Nyheter

Stiftelsestilsynet har satt Født Fri-gransking på pause

VIL AVVENTE: Årsaken er at styret i Født Fri har slått stiftelsen konkurs. Tilsynssaken mot styret kan bli avsluttet uten konklusjon.

6. januar ble det kjent at styret i Født fri har meldt oppbud og at stiftelsen er konkurs. Det får konsekvenser for tilsynssaken, som Lotteri- og stiftelsestilsynet åpnet mot Født fri sitt styre 23. september i fjor.

– Tilsynet er satt i bero i påvente av konkursboets behandling, sier seniorrådgiver Karsten Karlsen Sunde til Vårt Land.

Tilsyn mot styret i Født Fri kan ende uten konklusjon

Født Fri har siden 2018 fått utbetalt 14 millioner kroner i statsstøtte for å kjempe mot negativ sosial kontroll. Stiftelsestilsynet undersøker om styret har hatt god nok kontroll med at statstøtten har gått til stiftelsens formål.

Nå er altså tilsynet satt på pause i påvente av at konkursboet etter Født Fri gjøres opp. Så fremt det ikke er nok penger til overs til å gjenoppta driften av Født Fri når boet er gjort opp, vil tilsynet med stiftelsen avsluttes, bekrefter Karsten Karlsen Sunde.

– Hvis stiftelsen slettes, så vil tilsynet bli endelig avsluttet, sier han.

Det betyr i så fall at Stiftelsestilsynet ikke vil konkludere om hvorvidt styrets forvaltning av stiftelsen har vært i samsvar med stiftelsesloven og stiftelsens vedtekter.

Dette er Født Fri-saken

Det har stormet rundt Født Fri siden sensommeren i fjor:

  • 5. august meldte Vårt Land at Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) hadde mottatt et varsel mot Født Fri og startet en gjennomgang av stiftelsen. IMDi forvalter posten i statsbudsjettet, som Født Fri fikk pengestøtte gjennom.
  • 25. august skrev Vårt Land om anklager om pengesløsing, fryktkultur og uryddige arbeidsforhold fra flere tidligere engasjerte. Andre tilknyttet Født Fri tok derimot stiftelsen og daglig leder Shabana Rehman i forsvar.
  • 21. september leverte Ernst & Young (EY), på oppdrag fra IMDi, en kritisk rapport om manglende økonomisk kontroll i Født Fri. På anbefaling fra IMDi kuttet regjeringen støtten til Født Fri i sitt forslag til statsbudsjett for 2021. Budsjettavtalen med Frp før jul endret ikke på dette.
  • 2. november konkluderte IMDi med at Født Fri ikke får utbetalt statsstøtten for andre halvår av 2020.

Slik kan Født Fri vende tilbake

Født Fri svarte med å klage IMDis vedtak inn for Kunnskaps- og integreringsdepartementet. Skulle Født Fri få medhold i klagen sin, og utbetalt pengene for siste halvdel av 2020, vil det være mulig å reversere konkursen.

Det bekreftet bostyreren, advokat Anne Christine Wettre, overfor Vårt Land da konkursen ble kjent.

– Da går pengene inn i konkursboet. Hvis alle kreditorer får dekket sine krav, kan stiftelsen tilbakeleveres til styret og drive videre som om konkursen ikke har skjedd, sa Wettre den gang.

I så fall vil Stiftelsestilsynet starte opp sin tilsynssak igjen, ifølge Karsten Karlsen Sunde.

– Blir boet tilbakelevert til stiftelsen, vil vi starte opp igjen og sluttføre tilsynet, sier han nå.

Vårt Land har spurt styreleder Jan Sverre Asker om han ønsker å kommentere at Født Fris videre skjebne påvirker Stiftelsestilsynets tilsyn med styret. Han sier han ikke kan uttale seg før bostyret og departementet er ferdig med sitt arbeid.

Anne Christine er advokat og partner i Ræder

Statssekretær: Jobber så raskt vi kan

Prosessen med å gjøre opp boet etter Født Fri vil ikke bli avsluttet før Kunnskapsdepartementet har behandlet ferdig klagen, opplyser bostyrer Wettre nå.

– Klagen er til behandling i departementet. Vi er opptatt av å gjøre en så god og grundig vurdering som mulig, og vil ferdigbehandle klagen så raskt vi kan, sier statssekretær Grunde Almeland (V) til Vårt Land.

Årsaken til at Stiftelsestilsynet avslutter sitt tilsyn hvis departementet avviser Født Fris klage, er at Stiftelsestilsynet først og fremst skal sikre at stiftelser forvaltes forsvarlig fremover, forklarer Karsten Karlsen Sunde.

Avvises klagen vil Født Fri etter alle solemerker være ugjendrivelig konkurs og uten fremtid.

Vårt Land har spurt Jan Sverre Asker om styret vil gå inn for å gjenoppta driften, dersom Født Fri får medhold i klagen til departementet. Asker sier han dessverre også må vente med å uttale seg om det, til bostyre og departement er ferdig.

Oslo 20200710. 
Statssekretær Grunde Almeland Kreken (V)  i Nærings- og fiskeridepartementet og statssekretær Inger Klippen i Helse- og omsorgsdepartementet ledet videomøtet med Virke, NHO Reiseliv og de største kommunene. Bakgrunnen er regjeringens bekymring for at smittevernreglene ikke overholdes på utesteder og restauranter. Oslo kommune har den siste tiden stengt sju utesteder med begrunnelse i brudd på smittevernreglene.
Foto: Geir Olsen / NTB

– Styret har ansvaret for at pengene går til formålet

Født Fri-saken havnet på Stiftelsestilsynets bord i siste halvdel av august. 18. august bekreftet tilsynet overfor Vårt Land å ha mottatt «informasjon» om Født Fri.

Men det var først to dager etter EYs kritiske rapport om økonomistyringen i Født Fri at beslutningen om å åpne tilsyn med Født Fri ble kjent.

– Styret har ansvar for at pengene i stiftelsen går til formålet til stiftelsen, sa Karsten Karlsen Sunde i en uttalelse den gang.

Rehman og Født Fri har tilbakevist anklager

Daglig leder Shabana Rehman har hele veien tilbakevist de ulike anklagene mot Født Fri – både om pengerot, fryktkultur og uryddige arbeidsforhold.

IMDi, EY og Stiftelsestilsynets undersøkelser har handlet om pengebruk og økonomisk styring.

6. oktober presenterte Født Fri sin egen motgransking, som svar på EYs rapport om økonomistyringen stiftelsen.

– Alle pengene har gått til formålet. Ingenting ulovlig har skjedd, sa Rehman til Vårt Land da.

Født Fri og regnskapsfører Magne Tangen sendte også et eget tilsvar til IMDi etter at EY hadde lagt fram sin rapport 21. september.

Da IMDi senere fattet sitt endelige vedtak om å stanse utbetalingen av resten av 2020-støtten, imøtegikk også EY tilsvaret fra Født Fri og Tangen punkt for punkt i et nytt notat. Der fastholder EY kritikken mot økonomistyringen i stiftelsen.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter