Religion

Trente tre ganger daglig. Restituerte på gudstjeneste

IDRETT: Proffpadler Lars Magne Ullvang har hele livet kombinert deltakelse i menighet med organisert idrett. – Det er alltid noen som forventer at du skal prioritere bedre.

– Det å kombinere tro og toppidrett har fungert veldig bra for meg, sier Lars Magne Ullvang.

Ullvang er proffpadler, og i 2021 deltok han i OL i Tokyo. I tillegg til å ha satset for fullt på idretten, har også den kristne troa vært en viktig prioritering.

Vårt Land skrev tidligere denne uken om pinsevenn Magnar Wagner Karlsen som ikke fikk delta i organisert lagidrett da han var liten. På Pinsebevegelsen i Norge sitt sommerstevne i forrige uke, fortalte Karlsen at han ser tendenser til at kristne ledere også i dag forventer full overgivelse til menigheten, og der det ikke er rom for å satse stort utenfor det kristne fellesskapet.

Også Ullvang har opplevd skvisen mellom menighet og idrett, men har vært tydelig på én ting i sin karriere.

– Det er Gud man står ansvarlig overfor, ikke menigheten, sier han.

Restitusjon i kirka

I en toppidrettshverdag må det tas harde prioriteringer, kan Ullvang fortelle. Treninger tre ganger om dagen er ikke uvanlig.

For Ullvang, som er vokst opp i Den norske kirke og som nå går i Filadelfiakirken Oslo, har småfellesskap og gudstjenester vært en viktig del av karrieren.

– Det å gå på gudstjeneste har fungert som restitusjon og vært et friskt pust i livet mitt, sier han, og legger til:

– Når jeg vokser i troa, så kan jeg være en god bidragsyter i den organiserte idretten jeg er en del av.

– Har du kjent på utenforskap i organisert idrett på grunn av disse prioriteringene?

Nei, det er et valg jeg har stått støtt i, og jeg vet at jeg ikke kan leve opp til alles forventninger til enhver tid.

– Ikke lenger sett på som synd

– Hele bakgrunnen for at vi startet KRIK var fordi det var veldig få andre kristne som drev med idrett.

Det sier Kjell Markset, som i 1981 var med å etablere Kristen Idrettskontakt.

Markset drev selv med orientering, og merket da han var aktiv på 70-og 80-tallet at det ikke var helt stuerent å drive med aktiv idrett. Mange opplevde å måtte velge mellom bedehuset eller idrettsklubben, Jesus eller fotballen.

Hans inntrykk er at denne utfordringen gjaldt både i Den norske kirke, bedehuset og frikirkelige miljøer, men at det var litt geografisk betinget.

– Jeg opplevde at det ikke lenger ble sett på som synd å prioritere idrett i de fleste kirkesamfunn da vi gikk inn i 2000-tallet. Tiden hvor det var en utfordring å kombinere tro og idrett opplever jeg som over, selv om det fortsatt i noen kristne miljøer kan være vanskelig, sier han.

Marksets inntrykk av dagens toppidrett er derimot at den er vanskelig å kombinere med både studier og frivillig foreningsarbeid, ettersom profesjonaliseringen starter i stadig yngre alder.

Kan takke Krik

Nettopp Kriks innsats kan ha gjort det lettere for kristen ungdom å kombinere tro med idrett, ifølge professor i kirkehistorie, Ingunn Folkestad Breistein.

– I ungdomsmiljøer fra karismatiske frikirker til NLM er det stuerent å delta i idrett, så langt jeg vet. Ikke minst har KRIK bidratt til dette.

Ingunn Folkestad Breistein, Ansgar høyskole

Hun kjenner ikke til mange kristne miljøer der den kombinasjonen er et problem i dag, men sier at det har vært en utfordring, spesielt i frikirkelige og lavkirkelige miljøer tidligere.

– Men jeg vil anslå at dette ligger så langt tilbake at det var en utfordring i ungdomstiden til de som i dag er i 80-årsalderen.

Breistein tror idealet for unge kristne i dag er å kombinere en sunn og aktiv livsstil med en sunn sjel.

– Altså det åndelige livet man får næring til gjennom menigheter og ungdomsmiljøene der.

Viktig å være på ikke-kristne arenaer

I tillegg til at det å gå i kirka har vært en viktig del av Ullvangs tro, mener han at hans tilstedeværelse på ikke-kristne arenaer har vært like viktig.

– Som bekjennende kristen har jeg sett på idrett som en gyllen anledning til å nå ut til nye mennesker, sier han.

Det er ikke et enten eller valg

—  Lars Magne Ullvang

Padleren påpeker at han ikke har vært predikant når han har vært på tur i forbindelse med karrieren, men han tror at hans gudstro har vært med å så et lite frø i en sekulær arena.

– Vi er avhengige av å være ute i verden slik at Gud kan sette oss i situasjoner hvor vi kan bekjenne og vitne om ham.

Ullvang tror det å være en del av idrett er vel så viktig som å være en del av en menighet.

– At jeg sitter og snakker med deg nå handler om at jeg gikk «all in» for idretten, og har opparbeidet meg en stemme som kristen toppidrettsutøver.

– Skadelig tankegang

Ullvang setter spørsmålstegn ved om man får en bedre relasjon til Gud ved å gi slipp på sine talenter for å prioritere å gå mer i kirken.

– Vår personlige tro defineres nødvendigvis ikke etter hvor mange ganger man går i menigheten, sier Ullvang.

Lars Magne Ullvang deltar i OL i Tokyo for Norge i K1 padling.

Han tror at om man som menighet har så høye forventninger til ungdommen, at de ikke kan kombinere troa med organisert idrett, så vil det få negative konsekvenser.

– Det er en skadelig tankegang som vil kunne skape splittelse mellom ungdommen og kirka, og en unnvikende tilstedeværelse i menigheten, sier padleren.

– Har du noen gang selv følt på et press?

Det er selvfølgelig alltid noen som forventer at du skal prioritere bedre, men prioriteringer må tas hele tiden.

– Ikke enten eller

Selv om voksne har ansvar for oppdragelsen, mener Ullvang at barn og unge bør ha friheten til å velge hvilke aktiviteter man vil holde på med.

– Det er ikke et enten eller valg.

– Når idretten ikke lenger er den viktigste prioriteringen i livet, så er det fint å ha et annet sted å føle tilhørighet til, som har stått der støtt gjennom hele livet, sier han.


Les mer om mer disse temaene:

Julie Horpestad

Julie Horpestad

Julie Horpestad er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion