Flertallet var stort da grasrota vant i kamp om signalord i innvandringspolitikken. Ordet «streng» ble byttet med «konsekvent» der det før het at Ap vil videreføre en «streng, rettferdig og human asyl- og flyktningpolitikk».

Ap strammer likevel inn asylpolitikken i den vedtatte uttalelsen om migrasjonspolitikk. Men AUF og asylliberalere fikk likevel inn en understrekning av Norges asylpolitikk skal fastsettes innenfor rammene av Flyktningkonvensjonen og Den Europeiske menneskerettskonvensjonen.

FNs høykommissær for flyktningers «anmodninger skal dessuten vektlegges». Og fattigdomsrettet bistand skal ikke rammes i «solidaritetspotten» for økt innsats i flyktningers nærområder.

LES OGSÅ: Ap-landsmøtet stemte nei til å endre abortloven

Streng Støre

– Jeg kommer fortsatt til å si streng. «Streng, rettferdig, human og konsekvent», sa Støre imidlertid til pressen etterpå.

Da hadde Støre og partiets industrikrefter tapt slaget om Lofoten, Vesterålen og Senja. AUF og leder Ina Libak fikk en historisk seier når Ap nå går bort fra standpunktet om konsekvensutredning av de sårbare områdene.

– Utrolig deilig. Så mange år med kamp har blitt kronet med seier, sier Natur og Ungdom-leder Gaute Eiterjord til Vårt Land.

Flertallet var solid, men LO-mannskapet på landsmøtet lyste av skuffelse etterpå.

VÅRT LAND MENER: «Gratulerer til AUF!»

Atomtapere

Da landsmøtet startet, ga sentrale Ap-folk overfor Vårt Land uttrykk for nervøsitet: De fryktet landsmøtet mot ledelsens vilje ville vedta ja til å signere FNs atomvåpenforbud. I så fall hadde Norge skilt lag med andre Nato-land.

– Dette bringer ikke videre våre sikkerhetspolitiske tradisjoner. Det bryter med dem, advarte forsvarstalskvinne Anniken Huitfeldt.

Men på bakrommet og i korridorene hadde ledelsen arbeidet iherdig. Under voteringen ble det stort flertall for å avvise atomvåpenforbudet.

Mot ledelsens vilje vedtok landsmøtet å sidestille tannhelse med andre helsetjenester.