Lørdag vedtok landsmøtet i Ap å gå vekk fra standpunktet om konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten, Vesterålen Senja. Rogaland Aps dissens om å beholde dagens standpunkt falt.

Jonas Gahr Støre informerte pressen om dette lørdag formiddag. Det hadde allerede tidligere på landsmøtet blitt ganske tydelig at flertallet ønsket en endring.

Utenfor landsmøtet kunne miljøvernerne juble.

– Det er utrolig deilig. Det er så mange år med kamp som har blitt krona med seier. Det er historisk, sier Natur og Ungdom-leder Gaute Eiterjord til Vårt Land.

– Jeg har jobba for dette hele livet og vi har prøvd å snu Ap i ti år, i folkeaksjonen hvor jeg jobber. Og endelig når vi målet – på tiårsdagen! Det er helt utrolig, sier leder Odd Arne Sandberg i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Mange i salen brøt også ut i spontan applaus da redaksjonskomiteens leder Ingvild Kjerkol la fram komiteens innstilling for landsmøtet.

– Vi lukker et kapittel, sa hun fra talerstolen.

Vraker kompromiss

Ap-lederen sa det var et bredt flertall i komiteen for en resolusjon som slår fast at de går bort fra kompromisset fra 2017. Kompromisset gikk ut på å konsekvensutrede i deler av området med sikte på gradvis åpning for oljeboring. Resten skulle ikke åpnes.

– Vi har diskutert dette i 20 år, og saken har stått i veien for en diskusjon om annen næringsutvikling i området. Politikk er det muliges kunst, og vedtaket fra 2017 var ikke mulig å få til, sa han under pressekonferansen lørdag.

LES OGSÅ: – Tror alle skjønner innerst inne at norsk oljestopp ikke har noe å si

Støre avviste på spørsmål fra pressen at dette var noe nederlag, og sa han var fornøyd med å kunne presentere et forslag med bredt flertall bak seg. Et forslag han var overbevist om at det var flertall for i salen, sa han.

Partiet går ikke inn for varig vern av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Dette uttrykte Støre glede for.

– Jeg er glad for at de fleste, også AUF, forstår at varig vern ikke er noen løsning. Nå som vi legger bort konsekvensutredninga kan vi virkelig gå i gang med andre næringer i området, som fiskeri, turisme og havvindkraft, sa Ap-lederen.

Oljeutvikling

Resolusjonen landsmøtet skal stemme over lørdag slår også entydig fast at partiet ønsker utvikling av oljenæringa – som Støre kaller en «framtidsnæring».

– Med dette vedtaket slår Arbeiderpartiet tydelig fast at vi skal utvikle og ikke avvikle olje- og gassnæringen. Vi skal ha en fortsatt satsing på olje- og gassnæringen. Den skal ha stabile og forutsigbare rammevilkår. Leterefusjonsordningen skal opprettholdes, sier partileder Jonas Gahr Støre.

Miljøbevegelsen er likevel fornøyde.

– Partiet går ikke inn for vern, dette er ikke full seier for dere?

– I praksis blir det uansett ikke oljeboring, nå er det ikke flertall på Stortinget for det. Da har vi fått lagt den ballen død og kan jobbe med andre viktige miljøsaker. Det er historisk, sier NU-leder Eiterjord.

– Symbolpolitikk

Leder Jørn Eggum i Fellesforbundet er svært skuffet etter Ap-snuoperasjonen.

– Dette er symbolpolitikk på sitt verste, sier han til NTB.

Han mener vedtaket også er unødvendig ettersom det uansett ikke vil skje noen konsekvensutredning denne perioden. Eggum frykter at forslaget bare er begynnelsen på flere forslag om å stramme inn for oljenæringen, blant annet å sette en sluttdato og endre rammevilkårene.

– Så skritt for skritt så blir dette området tauet inn, sier han til nyhetsbyrået. Eggum har tidligere hevdet at flere Fellesforbundet-medlemmer vil melde seg ut av Ap om de går bort fra konsekvensutredning og oljeboring i nord.