Gjennom mange år har Aps ungdomsorganisasjon (AUF) jobbet iherdig for vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Gang på gang har de gått på nederlag mot Aps olje- og industripolitikere, og mot sterke krefter i fagbevegelsen. AUF har, som flere andre ungdomspartier, vært på lag med miljøbevegelsen.

På årets Ap-landsmøte var det AUF som gikk av med seieren. I alle fall langt på vei. Lørdag formiddag innkalte Ap-leder Jonas Gahr Støre pressen for å presentere et kompromiss der partiet sier nei til konsekvensutredning. Riktignok er det flere mindre seiere til den tapende side. Blant annet blir det ikke et «varig vern» slik AUF ønsker. Støre forklarer nei til varig vern slik: Ap ønsker å utvikle andre næringer i området, slik som fiskeri. Kompromisset inneholder dessuten en del punkter som kommer petroleumsindustrien til gode.

LES OGSÅ: Ap vraker oljekompromisset - dropper konsekvensutredning

Knallhard AUF-kamp

Mange AUF-generasjoner har kjempet knallhardt for å flytte partiet. I 2019 ble det altså AUF-leder Ina Libak som kunne innkassere den etterlengtede seieren.

Aps vedtak vil riktignok ikke få stor realpolitisk betydning. Gjennom tre og en halv stortingsperiode og med skiftende regjeringer har det eksistert et flertall for å konsekvensutrede området, uten at det har skjedd. Grunnen er at både sentrumspartiene Venstre og KrF har vært imot på borgelig side og Sp og SV har sagt nei på rødgrønn side. Disse partiene har i vekslende samarbeid klart å blokkere for konsekvensutredning.

BERIT AALBORG: Støres «størskhet»

Viktig seier

Likevel er dette en viktig seier for både AUF og miljøbevegelsen. At Norges største parti nå sier nei til å utrede – og dermed bore i disse områdene – er et viktig miljøsignal i det politiske Norge.

For Ap selv kan det få positive konsekvenser for ungdomsvelgere. En måling fra TV2 denne uken viser at ungdom flykter fra partiet. Dette skjer omtent samtidig som ungdom over hele landet har gått i skolestreik for klima.

LES OGSÅ: Ap vil ikke lenger være «strenge», men strammer inn asylpolitikken

Bærekraftig

Vårt Land har flere ganger anbefalt å si nei til petroleumsvirksomhet i disse sårbare områdene. Nå er det blitt et bredt politisk flertall for dette i Norge. Det er grunn til å gratulere Ap, og særlig AUF med et godt, fremtidsrettet og bærekraftig vedtak.