Film

God, gammeldags stjernekrig

The Force Awakens introduserer en ny, kvinnelig helt, og bringer samtidig de gamle tilbake. Den nye Star Wars-filmen er både moderne og retro på en gang.

Bilde 1 av 6

Alle som var redde for at Disney-konsernet skulle ødelegge Star Wars, kan slappe fullstendig av. I The Force Awakens er vi fortsatt i en galakse langt, langt borte, det er fortsatt krig, og den blir som alltid utkjempet med laserpistoler og lyssverd.

Den nye regissøren, J. J. Abrams får til det George Lucas selv ikke klarte i den nyeste trilogien, som kom i 1999-2005: Å gjenskape den gode, gamle Star Wars-sjarmen du kjenner fra de første filmene.

Ny motstandshær

Etter at Luke Skywalker sprengte dødsstjernen, og resten av Imperiet gikk i lufta, har det blitt etablert en ny republikk i galaksen, men også en ny, mørk hær kalt First Order. Nå er Luke borte, og motstandbevegelsen ledes av kaptein Leia Organa (Carrie Fisher), som noen kanskje husker best som prinsesse.

På planeten Jakku møter vi den unge jenta Rey (Daisy Ridley), som lever av å finne og selge skrap fra gamle romskip. Når den rullende droiden BB-8 havner i hennes varetekt, får hun besøk av Finn (John Boyega). Han var soldat i First Order, en såkalt stormtrooper, men stakk fra basen i et stjålet romskip. Sammen skal de få den verdifulle droiden tilbake til motstandsbevegelsen. Den inneholder nemlig et kart over hvor Luke Skywalker befinner seg. Han er den siste jedikrigeren, og den eneste som kan nedkjempe den mørke kraften som kontrollerer First Order.

LES OGSÅ: Star Wars skulle gjøre unge interessert i religion

Gjensyn med heltene

The Force Awakens er litt som å være på gjenforeningsfest på ungdomsskolen. Du oppdager fort at alle er som de pleier, de ser bare litt eldre ut enn sist. Gjensynsgleden er stor når Han Solo (Harrison Ford) fortsatt er en sjarmerende uvøren pilot, og hans trofaste følgesvenn, wookien Chewbacca (Peter Mayhew), er akkurat like lodden og rar som du husker ham.

Spørsmålet er om nye seere som ikke har noe forhold til den eldste Star Wars-trilogien, syns dette er like stas. Filmskaperne lener seg tungt på den nostalgiske verdien, som nok går rett hjem hos den trofaste fansen.

Kloner fortellingen

I tillegg til et gjensyn med de kjente figurene, er The Force Awakens nesten som en klone av den gamle fortellingen. Finn er en ny Han Solo, en som tilsynelatende alltid klarer seg, til tross for at han ikke alltid vet hva han holder på med. Den pipende droiden R2-D2 har fått en arvtaker i BB-8, som kommuniserer og oppfører seg på akkurat samme måte. Og de som savner jedimesteren Yodas pussige oppsyn og dype visdomsord, vil nok sette pris på den storøyde bareieren Maz Kanata (Lupita Nyong'o), som har en lignende funksjon i den nye filmen.

Samtidig tar Rey opp arven etter Luke Skywalker og ikke minst prinsesse Leia, og utvikler seg til å bli den sterke, lyssabelsvingende helten vi trenger i en sjanger med lange tradisjoner for å være mannsdominert. Etter hvert oppdager Rey at hun også har kontakt med kraften. Hun kommer nok til å bli sentral også i de to kommende filmene, som er planlagt lansert i 2017 og 2019.

LES ANMELDELSE AV DEN FORRIGE FILMEN: Et mørkt sluttkapittel

Oppgradert universet

Alt i alt har Disney oppgradert Star Wars-universet til å bli mer mangfoldig, både når det gjelder kjønn og etnisitet. Stormtrooperne er nå også kvinner, og ledes av den kvinnelige kapteinen Phasma (Gwendoline Christie). De visuelle effektene er naturlig nok mer spektakulære og overbevisende enn før. The Force Awakens blander gammelt og nytt på en måte som gjør at filmen føles både moderne og retro på samme tid.

Spektakulære science fiction-epos kan fort bli selvhøytidelige, men filmskaperne er flinke til å bryte opp tunge actionscener med avvæpnende replikker, som ivaretar sjarmen vi kjenner igjen fra de eldste filmene.

Forført av mørket

Filmens viktigste skurk er den mørkkledde og maskerte Kylo Ren (Adam Driver). Han gikk i jedilære hos Luke Skywalker, men ble forført av kraftens mørke side og kjemper nå for den øverste lederen Snoke. Parallellen til Darth Vader er åpenbar.

Uten å røpe alt for mye av handlingen, dreier også The Force Awaken seg om familierelasjoner, og om at de onde kanskje også kan ha noen lyse sider i seg. Kylo Ren er en ambivalent skurk, som også kjenner kraftens gode sider kalle.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER

Retroromatisk

At filmskaperne lener seg tungt på det mange av oss kjenner fra før, gjør selve historien relativt forutsigbar. Men du verden, så gøy det er! The Force Awakens har alt det du elsket ved Star Wars da du var yngre: Raske romskip, rare romvesen, gamle helter, lasersverd og skumle skurker med forvrengt stemme.

Det er nok mange Star Wars-fans som kommer til å forlate kinosalen med stjerner i øynene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film