Nyheter

Varslere slår alarm om Shabana Rehmans Født fri

IMDi starter gjennomgang av stiftelsen Født fri etter et varsel fra tidligere medarbeidere.

Forrige uke sendte fem tidligere medarbeidere et brev til Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Vårt Land har fått tilgang til varselet, hvor de tidligere engasjerte ber om at IMDi undersøker flere forhold i og rundt stiftelsen Født fri. Vårt Land kommer tilbake med mer.

Til Vårt Land skriver stiftelsens leder Shabana Rehman i en sms at:

«Hvis det er slik at IMDi skal granske Født fri for disse forholdene, så er vi glade for det, slik at de faktiske forholdene rundt de anklagene som har versert i månedsvis, kommer frem.»

Utover dette ønsker ikke Rehman å kommentere de konkrete påstandene i varselet på nåværende tidspunkt.

IMDi starter gjennomgang

På grunn av varselet setter IMDi nå i gang med å se nærmere på Født fri. Direktoratet opplyser til Vårt Land i en epost at:

«IMDi vil ikke kommentere denne saken mens den gjennomgås. Vi kan imidlertid bekrefte at vi forrige uke mottok et varsel om stiftelsen Født Fri og er i gang med en gjennomgang av organisasjonen».

Det er IMDi som deler ut statsstøtten til integrerings- og likestillingstiltak, som Født fri går under. IMDi har også tilsynsmyndighet med disse.

Vårt Land er kjent med at både IMDi og Kunnskapsdepartementet har blitt kontaktet om Født fri tidligere. Disse beskjedene har ikke fått noen konsekvenser.

Negativ sosial kontroll

Født fri fikk bevilgninger over statsbudsjettet i oktober 2017, men ble ikke formelt etablert før våren 2018. Siden den gangen har stiftelsen mottatt til sammen 17 millioner kroner over tre statsbudsjett.

Født fri jobber med temaet negativ sosial kontroll, og «skal arbeide for felles likestillingsmål på tvers av kjønn, tro og etnisitet», beskriver stiftelsen selv.

Det var partiet Venstre med Trine Skei Grande og Abid Raja i spissen, som kjempet for at en stiftelse mot negativ sosial kontroll skulle få statsstøtte.

– Dette er en parlamentarisk historisk hendelse. Det har aldri skjedd før at Stortinget har bevilget penger til noe som ikke eksisterer, sa Abid Raja til Klassekampen høsten 2017.

Oslo  20171123.
Kvinnene bak den ferske stiftelsen «Født fri» feiret med kake på Stortinget torsdag etter å ha blitt tildelt 5 millioner kroner i budsjettavtalen. De "skamløse jentene" fra venstre Nancy Herz, Laial Ayoub, Sofia Nesrine Srour, Maria Khan, Iram Haq, Amal Aden og Shabana Rehman. Feiringen fant sted på Abid Rajas (V) kontor på Stortinget med Venstres partileder Trine Skei Grande (V).
Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

23. november 2017 ble Født fri lovet sin første statsstøtte-sum, og feiret på Abid Rajas (V) kontor. Ikke alle på bildet er lenger tilknyttet stiftelsen. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix 

Ønsker konsekvenser

Vårt Land har vært i kontakt med alle varslerne bak brevet. De håper varslingen gir resultater.

– Jeg håper at Født fri får rettet dette opp, forteller en av kildene til Vårt Land.

– Norge trenger en slik organisasjon – helt klart. Men Født fri må gjennom en kraftig oppvask, forteller en annen kilde.

LES OGSÅ: BCC-toppene ble etterforsket av Økokrim i tre år – nå er saken henlagt

LES MER:

– Å bryte ut av sosial kontroll innebærer en høy pris

• Bekymret for barn som blir sendt til koranskoler

Jehovas vitner risikerer ekskludering hvis de stemmer ved valg

– Vi snakker om en bevegelse, sier Shabana Rehman

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter