Kirkeliv

Sluttet i Den norske kirke etter konflikt – nå blir Bård Boye prest i Normisjons-menighet

JØRPELAND: Bård Boye sluttet i Den norske kirke da biskopen bestemte at han måtte bytte tjenestested. Nå skal han være prest i Norkirken Strand, og flere personer fra Jørpeland kirke har fulgt med ham.

Tidligere i sommer ble det kjent at Bård Boye, tidligere sokneprest på Jørpeland, avsluttet arbeidsforholdet sitt i Den norske kirke. Det skjedde etter en lang og uoversiktlig konflikt, som endte med at biskopen bestemte at Boye måtte endre tjenestested.

Nå har Boye takket ja til å bli prest i den nyopprettede kirken Norkirken Strand på Jørpeland, som er tilknyttet Normisjon.

– At Bård Boye blir prest i Norkirken er udelt bra. Det blir på en måte en videreføring av hans forkynnelse og virke på Jørpeland, sier Peder Egeland, medlem av Norkirken Strands interimstyre, til Vårt Land.

Det var lokalavisen Strandbuen som meldte nyheten først.

Vårt Land har tatt kontakt med Boye, som ikke ønsker å kommentere den nye rollen hans på det nåværende tidspunkt.

Har blitt med Boye til Norkirken

Søndag ettermiddag ble det holdt åpningsgudstjeneste i Norkirken Strand, hvor Boye talte. Normisjon har lenge hatt en forening på Jørpeland bedehus, som i likhet med andre bedehusforsamlinger er regnet som et supplement til Den norske kirkes gudstjenester. Når de går fra å være forening til å bli en menighet, vil de gi et helhetlig tilbud til medlemmer og holde gudstjenester med dåp og nattverd.

ÅPNING: Det var fullt hus under åpningsgudstjenesten for Norkirken Strand på Jørpeland bedehus.

Egeland forteller at den nyopprettede menigheten består av mennesker tilknyttet Normisjons tidligere forening, men også personer som har tilhørt Boyes forsamling i Jørpeland kirke.

– Vet dere hvor mange som har fulgt med Boye over til Norkirken?

– Vi har nettopp kommet i gang og har ikke oversikt ennå. Men det er mange mennesker fra ulike bakgrunner som har et godt forhold til Bård Boye. Nå ønsker vi å skape noe sammen gjennom Norkirken.

– Hva ønsker dere å skape?

– En menighet som er tro mot Bibelen og som gir et tilbud til alle generasjoner på Jørpeland og i Ryfylke.

Jørpeland

Krevende konflikt

I fjor sommer ble det kjent at en personalkonflikt hadde oppstått i Jørpeland menighet, og at sokneprest Bård Boye var i permisjon. Det ble ikke offentlig kjent hva saken handlet om, men folk fra bygda og menigheten mobiliserte for å beholde presten sin. Videre utviklet saken seg da en omstridt rapport om arbeidsmiljøet i menigheten ble kjent, etterfulgt av prosesskritikk fra Arbeidstilsynet.

I februar bestemte biskop Anne Lise Ådnøy at Boye måtte flyttes til et nytt tjenestested. Boye var uenig i avgjørelsen, og varslet i juni at han avsluttet arbeidsforholdet sitt med DNK.

– Hvordan er det å starte en ny menighet på Jørpeland etter den konflikten som har vært?

– På en måte er konflikten grunnen til at vi samles. Vi har prøvd å nullstille oss litt og tenke fremover. Mange av folkene i forsamlingen er vant med menighet fra før, så det gir et annet utgangspunkt enn andre nyplantinger. Vi håper det kan bli en plass der de kan finne sin plass, sier Egeland.

NORMISJON: Den nyopprettede Norkirken-menigheten er en videreføring av Normisjons forening på Jørpeland.

– Ikke noe kupp

Normisjons forening har hatt et godt forhold til Jørpeland kirke, og Egeland håper det vil fortsette slik.

– Vi ønsker å stå dem nær slik vi alltid har gjort. Normisjon er en åpen organisasjon som både samarbeider med frimenigheter og Den norske kirke om felles arrangementer, sier Egeland.

– Noen kan kanskje oppfatte det som at Normisjon benytter seg av konflikten når dere starter menighet med medlemmer fra Den norske kirke, hva tenker du om det?

– Det er umulig å styre andres tanker, og dette hadde nok ikke skjedd hvis det ikke var for konflikten. Men dette er ikke noe kupp. Vi som har tatt initiativet har hele tiden vært åpne om dette med menighetsrådet og biskopen, sier Egeland.

Han legger til at opprettelse av menigheter er en del av Normisjons overordnede strategi, og viser til at over 40 slike menigheter finnes allerede.

– Normisjon er veldig interessert i at foreninger blir til norkirker, så dette er også et naturlig utviklingstrinn.

GENERASJONSMENIGHET: Norkirken Strand vil være en menighet for alle generasjoner, forteller Peder Egeland.

Ikke oversikt

Mandag tiltrådte Jørpeland menighets nye vikarprest, Ludvig Bjerkreim. Han sier til lokalavisen Strandbuen at han ennå ikke har oversikt over hvor mange som har gått over til Norkirken Strand etter konflikten.

– Jørpeland kirke skal fremdeles være ei kirke for folk flest på Jørpeland, både barn, voksne, unge og gamle. Så får folk selv velge hvilket fellesskap de ønsker å være en del av, sier 67-åringen.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirkeliv