Religion

Jehovas vitner tapte sak om eksklusjon av medlem– nå anker de til Høyesterett

JEHOVAS VITNER: Lagmannsretten gav i sommer Gry Helen Nygård medhold i at hun urettmessig er blitt ekskludert fra Jehovas vitner. Trossamfunnet er uenig og har anket dommen til Høyesterett.

– Jeg regnet med at de kom til anke saken, men håpet jo at de ikke ville gjøre det, sier Gry Helen Nygård.

I 2018 ble hun ekskludert fra Jehovas vitner, som hun har tilhørt siden hun var 16 år gammel. Fra det øyeblikket utstøtelsen var et faktum, opphørte all kontakt med venner og familie i trossamfunnet.

Domsutvalget til Jehovas vitner, som tar avgjørelser om eksklusjon, hevder hun har begått «Porneia», altså seksuell umoral. Selv hevder Nygård at hun ble utsatt for overgrep, og mener at de har ekskludert henne på uriktig grunnlag.

I etterkant har det vært flere runder i det norske rettssystemet, først i Follo tingrett og deretter i Borgarting lagmannsrett i sommer, hvor hun vant fram.

Nå bekrefter Jehovas vitners avdelingskontor i Skandinavia at deres menighet i Ski har anket dommen fra lagmannsretten til Høyesterett.

– Anken retter seg mot dissensavgjørelsen i Borgarting lagmannsrett hvor Jehovas vitners beslutning om å ekskludere Gry Helen Mollan Nygård ble dømt ugyldig, skriver Jørgen Pedersen, informasjonsansvarlig i Jehovas vitner.

Ikke en menneskerett å få være medlem

Jehovas vitner Ski menighet ble av lagmannsretten dømt til å betale 500.000 kroner i saksomkostninger til lagmannsretten, samt 380.000 kroner i saksomkostninger til tingretten. I tillegg ble trossamfunnet dømt til å betale Nygård en erstatning på 100.000 kroner.

Som begrunnelse for sin anke, viser trossamfunnet blant annet til en uttalelse fra Dag Øistein Ensjø, professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Oslo. I sommer sa han blant annet til Vårt Land:

«Det er ikke en menneskerettighet å få være medlem i et trossamfunn som nekter deg å være medlem. (...) Jehovas vitner vil åpenbart få medhold i menneskerettighetsdomstolen. Man kan ikke tvinge et religiøst fellesskap å ta opp igjen medlemmer de har ekskludert».

Videre forteller Jehovas vitner at eksklusjonsordningen deres er basert på Bibelen, og viser til at flere høyesterettsdomstoler har bekreftet retten deres til å opprettholde ordningen.

– Ekskluderte personer som tar avstand fra urett oppførsel, og som viser at de har et oppriktig ønske om å leve etter Bibelens normer, er alltid velkommen til å bli Jehovas vitner igjen.

Historisk dom

Nygårds advokat, Håkon Mathias Sterling Danielsen, reagerer på uttalelsen om at ekskluderte kan bli ønsket velkommen igjen.

– Hele paradokset i JV sin kommentar er jo at Nygård er enig med troen og de retningslinjene menigheten stiller opp, som hun har etterlevd. Hun kan ikke erkjenne en synd, fordi en synd ikke er begått. Hvis domstolene da ikke aksepterer hennes rett til å få satt vedtaket til side, er Nygård rettsløs, sier han.

Advokaten er ikke overrasket over at Jehovas vitner anker.

– Allikevel er det utenkelig rått at de kan ofre en person på denne måten og skyve prinsipper foran seg. Nygård har ikke sett sine barn på over tre år, og prosessen strekker langt ut i tid. Heldigvis er Gry veldig sterk og holder ut, sier Sterling Danielsen.

Nygård forteller selv at saken har store personlige omkostninger.

– Saken har ekstremt mye å si for livet mitt. Jeg har ikke hatt kontakt med barna mine på tre og et halvt år og har siden da bare gått på vent. Hvis saken kommer til Høyesterett og Jehovas vitner vinner fram, vil jeg aldri få se barna mine igjen, sier hun.

Omtalt som historisk

Det er Høyesteretts ankeutvalg som skal avgjøre om det blir en ny rettsrunde. Anken er i første omgang mottatt i Borgarting lagmannsrett som har bedt ankemotparten sende inn tilsvar, opplyser lagmannsretten til Vårt Land. Når lagmannsretten mottar tilsvar, vil de forberede saken og sende den over til Høyesterett.

Da dommen fra lagmannsretten ble kjent i sommer, ble den omtalt som historisk av Sterling Danielsen. Han mener saken er prinsipielt viktig, siden det ikke er kjent at Jehovas vitner har blitt dømt på denne måten tidligere

– Lagmannsretten sier klart at hvis man godtar alt i religionsfrihetens navn, kan dette føre til misbruk. Man er nødt til å sette en grense et sted, sa Danielsen den gang.

Han mener domstolen må kunne gripe inn hvis vedtak er åpenbart uforsvarlige, også i trossamfunn.

– Menigheten argumenterer i prinsippet for at man skal ha «sharia-domstoler» i Norge – området i samfunnet hvor domstolene ikke kan gripe inn – og dette er et forkvaklet og utdatert syn som åpenbart ikke er holdbart, sier han.

Jehovas ønsker ikke å kommentere uttalelsene til advokat Sterling Danielsen.

---

Dette er saken

  • I 2018 ble Gry Helen Nygård ekskludert fra Jehovas vitner.
  • Domsutvalget til Jehovas vitner, som tar avgjørelser om eksklusjon, hevder hun har begått «Porneia», altså seksuell umoral.
  • Selv hevder Nygård at hun ble utsatt for overgrep.
  • I tillegg til at hun hevder det var overgrep, mener hun også at Jehovas vitner har gjort saksbehandlingsfeil.
  • Fra 2. til 4. juni gikk ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Der skal det vurderes om eksklusjonsvedtaket var gyldig.

Kilde: Vårt Lands arkiver

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion