Religion

Jehovas vitner kan bli fratatt statsstøtten. Selv mener de grunnlaget er uklart

TILSKUDD: Jehovas vitner reagerer på at Statsforvalteren ikke konkretiserer hva de kan miste statstøtten for.

– Ettersom undersøkelsessaken kan ha betydning for Statsforvalterens behandling av tilskuddet for 2021, så har vi behov for nærmere klargjøring, skriver Jehovas vitner i et ferskt brev til Statsforvalteren i Oslo og Viken.

I september ble det kjent at kritikkverdige forhold i Jehovas vitner skal undersøkes av Statsforvalteren. Resultatet av undersøkelsssaken kan i verste fall føre til at trossamfunnet mister statsstøtten, meldte Vårt Land.

Men hva kan de egentlig miste støtten for? lurer Jehovas vitner på. Det har nemlig ikke Statsforvalteren konkretisert. I stedet har Statsforvalteren oversendt flere brev fra eks-vitner som kommer med en rekke påstander mot trossamfunnet. Kritikken har de gitt trossamfunnet mulighet til å kommentere.

Ber om en klargjøring

Hjemmelsgrunnlaget for å holde tilbake tilskudd er nevnt i trossamfunnsloven § 6. Å nekte tilskudd kan skje dersom et tros- eller livssynssamfunn for eksempel utøver vold eller tvang, fremsetter trusler, krenker barns rettigheter eller bryter lovbestemte diskrimineringsforbud, ifølge lovparagrafen.

Men hva Jehovas vitner beskyldes for er trossamfunnet altså usikre på.

De vedleggene som er lagt ved forhåndsvarselet, gir ikke på en klar måte uttrykk for hvilke momenter det er aktuelt å vurdere ut fra trossamfunnsloven § 6, skriver trossamfunnet om kritikken fra eks-vitene.

– Brevet fra Statsforvalteren utdyper heller ikke dette noe nærmere, fortsetter de.

Jehova vitner ber derfor «om en klargjøring av hva Statsforvalteren konkret mener gir grunn til å opprette undersøkelsessak, og hvilke vilkår etter § 6 som kan være aktuelle å vurdere, slik at vi på denne måten ‘på en forsvarlig mate kan ivareta’ våre interesser».

– Ikke frivillig å forlate Jehovas vitner

Rolf Furuli er blant eks-vitnene som kommer med kritikk mot trossamfunnet i de aktuelle brevene. Han påstår blant annet at Jehovas vitner risikerer å bli ekskludert dersom de stemmer ved politiske valg.

– Jehovas vitner har tidligere uttalt at medlemmer som stemmer, ikke blir ekskludert fra trossamfunnet, men det er ikke riktig. Slik jeg oppfatter det, bruker de bare andre ord. Hvis et medlem hadde sagt: «Nå stemmer jeg og vil forbli i menigheten», så ville vedkommende ikke fått lov til det. Da er det ikke frivillig å forlate samfunnet, uttalte Furuli til Vårt Land i september.

Jehovas vitner har en annen innfallsvinkel til problemstillingen

– Hvis man med viten og vilje velger å stemme ved et politisk valg, og står for det, så har man selv tatt et valg om at man ikke lenger ønsker å være ett av Jehovas vitner, uttalte talsmann for Jehovas vitner i Skandinavia, Dag-Erik Kristoffersen, til avisen i 2019.

Ønsker ikke å utdype ytterligere

Jehovas vitner ønsker ikke å utdype sitt svar til Statsforvalteren ytterligere til Vårt Land.

«Siden vi har oversendt spørsmålet til Statsforvalteren og avventer svar fra dem, ønsker vi ikke å utdype vår henvendelse noe ytterligere», skriver Fabian Fond ved trossamfunnets avdelingskontor i Skandinavia.

Vårt Land har tidligere spurt Statsforvalteren hvilke konkrete opplysninger som kan ha betydning for deres behandling av trossamfunnets søknad om statstilskudd.

– Det er det som fremkommer om eksklusjonspraksis, noe som har vært delvis oppe før. Vi mener også at det kan være nye opplysninger her. Så får vi høre hvordan det blir redegjort for av Jehovas vitner, uttalte avdelingsdirektør Hege Skaanes Nyhus til Vårt Land i september.

---

Jehova vitner

  • Jehovas vitner er et religiøst trossamfunn. De lærer at Bibelen er skrevet av Gud (Jehova), ved hjelp av forfattere som var under Guds ledelse. Derfor forstås Bibelen som Guds ufeilbarlige og pålitelige ord og den eneste nødvendige veilederen i alle livets spørsmål.
  • Jehovas vitner ble etablert i USA i 1870-årene, den første tiden som en bibelstudiegruppe. Etter hvert utviklet det seg til et trossamfunn under ledelse av Charles Taze Russell (1852-1916).
  • Ifølge egen statistikk var Jehovas vitner i 2020 virksomme i 240 land og hadde 8 424 185 medlemmer (aktive forkynnere) fordelt på 120 387 menigheter. Barn og andre som ikke er aktive forkynnere kommer i tillegg.
  • Kilde: Store norske leksikon og jw.org

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion