Nyheter

Satser mot lokalvalget: Dette er Sentrums nye generalsekretær

SENTRUM: – Jeg tror ikke jeg er alene om å være en moderat velger som synes det har vært vanskelig å finne et politisk hjem, sier Anders Møller-Stray, partiet Sentrums generalsekretær.

Over fire måneder har gått siden stortingsvalget, som ga nykommerne i partiet Sentrum 7.836 stemmer og 0,3 prosent oppslutning nasjonalt.

– Vi hadde forhåpninger om å få flere stemmer, vedgår partileder Geir Lippestad overfor Vårt Land.

– Men da vi gjorde opp regnskap med alt som hadde skjedd fra vi ble registrert som parti i januar 2021 og fram til valget i september, så måtte vi i realismens navn si oss fornøyde, utdyper han.

Spurte tillitsvalgte om de har troen

Sentrum ble lansert i september 2020. Av kommentariatet ble partiet møtt med skepsis, men ildsjelene bak partiet gikk på med friskt mot. Selv om resultatet ble en skuffelse, kunne Sentrum skilte med fylkeslag og valglister i alle fylker på valgdagen. Bare få måneder i forveien hadde Sentrums første landsmøte vedtatt partiets første politiske program.

– Så det er forståelig at det tar litt tid før velgerne finner ut hva Sentrum er for noe, konstaterer Lippestad tørt.

Da partiledelsen loddet stemningen blant sentrale tillitsvalgte etter valget, svarte alle «et rungende ja» på om de fortsatt hadde troen på partiet, forteller han.

Foto: Berit Roald / NTB

Statsstøtte førte til ansettelse

Anders Møller-Stray er nå ansatt som generalsekretær. Han er Sentrums første ansettelse noensinne.

  • Valgresultatet sikrer rundt 700.000 kroner i statsstøtte årlig.
  • En forsiktig medlemsvekst etter valget, bidrar også til økonomien.
  • Sentrum har nå 1.268 betalende medlemmer.

Møller-Stray kommer fra stillingen som trosopplæringsleder i Grorud menighet i Oslo.

– Noen ting er såpass bra at du må gi det en sjanse. Dette konseptet synes jeg er det, sier han til Vårt Land.

Møller-Stray er utdannet teolog, men har også studert statsvitenskap og har politisk bakgrunn fra flere partier. Han var én av mange som meldte seg inn i KrF, etter at daværende leder Knut Arild Hareide signaliserte et veivalg mot venstresiden.

– Da jeg hørte talen til Hareide, tenkte jeg: Hvis Hareide får gjennomslag for dette, er KrF mitt parti, sa Møller-Stray til Dagsavisen i 2018.

Veivalget ble som kjent vunnet av Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestads fløy, noe som gjorde at KrF gikk inn i Solberg-regjeringen i 2019.

Knut Arild Hareide tapte veivalget i KrF.

– Vanskelig å finne et hjem

Sentrums nye general har også vært «passivt medlem i Arbeiderpartiet», forteller han selv.

– Jeg tror ikke jeg er alene om å være en moderat velger som synes det har vært vanskelig å finne et politisk hjem for tiden, sier Møller-Stray.

– Jeg synes det ble vanskelig å være Ap-medlem på grunn av flyktning- og klimapolitikken deres. Jeg har ønsket meg et parti med noen av de samme grunnverdiene, men et annet syn på de spørsmålene, utdyper han.

Hva i Sentrum appellerte?

– Den politiske plattformen. Å basere politikken på bærekraftsmål, å ikke være bundet til gamle ideologiske dogmer. Å være et parti som arbeider for de svakeste og klima, men både for individ og fellesskap.

Vil være åpen for tro – uansett religion

En rekke tillitsvalgte i Sentrum har, i likhet med Møller-Stray, kristelig bakgrunn. Flere har også en fortid i KrF.

– Hvorfor tror du det er slik?

– Også en god del med muslimsk bakgrunn har verv i Sentrum. Vi skal være et livssynsåpent parti, som jobber for at å ha en religion skal være like naturlig som ikke å ha det – og like legitimt. I pluralistiske Norge må vi ikke svare på utfordringer ved en sterk sekularisme, men være åpne for tro uansett religion, svarer han.

Partileder Geir Lippestad fremhever at religionsdialog for å bygge ned motsetninger, har vært viktig for Sentrum siden begynnelsen:

– Jeg tror det med religionsdialog kan være en av årsakene til at vi fikk et ganske godt resultat i enkelte bydeler i Drammen og Oslo. Der fikk vi rett over og rett under to prosent.

Geir Lippestad fotografert på hans sommerhus i Sverige til sommerintervju

Lippestad mener valget viste at Sentrum har potensial i og rundt storbyene. Også den nye generalsekretæren trekker fram kommunevalget i 2023 som partiets hovedmål. Med fylkeslag på plass, vil han bygge lokallag.

– Å komme inn i kommunestyrer, kanskje på vippen eller i posisjon en del steder, er målet, sier Møller-Stray.

Partileder Lippestad mener Sentrum også må korte ned og konkretisere programmet sitt før valget.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Hans-Olav Rise

Hans-Olav Rise

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter