Film

Sobert om skjult sorg

Når passer det egentlig å fortelle sin nåværende kjæreste
 hvor fantastisk den gamle var? 45 år er en stille studie 
av kraften i det usagte.

Én uke før Kate (Charlotte Rampling) og Geoffs (Tom Courtenay) bryllupsdag får Geoff et brev i posten. De har funnet liket etter Katya. Hans første kjærlighet omkom under en fjelltur i Sveits for 50 år siden, før han og Kate møtte hverandre. Først nå har de funnet henne.

Det er noe symbolsk over likfunnet. Da snøen smeltet i de sveitsiske alpene, kom Geoffs skjulte sorg til syne. Nå må han avgjøre om han vil reise til Sveits for å se Katya, som er akkurat slik hun så ut da isen tok henne i 1962.

LES ANMELDELSEN AV JUL I FLÅKLYPA: Underholdende rivalisering

Parforhold i revy

«Jeg har sikkert fortalt deg dette før,» sier Geoff, men lar setningen henge litt i lufta. For selv om Kate nok har hørt om Katya tidligere, vet hun neppe hvor mye hun egentlig betød for ektemannen.

For når passer det egentlig å fortelle sin nåværende kjæreste om hvor fantastisk den gamle var?

En av 45 års største styrker er alt filmen ikke forteller. Vi vet ingenting om hvordan forholdet har vært de 45 årene Kate og Geoff har holdt sammen. Det er derimot lett å lage egne teorier. Dermed risikerer du også at ditt eget parforhold passerer i revy i løpet av filmen.

LES ANMELDELSEN AV DET HELT NYE TESTAMENTET: Gud på pinebenken

Det usagte

45 år er en påminnelse om at du kan leve sammen med en annen person store deler av livet ditt og likevel ikke kjenne hverandres innerste hemmeligheter. Filmen setter i gang tankene på hvilke fortellinger vi skjuler for hverandre, og hvilke konsekvenser det kan få dersom du velger å være åpen om dem. Og ikke minst om noen ting kanskje er best usagt.

For hva ville skjedd dersom Kate aldri hadde fått vite at Geoff og Katya faktisk var forlovet?

I dagene før selskapet, der paret skal samle familie og venner for å feire et 45 år langt ekteskap, er det som om en tredje person er til stede og forstyrrer forberedelsene. Kate og Geoff blir usikre på om ekteskapet i det hele tatt er verdt å feire. Tåler kjærligheten virkelig alt?

LES ANMELDELSEN AV IN THE HEART OF THE SEA: I kvalfiskens buk

Kastet skygge

Geoff sier ikke så mye, men vi kan se sorgen skylle innover ham. Kate prøver samtidig å undertrykke sjalusien, og veksler mellom å ville vite og ikke ville vite detaljene i forholdet som fikk en så tragisk avslutning.

Hun får følelsen av at den andre kvinnen har vært til stede gjennom hele ekteskapet. At hun har stått helt stille i en krok og kastet en umerkelig skygge over alt hun og Geoff har foretatt seg.

Vakker og vond

45 år er en kjærlighetsfortelling som både er vond og vakker. Den er sobert fortalt, og bæres av hovedrolleinnehaverne Charlotte Rampling og Tom Courtenay. Begge vant Sølvbjørnen i Berlin for sine roller i filmen.

De to hovedrolleinnehaverne unngår å overspille og lar i stedet underteksten fortelle den viktigste historien. Som seere kryper vi inn i hodene deres uten at de trenger å si hva de tenker. Det gjør filmen til en stille studie av kraften i det usagte.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film