahman Atasoy. Han er generalsekretær i den tyrkisk-islamske unionen for religiøse anliggender (DITIB).

FREDAGSBØNN: Bønnen i Köln-moskeen fredag ble den første i byens historie som kalte inn med bønnerop.

Byens ordfører Henriette Reker betegnet tillatelsen som et tegn på respekt for byens mange muslimer. Over 100.000 muslimer bor i byen med om lag 1 millioner innbyggere.

Mistet statsstøtte

Men ikke alle er like glade for at moskeen i Köln får innvilget tillatelse til bønnerop i det offentlige rom. En liberal muslimsk organisasjon uttrykte glede på vegne av moskeen, men gleden kom også med krass kritikk av DITIB.

– De står for alt, men ikke demokrati og frihet, uttalte Murat Kayman til DW. Han sitter i styret til Alhambra Society.

DITIB mottok statsstøtte frem til 2018. Da besluttet innenriksministeren å kutte støtten, blant annet fordi organisasjonen nektet å delta i en muslimsk-organisert protest mot terror, skriver DW.

Ifølge DW har en undersøkelse gjennomført av tyske myndigheter funnet sterke bånd mellom DITIB og tyrkiske myndigheter.

KONTROVERSER: DITIB-moskeen ble innviet av Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i september 2018. Erdogans besøk skal ha vært kontroversielt.

Det hjalp ikke på renommeet at moskeen ble åpnet av Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i 2018. Regjeringssjef for delstaten Nordrhein-Westfalen, Armin Laschet (CDU) besluttet av den grunn ikke å delta på åpningen, ifølge DW.

Laschet har vært opptatt av åpenhet og kritisk dialog i internasjonale relasjoner, men begrunnet sitt fravær med at åpningen av en DITIB moské ikke var «det riktige stedet» for slike ting.

Fikk hatmeldinger

Etter norsk lov kan muslimer kalle inn til bønn utad en gang i uken på fast tid. Det vil si fredag ettermiddag som er deres viktigste bønnetid, og med samme volum som kirkeklokker søndag formiddag.

Men etter det Vårt Land kjenner til, er det ingen moskeer som i dag praktiserer bønnerop.

Moskeen World Islamic Mission i Oslo fikk i 2000 tillatelse til å praktisere bønnerop fra sine minareter. Ifølge styreleder Khalid Hussain Syed har de ikke utført dette på mange år. Og han sier de heller ikke kommer til å gjenoppta det.

– Det er av hensyn til naboer. Og tidene har forandret seg, våre medlemmer følger moskeens bønnetider via en app, sier Syed.

Drammen Moské

I 2015 fikk den muslimske foreningen i Sandnessjøen ja fra kommunen til å praktisere bønnerop, men de benytter seg heller ikke av tillatelsen i dag.

I fjor skrev Vårt Land om moskeen på Fjell i Drammen som ønsket å begynne med bønnerop. Men grunnet hatmeldinger bestemte ledelsen i moskeen seg for å vente med å nedsette en gruppe som skal se på muligheten til å starte med bønnerop.

Nå er forslaget skrinlagt.

– Styret har tatt en avgjørelse. Det kommer ikke til å skje, forteller styreleder i Drammen-moskeen, Sajid Mukhtar.

Han begrunner avgjørelsen med de store protestene som kom, og opplyser at de som er interesserte i bønnetidene til moskeen får dem gjennom en gruppe i meldingstjenesten whatsapp.

Les mer om mer disse temaene:

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion