Nyheter

Ap-ungdommer kan skape thriller om atomvåpenforbud

Opprørske fylkeslag og ungdommer skaper landsmøtedrama om tydelig Ap-ja til FNs atomvåpenforbud. Til Ap-lederens sterke advarsel.

Partiledelsen jobber mot at Ap-landsmøtet vedtar et ja alt nå. Og Nato-sjefen Jens Stoltenberg – som ventes til landsmøtet – får neppe noen gave han liker om atom-opprørerne vinner frem.

– Ap snakker mye, men gjør ikke nok. Ap sier at de skal være partiet for alle folk i Norge. Men fire av fem nordmenn vil ratifisere FN-avtalen, sier AUFs Ulrikke Støylen.

Hun er bare en av en stor gruppering AUF-ungdommer bak mobiliseringen for ja til forbud. I landsmøtekorridorene anser garvede partifolk og stortingsrepresentanter nettopp denne saken som like skummel for ledelsen som Lofoten-vern. Avgjørelsen faller lørdag ettermiddag.

Sent fredag kom Ap-leder Jonas Gahr Støre med en tydelig advarsel da han oppsummerte nesten to dager med landsmøtedebatt:

– Vi kan ikke stå her i 2019 og si at Norge – som eneste Nato-land – skal undertegne traktaten, sa han til delegatene.

LES OGSÅ: Sa nei til å utvide fri abort i mars, nå har Ap-toppen snudd

Forbud? Ikke nå

I 2017 endte forhandlinger i FN med et historisk vedtak om å forby atomvåpen og å legge til rette for å avskaffe dem. 56 stater har signert avtalen, men Norge og de aller fleste Nato-landene stritter imot. Aps linje har vært ja til forbud, men ikke innholdet i den avtalen som må foreligger i FN.

I Stortinget avventer Ap at regjeringen utreder hvilke konsekvenser FN-avtalen har for Norge. Men det vil ikke AUF og en lang rekke fylkelag vente på. I redaksjonskomiteen jobbes det på høygir med å finne ut om formuleringer samler. Mange delegater ser ikke bort fra at ledelsen får en nesestyver – om det blir votering i åpen sal.

Alltid et «men» fra Ap

Fra talerstolen har en rekke delegater talt varmt for forbud. Men tilhengerne av dagens linje har holdt lav profil. AUF-erne Støylen – fra Agder - og Maria Imrik fra Østfold har holdt landsmøteinnlegg for forbud – og føler de har den lokale voksengenerasjonen med seg.

– Vi er et solidaritetsparti. I 2013 gikk vi inn for å jobbe for et forbud mot atomvåpen. Ap har nå snudd retningen. At vi nå går mot våre egne vedtak og ikke gjør noe, er å gå tilbake i tid, sier Støylen.

For Imrik er målet at vedtaket om atomvåpenforbud skal være tydelig:

– Men partiet sier oftest «ja, vi vil jobbe for», vi vil «se på muligheter for». Det er alltid et «men», som irriterer. Det skjer jo i oljesaken også. Hvis det kommer et kompromiss som ikke er tydelig, så kommer ikke vi i AUF til å støtte det.

LES OGSÅ: Bollestad om Aps abortdebatt: – KrF skal ikke ha skylden

Håp om solidarisk verden

I 2013 var Ap positivt innstilt til et forbud. Og Norge gikk i front i FN-arbeid for å drive frem forbud mot klasevåpen. Mange sa «atomvåpen neste».

– Partiet har en tendens til å være litt feige, for å være ærlig. Vi skal være så diplomatiske og forsvare systemet fremfor mennesker. Aps skal være et parti for vanlige folk. Hvis vi ikke signerer atomvåpenforbudet, så er vi ikke det, sier Imrik

Men Aps håndtering på Stortinget er farget av den nye kulden mellom øst og vest. Et Russland som har tatt seg mer til rette, har vekket dem som mener Norge må holde sammen med Nato og ikke gjøre noe ensidig.

– Skremmer ikke dette dere også?

– Utviklingen internasjonalt er jo skremmende. Men det er ikke noe argument vi bør kjøpe. Norge og Ap skal stå for det de står for og handle. Og ikke å tenke på at Frankrike og Storbritannia skal måtte følge med oss. Vi må heller tenke: Hvordan kan vi ha gode forbindelser til Russland, sier Støylen.

– Det blir feil at dette skal trumfe vårt ønske om en solidarisk verden svarer Imrik.

LES OGSÅ: Nå står slaget om Aps asylpolitikk

Blir Jens glad for dette?

Nato-sjef Jens Stoltenberg ble hyllet av Donald Trump og de folkevalgte i Kongressen etter talen denne uken.

– Stoltenberg vil neppe være glad for et ja til atomvåpenforbud?

– Jens har vært forbilde helt siden jeg ble aktiv. Men min rolle i AUF er å være litt på venstresiden – og ta harde kamper også mot Jens, svarer Imrik.

Så la Støre selv tyngden inn

Men Ap-ledelsen så etter hvert grunn til å si i fra – etter at landsmøtedebatten hadde rullet uten sentrale, advarende stemmer. I en oppsummering til landsmøtet sa Ap-leder Støre at nedrustning er et tema han brenner for.

– Jeg er i mitt voksne liv blitt en lidenskapelig tilhenger av nedrustning, sa han og fastlo at nedrustning måtte være noe balansert.

– Det kan være balansert som da Reagan og Gorbatsjov undertegnet INF-avtalen. Den tiden kan komme igjen, sa Støre.

Men nå er det tøffe tilstander. Avtaler sies opp.

– At Norge som eneste Nato-land undertegner og skal forvente at Storbritannia og Frankrike skal følge med – når Russland ruster opp – er ikke klok sikkerhetspolitikk, sa han.

Støre ba landsmøtet i den kommende uttalelsen gi «et sterkt uttrykk for ønsket om nedrustning». Ap skal være modige. Og den dag kan komme at Norge undertegner FN-avtalen.

– Men vi kan ikke stå der som eneste Nato-land og si at den avtalen skal vi undertegne, poengterte han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter