Nyheter

Her ble Sentrum større enn KrF og MDG

VALG: Partiet Sentrum fikk bare 0,3 prosent av stemmene i stortingsvalget, men fikk god oppslutning blant innvandrere i en bydel i Drammen.

Målet var plass på Stortinget og minst 15.000 velgere. I stedet landet partiet Sentrum på 7.545 stemmer under stortingsvalget, som tilsvarer 0,3 prosent av totaltallet nasjonalt.

Beboere på Fjell i Drammen har imidlertid tatt godt imot det nye partiet. Sentrum fikk 3,7 prosent av stemmene, og slo dermed de godt etablerte partiene som KrF med 3,6 prosent, Venstre som fikk 3,3 prosent og MDG som fikk 2,1 prosent av stemmene i bydelen.

Disse tallene omfatter ikke forhåndsstemmer, siden de telles samlet for kommunen, skriver Dagsavisen Fremtiden i denne artikkelen.

Innvandrerbydel

Bydelen Fjell er kjent for høy innvandrertetthet, og på ungdomsskolen utgjør barn med minoritetsbakgrunn 90 prosent av elevtallet.

Partileder Geir Lippestad forteller at dette er en trend i stemmefordelingen til partiet. Sentrum gjør det bra i bydeler der mange har minoritetsbakgrunn, som visse bydeler i Oslo.

Fra venstre Hatice Luk, Ahmed R. Safi og Sajid Mukhtar.

– Har nok ikke lyktes helt

Partiets andrekandidat, Hatice Luk, mener oppslutningen er et resultat av dør til dør-aksjonen hun og førstekandidat Sajid Mukhtar gjorde på Fjell før valget, og direkte kontakt med potensielle velgere.

– Det er da vi klarer å fortelle om vårt politiske ståsted og verdiplattformen. Vi kunne formidle budskapet på deres eget språk, og forklare viktigheten av at de skal bidra med sin mening under valget, sier hun.

De tror at deres minoritetsbakgrunn har virket positivt inn på resultatene.

– Dette viser også at vi er seriøse med å fremme mangfoldet i samfunnet, sier Mukhtar, som også tror at partiets program om å fremme et livssynsåpent samfunn har spilt en positiv rolle.

Utfordrer de store

For ikke lenge siden gikk Mukhtar ut og utfordret Arbeiderpartiets tradisjonelle innvandrerstemmer. På Fjell ble Arbeiderpartiet den store vinneren med 43,2 prosent av stemmene.

Hatice Luk mener en av utfordringene er at mange stemmer på Arbeiderpartiet av gammel vane, men at de ikke merker at politikken er endret på mange områder som familiegjenforening, innvandrering og hjelp til lavinntektsfamilier.

– Likevel ser vi at Arbeiderpartiet hadde en nedgang på nærmere 17 prosent fra siste stortingsvalget, sier hun.

Partiet Sentrum har landsmøte denne helga. Geir Lippestad, som er advokat og leiar for partiet, skal halde tale.
Foto: Torstein Bøe / NTB / NPK

– Er ikke KrF 2,0

Partiets leder, Geir Lippestad, er fornøyd med jobben Luk og Mukhtar har gjort på Fjell.

– Hadde vi fått mulighet til å delta på alle valgdebattene på TV kunne vi kommet lenger. Men sånn er det vel å være en del av en minoritet, tenker jeg. Slik er det flere som føler, og det skal vi gjøre noe med, sier han.

Lippestad tror at partiets kamp mot utenforskap og for religionsfrihet, uten å være et religiøs parti, gjør at de treffer minoriteter i samfunnet.

– Det er fortsatt slik at innvandrere sliter med å komme inn i arbeidslivet. Vi har fortsatt en lang vei å gå i Norge for å få en universell utforming.

Hina Aslam/Dagsavisen

Hina Aslam er journalist i nyhetsavdelingen i Dagsavisen. Hun har tidligere jobbet som journalist i NRK og har bred erfaring fra både avis, nett, radio og TV. Hun skriver mye om Forskjells-Norge og er opptatt av menneskene bak historiene. Tips henne gjerne om en sterk historie.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter