Film

Dette er årets julefilmer på kino

På kino i jula? Vi guider deg gjennom kinopremierene.

Her har du oversikt over hva våre anmeldere mener om årets julepremierer.

Det helt nye testamentet

Belgisk komedie

Regi: Jaco van Dormael

Aldersgrense 12 år

I Jaco Van Dormaels svarte komedie er det ikkje Det gamle testamentet, men Det helt nye testamentet det handlar om. Filmen framstiller eit vrengebilete av Gud, der han i overvegande grad blir framstilt som ein gretten og utriveleg sadist.

Det helt nye testamentet lukkast faktisk med å stille nokre gode spørsmål midt i alle harselasen og satiren, mener vår meldar.

LES HEILE MELDINGA HER: Gud på pinebenken

###

– Vi begynte å skrive Det helt nye testamentet samtidig som barn marsjerte med kors i gatene i Paris for å demonstrere mot at homofile skulle få lov til å gifte seg. Det var veldig merkelig og skremmende, forteller regissør Jaco Van Dormael.

Les intervjuet med den belgiske regissøren som mener vi må kunne le av Gud.

###

45 år

Britisk drama

Regi: Andrew Haigh

Tillatt for alle

Én uke før Kate (Charlotte Rampling) og Geoffs (Tom Courtenay) bryllupsdag får Geoff et brev i posten. De har funnet liket etter Katya. Hans første kjærlighet omkom under en fjelltur i Sveits for 50 år siden, før han og Kate møtte hverandre.

45 år er en påminnelse om at du kan leve sammen med en annen person store deler av livet ditt og likevel ikke kjenne hverandres innerste hemmeligheter. Filmen setter i gang tankene på hvilke fortellinger vi skjuler for hverandre, og hvilke konsekvenser det kan få dersom du velger å være åpen om dem. Og ikke minst om noen ting kanskje er best usagt, mener vår anmelder.

LES HELE ANMELDELSEN HER: Sobert om skjult sorg

– Når vi er i 20-årene, har vi en tanke om hvordan livet skal bli, hva vi skal jobbe med og hvem vi skal ende opp med. Vi tror vi skal endre verden og gjøre fantastiske ting. Men som oftest er ikke livet slik. Et komplett liv er fullt av kompromisser, sier regissør Andrew Haigh.

###

Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa

Norsk animasjon/familiefilm

Regi: Rasmus Sivertsen

Tillatt for alle

Historien i den nye filmen handler om knivingen mellom nabobygdene Flåklypa og Slidre. For å kunne slå fast hvilken bygd som er best, skal det arrangeres et osteløp. Deltakere fra de to bygdene skal frakte en rund, solid ost fra den ene bygda til den andre. Løypa går over stokk og stein, djupe juv, krattskog og høye fjell. Framkomstmidlene er høyst originale, og hele tiden er handlingen krydret med meieribestyrer Ollvar O. Kleppevolds skadefryd og skitne knep.

Vi har å gjøre med en susende god familiefilm, som er snekret slik at det finnes mange godbiter både for de minste og de voksne. Den er så full av sprø og morsomme rare påfunn og apparater at den kanskje til og med vil finne nåde for ungdommenes øyne, mener vår anmelder.

LES HELE ANMELDELSEN HER: Underholdende rivalisering

###

In the Heart of the Sea

Amerikansk actioneventyr

Regi: Ron Howard

Aldersgrense 12 år

Kaptein George Pollard (Benjamin Walker) og førstestyrmann Owen Chase (Chris Hemsworth) om bord i skuta Essex kom ut for ein av dei farlegaste kvalane verda har sett. Den monstrøse kvalen angreip skuta og senka henne, ei historie som seinare skulle inspirere forfattaren Herman Melville til å skrive klassikaren Moby Dick.

Kampen mot naturen har sjeldan vore meir nervepirrande enn dette, skriv vår meldar.

LES HEILE MELDINGA HER: I kvalfiskens buk

###

Star Wars Episode VII The Force Awakens

Amerikansk science fiction

Regi: J. J. Abrams

Aldersgrense 12 år

Den nye regissøren, J. J. Abrams får til det George Lucas selv ikke klarte i den nyeste trilogien, som kom i 1999-2005: Å gjenskape den gode, gamle Star Wars-sjarmen du kjenner fra de første filmene.

The Force Awakens har alt det du elsket ved Star Wars da du var yngre: Raske romskip, rare romvesen, gamle helter, lasersverd og skumle skurker med forvrengt stemme, mener vår anmelder.

LES HELE ANMELDELSEN HER: God, gammeldags stjernekrig

Også på kino denne jula:

###

Joy

Amerikansk drama

Joy er basert på en sann historie om den legendariske businesskvinnen Joy Mangano (spilt av amerikanske Jennifer Lawrence), en oppfinner og entre­prenør som grunnla en mektig ­familiebedrift.

Filmen følger henne gjennom fire tiår, der hun går fra å være en hardtarbeidende alenemor til en suksessfull oppfinner.

###

En mann ved navn Ove

Svensk komedie

Romanen er utgitt i over 100.000 eksemplarer i Norge, og nå kommer filmen om 59-åringen Ove (Rolf Lassgård), som er nabolagets hissigste ordensmann. Selv om han ble kastet ut som styrer av borettslaget, styrer han fortsatt fellesarealene med jernhånd. Når høygravide Parvaneh flytter inn i rekkehuset over veien, og ved et uhell rygger inn i Oves postkasse, starter en komisk og hjertevarm historie om et uventet vennskap.

###

Min andre mor

Brasiliansk drama

I tretten år har Val jobbet som hushjelp og barnepike for en rik familie i São Paulo. Når datteren kommer tilbake og får bo hos henne, blir Val ukomfortabel med at hun er freidig og ikke kjenner sin plass.

«Et drama som på en smart måte bruker de små, ydmykende øyeblikkene til å åpne øynene våre for en verden av delikat, men dyp urettferdighet,» skriver anmelderen i Vulture.

###

Macbeth

Britisk drama

Michael Fassbender har fått rollen som en av William Shakespeares mest kjente karakterer, den skotske hertugen Macbeth.

«Denne kinoversjonen av Macbeth har en ekstrem skjønnhet, sorg, ærefrykt og forvirring. Et mesterverk som behandler Shakespeares fortelling med all den sorg og verdighet den fortjener,» skriver anmelderen i Washington Post.

###

The Pearl Button

Spansk dokumentar

Den spanske dokumentarfilmskaperen ­Patricio Guzmán tar for seg ­Pinochet-regimets forbrytelser mot det chilenske folket, slik han også gjorde i sin forrige dokumentarfilm Nostalgia for the light. The Pearl ­Button handler om vannets rolle i Chiles historie.

Anmelderen i LA Times kaller filmen lyrisk, impresjonistisk og dyp, og sier at filmen «krever tålmodighet, men tilbyr belønning.»

###

Point Break

Amerikansk action

Film­skaperne lover noen av de dristigste stuntene som noensinne er vist på film i Point Break. Filmen handler om en ung FBI-agent som infiltrerer et team med ekstremsportutøvere som han mistenker for å stå bak en rekke ran. Undercover forsøker han å bevise at atletene er arkitektene bak ran som har en dypere mening enn bare pengeverdien i seg selv.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film