Religion

Idealet om en ekstrovert entusiastisk tro møter kritikk

KARISMATIKK: Pastor Thomas Neteland tar til orde for at kristne fellesskap bør preges av høylytt entusiasme. – Om du har dette som ideal, så vil alle introverte bli overkjørt, sier tidligere pinsepastor Svein Skulstad.

– Folk som er utadvendte og begeistret har en smittende effekt på de rundt seg. Vi trenger alle å bli smittet av deres begeistring. Men hvis det er pastoren som er slik, så har jeg erfart i mine år i pinsekarismatikken i Norge at denne væremåten blir den eneste tillatte. Alt blir målt mot det; åndeligheten, lederegenskapene og engasjementet, sier Svein Skulstad.

Han var tidligere hovedpastor i pinsemenigheten Salemkirken Oslo, hvor han opplevde en forventning om at pastoren skulle være en karismatisk og ekstrovert forkynner. I 2020 valgte han å bli ordinert i DNK, hvor han i dag jobber som sokneprest.

Skulstad er en av dem som reagerer på Thomas Neteland, kreativ pastor i Sentrumkirken i Sandnes, sin ferske bok Avokadoeffekten – En introduksjon til å leve entusiastisk, hvor han tar til orde for at kristne fellesskap bør preges av høylytt prising og entusiasme.

«Jeg begynte å bli alvorlig allergisk mot tradisjonsbundet, lunken kulturkristendom, gudstjenester som føltes ut som begravelser og kristne som trodde at å følge Jesus var et VM i å være tilbaketrukket», skildrer Neteland i boka.

Det innsnevrer rommet for hvordan å tolke entusiasme, mener Skulstad og Hans Eskil Vigdel, diakon og stipendiat ved VID vitenskapelige høyskole.

Pinseprofilen Thomas Neteland har skrive ei bok om entusiasme. Men frøet blei sådd i frustrasjon, og Neteland forstår at «Avokadoeffekten» kan provosere.

Bastante og lukkede definisjoner

Vi er mange i DNK som ønsker at det kunne vært mer lidenskap og engasjement, samt flere frivillige. Vi har mye å lære av Neteland og av frikirkeligheten. Jeg er ikke skeptisk til at han bruker entusiasme som begrep. Det er heller en positiv ting. Jeg er mer skeptisk til at han, i kraft av sin rolle som pinsepastor, kommer med bastante og lukkede definisjoner, for eksempel at lidenskap ser «sånn og sånn ut», sier Hans Eskil Vigdel.

I 2018 ga han ut boken Ingen introverte i himmelen - om å gi plass til kreativitet og den gode individualismen. Her skriver han at mange kristenkarismatiske fellesskap ikke gir plass til fåmælte introverte. Selv om han kun har lest Vårt Land sitt intervju med Neteland og anmeldelsen av boka, er han umiddelbart kritisk til hva boka kan føre med seg.

Hvis du ikke viser en uttrykksfull entusiasme, kan det virke som at du motarbeider Jesus

—  Hans Eskil Vigdel

Kjent kritikk

Thomas Neteland sier til Vårt Land at han er kjent med kritikken og er klar over fallgruvene.

– Det er derfor en tredjedel av boken er spesifikt skrevet for å møte noen av disse fallgruvene som skisseres her. Nettopp for å gjøre entusiasme-begrepet bredt og favne mange uttrykksformer, sier han.

– Opplever du at du lager en mal for hvordan entusiasme ser ut? Ser du at retorikken kan virke ekskluderende for hvordan entusiasme forstås?

Det er ikke min intensjon. Jeg håper jeg har klart å skrive en bok som oser av Jesus, og som vekker glede og takknemlighet hos leseren. Jeg har etter beste evne prøvd å skrive med et inkluderende og inviterende språk. At det likevel finnes sitater og avsnitt som utfordrer tanken på hva entusiasme er og hvordan det ser ut – legger jeg ikke skjul på.

Hans Eskil Vigdel, Diakon og stipendiat ved VID Vitenskapelige Høyskole

– Ensrettet retorikk

Å lære opp andre til å matche det idealet er problematisk. Vi burde begynne i en annen ende og spørre: Hva får folk til å blomstre? Det er en annen måte å snakke om det på. En kan utfordre med begrepet entusiasme, men man kan ikke favne alle med ett uttrykk. Det blir fort en mer slitsom og ensrettet måte å gjøre det på, sier Vigdel.

Han mener den ensrettede retorikken i verste fall kan føre til en ødeleggende uniformering.

Det kan for noen bli en påtvungen positivitet. Jeg er dermed usikker på om prosjektet hans om å favne hele mennesket er noe han faktisk klarer å støtte opp om. Det er ikke alle som er positive, men det handler om å vise raushet i møte med menneskers ulike personlighet og historie. Der ligger omsorgen.

Stigmaet om å måtte passe inn i en form er for tydelig, svarte jeg. Det ekstroverte idealet passer ikke for meg

—  Svein Skulstad

Opphøyer den ekstroverte

– Problemet er at vi lever i en kultur som opphøyer det ekstroverte. Idealet er der. Det som er den største utfordringen er at om du har dette som ideal, så vil alle introverte bli overkjørt. De ekstroverte trumfer hver gang, sier Svein Skulstad.

Til tross for han i dag jobber som sokneprest i DNK, har han holdt kontakten med sitt gamle miljø i pinsebevegelsen. I november ble han invitert til fagdag med lærerne på Høyskolen for ledelse og teologi. Der ble han spurt hva som skulle til for å komme tilbake til Pinsebevegelsen.

– Stigmaet om å måtte passe inn i en form er for tydelig, svarte jeg. Det ekstroverte idealet passer ikke for meg.

?

Neteland opplever derimot ikke at han opphøyer det ekstroverte.

– Boken er en oppmuntring til å la det du tror på forme hvordan du lever livet ditt. Noe av formålet med boken er å knuse myten om at å være entusiastisk er å være en bulldoser av en ekstrovert, uten bakkekontakt eller sensitivitet for livets mange paradokser. Det er mulig å være et entusiastisk menneske, og samtidig være varm, omsorgsfull, lyttende og ydmyk – og det både tror og håper jeg siver gjennom i budskapet, sier forfatteren.

Positivitetsprosjektet kan koste mye

At kristen entusiasme bør komme mer til uttrykk i kristne forsamlinger, mener Vigdel kan ha en bakside for dem som føler et press om å være en god kristen.

– Neteland må ikke undervurdere den makten han har. Når han definerer entusiasme, er du enten «all in» hvis du passer inn i malen, eller «all out», hvor du må være lojal og positiv hvis du elsker Jesus og menigheten din. Det er en slags ensretting, hvor et eventuelt brudd med positivitetsprosjektet kan koste mye. Hvis du ikke viser en uttrykksfull entusiasme, kan det virke som at du motarbeider Jesus, sier Vigdel.

Tenker du at jo mer entusiasme, jo nærmere står du Gud? Ser du en fare for at det kan forstås slik, Neteland?

– Jeg ser den faren. Og derfor oppmuntrer jeg folk til å lese boken. Der tar jeg til orde for at entusiasme ikke først og fremst er en uttrykksfull personlighet men en berørt karakter.


Les mer om mer disse temaene:

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion