– Folk kan spørre: «Er du virkelig gift med den idioten?»

STRATEGIER: Å være gift med en offentlig person som Espen Ottosen er ikke et liv for alle, sier Trine Ottosen. Hun har utviklet egne mestringsstrategier.

Forskere sier at det kun tar noen sekunder å etablere et inntrykk av seg selv. Utenfor det nyåpnede Sommero hotell, har Trine Ottosen knapt hilst på Vårt Lands utsendte før hun begynner å redegjøre for byrommet på Solli plass. Trine forteller med innlevelse og gestikulerer når hun har poeng som skal understrekes.

Det var ikke åpenbart at Trine ville la seg intervjue da Vårt Land spurte henne.

Hva gjorde at du landet på å stille?

– Jeg er opptatt av at av at man skal skille mellom personene i kristne ekteskap. Jeg er lite opptatt av etiske spørsmål og mener at jeg må få lov til å være meg. Jeg trenger ikke tolkes i lys av ham, sier Trine og spør vennlig tilbake:

– Blir du noen gang konfrontert med hvem du er gift med?


Trine Ottosen

Gjemmer Aftenposten på jobben

Trine Ottosen er gift med Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband og kristenkonservativ samfunnsdebattant. Han har har enkelte ganger motsatt seg forbud mot homoterapi og forsvart kvinners underordning i ekteskapet. Trine er seksjonsleder i Oslo kommune og lite interessert i teologi og etiske spørsmål.

Hun forteller at enkelte blir skuffet når de finner ut av hvem hun er gift med: «Du som er så bra, hvordan kan du være gift med ham?» At det gjør vondt når folk spør henne om hun underordner seg. At det mest vanlige spørsmålet hun får fra sekulære er: «Er du virkelig gift med den idioten?»

Trine og Espen Ottosen

Hvordan har du det, når han har diskutert LHBTIQ-spørsmål med kulturminister Anette Trettebergstuen på NRK?

– Jeg bryr meg ikke veldig når han er i artikler i Vårt Land og Dagen. No offence til dere i Vårt Land, men det blir jo litt som «menighetsblader». De er det få på min jobb som leser, sier Trine og smiler.

– Men når han er i nasjonale medier som NRK, VG og Aftenposten, bryr jeg meg. Da kan det hende at jeg plutselig fjerner Aftenposten fra lunsjrommet.

Trine ble kristen som voksen. Hun beskriver det å bli kristen som en erkjennelse. Første gang hun så ektemannen var på mediehøgskolen på Gimlekollen i Kristiansand der de begge studerte journalistikk. Ni måneder senere var de gift. På 3,5 år fikk de tre gutter.

---

Trine Ottosen

  • Vårt Land har en serie om hvordan det er å leve med kjente kristen- profiler i Kristen- Norge.
  • Trine Ottosen er gift med samfunnsdebattant Espen Ottosen. Han er teolog og filosof og jobber som informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Han markerer seg ofte med kristenkonservative standpunkt i samfunnsdebatten.
  • Fjellhaug Internasjonale høyskole er en privat høyskole som er eid av NLM. NLM har hovedkontor på Fjellhaug.
  • Trine Ottosen har studert både journalistikk og sosialantropologi og har en cand. mag. i kultur og samfunnsfag. Hun jobber som leder i Oslo kommune. Hun og mannen har sammen vært misjonærer i Peru.
  • Sammen har de tre sønner, tre svigerdøtre, to barnebarn og tre «lånebarnebarn».

---

Skaper aktivt et førsteinntrykk

At Espen Ottosen debatterer ekteskapsspørsmål kaster lys på Trine. En kunne forestilt seg at Espens Ottosens ektefelle fremstod underordnet og var en del av hans prosjekt. Trine er fullstendig klar over antakelsen og forteller at hun gjør mye ut av seg for å skape et førsteinntrykk av seg selv som er bra. Strategiene kan handle om å om å eie rommet og være kjempeflink, ikke bare flink.

Trine og Espen Ottosen

Så denne redegjørelsen om byrommet på Frogner, som vi fikk av deg innledningsvis, er det en del av strategien din? Å fremstå som alt annet enn underordnet?

– Ja. Det var helt bevisst. Dette har jeg lært «the hard way».

– Det virker jo som en kostnad. Er den til å leve med, for din del?

– Ikke alltid.

– Fortell.

– Å leve i en kampsituasjon hele livet er ... Kanskje stressende? Det er en omkostning. Jeg tror ikke det er så mange som kunne levd sånn. Jeg har god psykisk helse og ikke noe tankekjør. Jeg tror ikke jeg vet hva tankekjør er en gang.

-Nå er det pause med underordningsdebatter

Espen Ottosen ber ikke henne om råd i forkant av en debatt. Men hun vil vite det om det er saker om angår henne.

– Som underordning?

– Som underordning. Han sa noe til NRK som kom litt gærent ut og da kan jeg våkne til telefonen full av meldinger. Det å gå på jobb da er tøft. Så da sa jeg: «Dette gjør du ikke igjen», ser Trine.

– Å la være å melde fra om slike debatter?

– Nei, å snakke om underordning. Nå er det pause, Espen, for nå orker jeg ikke mer. Det er jeg som bærer konsekvensene av dette, ikke du, forteller Trine.

Siden da har det ikke vært noe mer debatt i offentligheten om underordning fra Espen Ottosens side.

– Det kan godt hende det kommer igjen, men da var det mye bråk i Misjonssambandet samtidig. Vi trenger ikke ha mye greier oppå hverandre, det kan vi heller porsjonere ut. Underordning er en helt spesiell debatt som ikke nødvendigvis er så forståelig utenfor konservative kretser, sier Trine.

- Gud elsker meg ikke for alt det jeg burde være

Hun beskriver seg selv som en enkel kristen som er opptatt av de store sannhetene.


Trine Ottosen

– Hva er de store sannhetene?

– Synd og nåde. Gud elsker ikke meg fordi han har et bilde av hvordan jeg skulle være, men han elsker meg for den jeg er. Han elsker ikke meg fordi jeg burde være søt og snill og bare tenke fine ting, og alt det der. For det gjør jeg jo ikke.

Gud elsker ikke meg fordi han har et bilde av hvordan jeg skulle være, men han elsker meg for den jeg er

—  Trine Ottosen

– Bedriften Ottosen-familien er styrt av meg

– Et ekteskap innebærer mye praktiske greier. Kan du avsløre noe om husarbeid?

Trine er ikke vond å be.

– Jeg er jo gift med en teolog og filosof. Det betyr jo at han lever veldig mye oppi sitt eget hode. Han klarer ikke å se at det er rotete rundt ham. Det har han aldri klart. Det er jeg som er administrerende direktør i bedriften Familien Ottosen.

Bedriften Ottosen-familien er styrt av meg. Det er jeg som er administrerende direktør

—  Trine Ottosen

– Han handler inn og lager mat. Han pleier å skryte på seg at han lager flest middager. Men, øhm ... Det er litt skryt. Han er jo mye borte. Men han har tilbrakt utrolig mye tid med gutta våre.

– Du må kaste mer, Espen

For fem år siden flyttet familien fra et stort hus. Trine tømte hele huset, mens Espen hadde ansvar for ett rom: kontoret sitt.

– Han hadde altså ansvar for ett rom. Jeg ville at han skulle kaste litt, gjentar hun.

Ektemannen er nemlig en samler som tar vare på sånn som Misjonessambandets blad Fast grunn helt tilbake fra 1970-tallet.

Etter en stund hadde ektemannen kommet strålende fornøyd og sagt at nå hadde han faktisk kastet litt.

Trine illustrerer med hendene:

– Det var en liten meter med bøker. Og det verste av alt? Det var bøker han hadde to eksemplarer av!


---

Livet med kristen-profilene

---

Jeg får jo en mye større sjanse til å snakke med mennesker om tro enn det Espen får. Han lever jo hele livet sitt i en kristen sammenheng

—  Trine Ottosen

– Vi må løfte frem det troende mennesket

Trine jobber som seksjonsleder i Oslo kommune, der de ansatte blant annet jobber med å ta imot nye Oslo- borgere. Hun forteller at ukraniske flyktninger som kommer til Oslo, uoppfordret deler at de er kristne eller muslimer.

– Vi kristne burde løfte frem hele mennesket, også den troende delen av oss. Vi må slutte å snakke om hva vi er imot og for, men heller prate om hva dette betyr i våre liv, sier Trine.

Hun mener det er enkelt å prate med nordmenn om tro.

– Jeg får en mye større sjanse til å snakke med mennesker om livet og tro, enn det Espen får. Hvordan skulle han fått det? Det er sjanser som de som jobber på et kontor med bare kristne ikke får.

– Tro er noe fundamentalt inni deg

– Savner du at liberale kristne er med på å støtte hans kamp mot trange meningskorridorer og for trosfriheten?

– Tro er en hjertesak. Det handler ikke om miljøvern eller et regnbueflagg. Det handler om mitt forhold til Jesus. Tro er noe fundamentalt inni deg. Det skulle jeg ønske vi kristne kunne samles om.

– Hva er du mest stolt av at du og Espen har fått til sammen?

– Det er jo gutta, selvfølgelig. Jeg er også litt forundra over at det har gått så bra. Vi har ikke lest en eneste bok om oppdragelse, vi har bodd rare steder og Espen er Espen. Det har jeg jo også vært litt redd for. At de skal synes det er ubehagelig at han har den rollen han har.

Trine Ottosen

– Har du lært strategiene dine videre til sønnene dine?

– De skal nok heller få finne sine. Det er en måte å leve på som er spesiell. Det er ikke for alle. Jeg vet ikke om det er for meg heller. Men det er jo en nå sånn livet faktisk ble, sier Trine og fortsetter:

– Det er disse jordbæra jeg har i kurven.

– La oss si at du fikk Espens deltakelse i Debatten på NRK i kveld. Hva vil du formidle til det norske folk?

– Ikke så mange etiske ting, i alle fall. Å være kristen er å være elsket, sett og tilgitt. Det gjør at jeg ikke bærer på skyld og skam. Det har Gud tatt bort. Det er rett og slett livsforvandlende og gir mening til livet, sier Trine.


Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion