Religion

25.000 har skrevet under opprop til støtte for landets privatskoler

PRIVATSKOLER: Regjeringens forslag til støttekutt til privatskoler vekker reaksjoner. I løpet av tre dager har et opprop til støtte for privatskoler fått over 25.000 underskrifter.

– Vi ønsker å spre informasjon om hvor urimelig og dramatisk dette er, sier Sidsel Høland Olausson, fungerende generalsekretær i Kristne Friskolers Forbund (KFF).

Sammen med flere andre privatskoleforbund står de bak et digitalt opprop til støtte for landets privatskoler. Oppropet, som er adressert regjeringen, har i løpet av fem dager fått over 25.000 underskrifter.

Bakteppet for underskriftskampanjen er at regjeringen skal spare 51,5 millioner på private, kombinerte barne- og ungdomsskoler neste år. Innen fem år vil regjeringen redusere tilskuddet til disse skolene med mer enn en halv milliard, skrev Vårt Land da forslag til statsbudsjett nylig ble lagt fram.

I oppropet heter det at den nye tilskuddsmodellen er «svært urimelig» for skolene det gjelder.

«Den kompenserer ikke for at det er langt mer administrativt og organisatorisk krevende å drive en 1 -10 skole (barneskole og ungdomsskole) enn bare barneskole eller bare ungdomsskole», skriver de.

Mener kuttet kan føre til nedleggelse

Sidsel Høland Olausson, vikarierende generalsekretær i Kristne Friskolers Forbund oktober 2023

At den nye modellen skal innføres gradvis, over fem år, får også andre konsekvenser, påpekes det.

«For mange 1-10 skoler innebærer dette at de i 2028-2029 år vil ha 30 prosent mindre tilskudd enn i år. Dette vil vesentlig forverre skoletilbudet til tusenvis av elever, og kan medføre fragmentering av skoletilbudet og nedleggelse av flere skoler.»

I tillegg til KFF, står også følgende aktører bak oppropet: Steinerskoleforbundet, Montessori Norge, Abelia, og Steinerskolenes Foreldreforbund.

– Vi er alle skoler godkjent etter privatskoleloven. KFF har et veldig godt samarbeid med de andre friskoleorganisasjonene, og det er helt naturlig at vi står sammen i denne saken, sier Sidsel Høland Olausson i KFF.

– Må rydde opp

– Hva sier de mange underskriftene om engasjementet for privatskolene?

– Det er mange tusen elever på over hundre skoler som vil bli berørt om forslag til statsbudsjett blir vedtatt. Det er mange i Norge som ønsker mangfold og valgfrihet i norsk skole, sier hun.

Olausson forteller at de vil sende kampanjen til den nye kunnskapsministeren, Kari Nessa Nordtun (Ap).

Daværende kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) har til Vårt Land forklart støttekuttet med at kombinerte skoler har fått mer i tilskudd enn det som har vært intensjonen. Dette på grunn av dagens beregningspraksis.

– Det må vi rydde opp i, uttalte hun nylig til avisen.

Lørenskog friskole er blant dem som kan rammes hardest av regjeringens privatskole-grep.

– Det betyr at vi ikke kan drive skole. Så enkelt er det, sa Jeremy Pyke, rektor for Lørenskog friskole, til Vårt Land forrige uke.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion