Religion

Biskopen har bestemt at soknepresten i Jørpeland skal endre tjenestested

DEN NORSKE KIRKE: Etter en lang konflikt, har biskopen i Stavanger bestemt at sokneprest Bård Boye skal endre tjenestested. Selv er han ikke enig i at løsningen er den beste for menigheten.

Biskop Anne Lise Ådnøy har bestemt at sokneprest i Jørpeland menighet, Bård Boye, skal endre tjenestested.

Det kommer fram i en pressemelding fra Stavanger biskop tirsdag kveld.

Biskop og sokneprest har inngått en avtale om fire måneders studiepermisjon fra 10. februar. Etter det skal soknepresten ha et annet arbeidssted enn Jørpeland menighet, ifølge pressemeldingen.

– Situasjonen i Jørpeland menighet har lenge vært kompleks og fastlåst, sier biskop Anne Lise Ådnøy, og legger til:

– Det har vært gjort mange ulike forsøk fra begge arbeidsgiverne for å bedre arbeidsmiljøet de siste årene. Når biskopen nå har brukt muligheten til å fastsette et nytt tjenestested for sokneprest Bård Boye, er jeg klar over at dette vil vekke reaksjoner i menigheten. Men etter en helhetsvurdering mener jeg likevel at dette er det mest hensiktsmessige å gjøre nå for å bidra i en låst situasjon, både av hensyn til prest og menighet.

Uenig

Sokneprest Bård Boye ikke enig i at dette er den beste løsningen for menigheten.

– Jeg har hele denne tiden ønsket å være i menigheten, og har vært glad for å være prest for de 7.000 som hører til der. Jeg tar til etterretning at biskopen har myndighet til å flytte meg, men det er på Jørpeland jeg har lyst å være prest, både for den enkelte og for hele menigheten. Jeg er takknemlig for tiden i Jørpeland, og synes vi har fått til veldig mye fint og viktig. Det er tungt for meg å ikke få lov å fortsette dette arbeidet, sier Boye.

– Lagt ned mye arbeid

Stiftsdirektør Jorunn Kraft Vistnes beklager at det ikke har vært mulig å komme fram til noe begge parter er enige om.

– Dette er en spesiell situasjon der det er lagt ned mye arbeid i forsøket på å enes om hva som er den beste løsningen. Bispedømmet vil fortsatt følge menigheten tett og være aktivt med i et samarbeid om å bidra til best mulig arbeidsmiljø. Vi vet at Jørpeland menighet har gode ressurser til å gå videre, sier Kraft Vistnes.

– Engasjerer voldsomt

Tor Jan Aarstad er leder for Strand kirkelige fellesråd. Han sier at dette er en personalsak, og at han i utgangspunktet ikke kan si noe.

– Men min uttalelse er at fellesrådet i Strand har stor tillit til arbeidsgiverorganisasjonen KA og bispekontoret. Vi forholder oss til råd vi får derfra, sier han til Vårt Land.

I juni meldte Vårt Land at det stormet rundt Jørpeland menighet i Ryfylke. En personalkonflikt på menighetskontoret kom da til overflaten, og flere av medlemmene fryktet at sokneprest Bård Boye var i ferd med å bli flyttet fra menigheten.

– Hvordan har nyheten om endringen av Boyes tjenestested blitt mottatt i menigheten?

– Nei, i disse koronatider er vi mye i hver vår kohort. Men at det engasjerer voldsomt, det er helt klar. Noe mer er vanskelig å si, sier fellesrådslederen.

Etter at konflikten ble kjent i sommer, ble det utarbeidet en rapport som Vårt Land omtalte i november. Den gang ville Strand kirkelige fellesråd og den daværende lederen Eirik Stople ha en ny, uavhengig gransking av arbeidsmiljøet i menigheten.

– Ble det utarbeidet en ny gransking?

– Nei. Fellesrådet vedtok at det ikke var aktuelt med en så stor operasjon slik forholdene var, så vi forlot det. Bedriftshelsetjenesten var inne i bildet med sine vurderinger, og vi fikk råd fra dem om dette også, sier Aarstad.

Vårt Land har ikke lyktes i å få kontakt med sokneprest Bård Boye.





Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion