Religion

Ansetter ny sokneprest etter konflikten på Jørpeland

DEN NORSKE KIRKE: Stavanger Bispedømmeråd melder torsdag at Bård Boye sin arvtaker som sokneprest i Jørpeland er klar. 32 år gamle Michael Skappel Zülow har fått tilbud om stillingen, og vil takke ja.

– Jeg kjenner menigheten ganske godt og har gått her selv. Jørpeland er en kjempeflott menighet!

Det sier Michael Skappel Zülow (32) til Vårt Land. Stavanger bispedømmeråd meldte torsdag at han har fått tilbud om stillingen som sokneprest i Jørpeland sokn. Zülow har fått tilbud om stillingen med en åtte dager lang svarfrist, skriver bispedømmet på sine nettsider.

Til Vårt Land forteller han at han skal takke ja.

– Jørpeland er en menighet som generelt har hatt mange frivillige og som har favnet forskjellige generasjoner. Det er en aktiv og levende menighet som det er veldig kjekt å få ta del i, forteller Zülow.

Strandbuen skriver at Zülow var en av tre søkere på soknepreststillingen. De to andre var regnskapskonsulent Robert Høstland (49), og sokneprest i Årdal, Fister og Hjelmeland sokn: Sigrunn Hagen Arnesen (60).

Fram til august er Zülow i pappapermisjon. Når han så går inn i stillingen, skal han lede en menighet med en vanskelig tid bak seg.

.

Lang konflikt

Sommeren 2020 ble både Jørpeland menighet, og resten av Kirke-Norge, kjent med at det var en urolig situasjon ved menighetskontoret, som ligger i Ryfylke i Rogaland.

Saken fikk raskt oppmerksomhet, fordi folk fra bygda og menigheten straks mobiliserte for å beholde presten sin, Bård Boye.

En lang og uoversiktlig konflikten endte i fjor sommer, med at biskopen bestemte at Boye måtte endre tjenestested. Han takket nei til dette, og sa opp sin stilling i DNK.

Senere på sommeren ble det klart at Boye hadde takket ja til å bli prest i den nyopprettede kirken Norkirken Strand på Jørpeland, som er tilknyttet Normisjon.

Ludvig Bjerkreim har siden 16. august fungert som sokneprest i Jørpeland, frem til ansettelsen av ny prest. Nå er jakten over.

Tror på framtiden

– Hva tenker du om å ta over en menighet som de siste årene har vært preget av slik turbulens?

– Jeg tenkte på det før jeg søkte, og historien er jo i hovedsak veldig trist og lei, sier Zülow.

Den kommende soknepresten legger imidlertid fram at Jørpeland menighet har mange ressurser og mye bra å bygge videre på.

– Det skal gå bra. Som kristne tror vi på en Gud som er nådig og tilgivende og som utfordre oss til å være det samme, sier Zülow.

Han trekker fram at han har stor tro på framtida, til tross for det triste som ligger bak og som har berørt mange i menigheten.

– Hva kommer du til å ha fokus på i den nye jobben din?

– Først og fremst ønsker jeg å bygge tillit og bli bedre kjent med folk. Vi skal ta ett steg om gangen.

Kjent for menigheten

Zülow går ikke helt blindt inn i oppgaven. Han fungerte som sokneprest i den mye omtalte menigheten i tiden mellom Boyes avgang og Bjerkreims engasjement.

I tillegg har han de siste årene vært ungdomsdiakon i Jørpeland menighet, den stillingen han nå er på foreldrepermisjon fra.

32-åringen har tidligere vært vikarprest i Forsand, menighetsprest i Stokkelandsmarka og kapellan-vikar i Hana.

Zülow er selv dansk og har utdannelse fra Århus Universitet i Danmark og fra Menighetsfakultetet. Før han kom til Norge jobbet han også litt som prest i Danmark.

Les mer om mer disse temaene:

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion