Nyheter

Sentrums valglister: Over 1 av 3 toppes av tidligere KrF-profiler

VALGET: Det nye partiet Sentrum stiller lister med kandidater i alle fylker ved valget i år.

Det har vært knyttet spenning til om nykommeren Sentrum ville nå målet sitt om å stille lister med kandidater i alle 19 valgkretser.

Onsdag var siste frist for å levere lister til høstens stortingsvalg. Nå er fasiten klar: Sentrum har nådd målet.

Åtte lister toppes av tidligere KrF-politikere

Vårt Land har gjennomgått listene i de 19 valgkretsene, som følger de gamle fylkesgrensene.

I åtte valgkretser er førstekandidaten en tidligere KrF-politiker:

  • Vest- og Aust-Agder: Irene Solli topper begge listene. Den tidligere nestlederen i Agder KrF er nå 2. nestleder i Sentrum.
  • Akershus: Kristin Walstad var 1. nestleder i Viken KrF og politisk rådgiver for KrF på Stortinget. Nå er hun 1. nestleder i Sentrum.
  • Hordaland: Dag Sele er tidligere sentralstyremedlem i KrF og fylkesleder i Hordaland KrF.
  • Nordland: Tore Christiansen er tidligere nestleder i Nordland KrF og leder i det kristendemokratiske nettverket Drivkraft.
  • Telemark: Knut Duesund har vært fylkesleder i Telemark KrF og varaordfører i Notodden.
  • Sør- og Nord-Trøndelag: Daniel Eiken topper begge lister. Han var KrFs toppkandidat i Verdal sist lokalvalg.
Dag Sele

Mange fra «rød» side i KrF

Bare et halvt år har gått siden Sentrum så dagens lys. Partiet ble startet av tidligere Ap-politiker Geir Lippestad og profiler kjent fra den tapende «røde» siden i KrFs retningsstrid høsten 2018.

Siden har flere kjente skikkelser derfra meldt overgang, deriblant tidligere nestleder Dagrun Eriksen. Mens KrF har valgt å samarbeide mot høyre, ønsker Sentrum et regjeringsskifte.

Dagrun Eriksen stiller ikke til valg for Sentrum. Det gjør derimot Simen Bondevik. Det tidligere KrFU-profilen er andrekandidat i Akershus.

Lippestad på topp i Oslo

Selv om tidligere KrF-profiler er tungt til stede i Sentrums ledertrio og lister, har partiet også mange tillitsvalgte uten partibok fra KrF.

Partileder Geir Lippestad, som har vært byråd for Ap i Oslo, topper Sentrums liste i hovedstaden. Han får følge av den kjente rettspsykiateren Randi Rosenqvist på andreplass.

Men bortsett fra Lippestad står ingen tunge navn fra andre partier høyt på listene. Den tidligere MDG-toppen, Hilde Opoku, glimrer for eksempel med sitt fravær på listene i Trøndelag. Hun meldte overgang i fjor.

Minst to av Sentrums førstekandidater har fortid i andre partier enn KrF:

  • Thore Sebastian Nielsen har vært lokalpolitiker for SV i Sandefjord. Nå topper han Sentrums liste i Vestfold.
  • Gunnvor Sunde var medlem i Ap før hun i 2019 ble politiker for lokalpartiet Samfunnsdemokratene i Gloppen. Nå topper hun Sentrums liste i Sogn og Fjordane.

Kandidater fra Livssyns-Norge

I Rogaland står derimot et kjent navn på Sentrums liste: Arne Viste er kjent for sin kamp for papirløse og hører til IMI-kirken i Stavanger. På fjerdeplass er han for listefyll å regne. Viste meldte seg inn i oktober.

Et annet navn fra Livssyns-Norge er toppkandidaten i Buskerud, Sajid Muhktar. Han er styreleder i Drammen moské og styremedlem i Muslimsk Dialogforum, et lokalt initiativ.

Sentrum Kristin Walstad

Rekordmange valglister

Rekordmange partier stiller lister ved valget i år, melder TV2. 351 ble levert inn før fristen – 36 flere enn i 2017.

Foruten partiene på Stortinget stiller Alliansen, Demokratene, Partiet De Kristne, Industri- og næringspartiet og Sentrum med lister i alle 19 valgkretser.

Vårt Land sin måling i mars fikk Sentrum en oppslutning på 0,2 prosent. Tallene for småpartier er svært usikre.

---

Partiet Sentrum

  • Stiftet 29. september, registrert som politisk parti 6. januar i år.
  • Viktige felt for partiet er kamp mot utenforskap, klima og miljø, næringspolitikk og internasjonal solidaritet. Partiet er livssynsåpent og opptatt av religionsdialog for å hindre polarisering.

---

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter