Politikk

Sentrum har nådd 6.100 signaturer: Målet er lister i alle fylker

MILEPÆL: Geir Lippestad og co. har sikret nok underskrifter til å registrere Sentrum som parti og stille lister i alle fylker til valget neste år. Ungdomspartiet bygges av «KrF-barnebarna».

– Ja, nå er jeg varm om hjertet. Det må jeg virkelig si, sier partileder Geir Lippestad i en pressemelding.

Innen nyttår måtte det nye partiet ha samlet 5.000 fysiske underskrifter for å bli registrert som politisk parti og stille lister med kandidater ved stortingsvalget neste år. Onsdag var målet nådd. Sentrum har sikret seg 6.110 signaturer.

– Nå vil vi gå videre med politikkutvikling og formell dannelse av fylkesorganisasjonene, sier nestleder Kristin Walstad i meldingen.

Bondevik leder ungdomspartiet

Det arbeidet er Geir Lippestad og partigründerne allerede i gang med.

– Det er et hårete mål, men nå har vi fylkeslag oppe i de fleste fylker, sier Lippestad til Vårt Land.

Mandag ble det kjent at Sentrum har fått sitt eget ungdomsparti. Det ledes av KrF-nestor Kjell Magne Bondeviks barnebarn, Simen Bondevik, fram til landsmøtet i januar.

– Vi er glade for å ha fått vårt eget ungdomsparti allerede. De er fulle av energi. Simen er en kjempefin leder. Han har også fått i oppgave å lede vårt klima og miljø-utvalg, så han er sentral på et viktig politikkområde, sier Lippestad.

– Jeg kjenner det krible i magen, dette er utrolig stort å være med på, skriver Simen Bondevik på Facebook.

Avhoppere fra «rød» side

Blant de seks som stiftet Unge Sentrum sammen med Bondevik, er det flere kjente KrF-familienavn og profiler fra «rød» side i KrFs retningsstrid høsten 2018:

  • Kristofer Olai Ravn Stavseng: Tidligere landsstyremedlem i KrFU og leder i Oslo KrFU.
  • Knut Inge Gjønnes: Barnebarn av landbruksminister og stortingsmann, Kåre Gjønnes. KrF-kandidat i Orkland i Trøndelag ved lokalvalget i fjor.
  • Magnus Brandt Lågøyr: Sønn av Marit Brandt Lågøyr, som har vært politisk rådgiver for KrF på Stortinget, blant annet for Knut Arild Hareide.

Men også engasjerte unge uten bakgrunn fra KrF er med, deriblant klimaaktivist Tina Razafimandimby Våje.

Eline Heidisdatter Lorentzen har bakgrunn fra organisasjoner som Amnesty, Kristian Vegge fra IMI-kirken i Rogaland og Acta bibelskole.

Jeg kjenner det krible i magen, dette er utrolig stort å være med på! I dag stiftet denne gjengen Unge Sentrum og...

Posted by Simen Bondevik on Monday, November 30, 2020

Samme mønster i Sentrum

Historien er den samme i moderpartiet, Sentrum. De siste månedene har flere KrF-navn meldt overgang. Sist ute var tidligere KrF-nestleder, Dagrun Eriksen.

– Vi kan ikke styre hvem som melder seg inn, sier Geir Lippestad.

Nestlederne i Sentrum, Kristin Walstad og Irene Solli, var begge sentrale profiler på «rød» side i KrFs retningsstrid i 2018. Lippestad mener imidlertid at Sentrum favner bredere enn som så:

– Vi tiltrekker oss folk fra hele sentrum i norsk politikk og mange som tidligere ikke har engasjert seg i partipolitikk, sier han.

– Ikke vanskelig å finne

Nå setter Sentrum klutene inn for å få på plass sitt første partiprogram – og etter hvert lister med kandidater til stortingsvalget i alle fylker.

Har dere nok folk til å stille valglister neste år?

– Ja, det har vi. Det blir ikke vanskelig å finne folk. Vi har flere hundre frivillige i arbeid nå. Hvis den politiske plattformen vår er klar mellom februar og påske, blir det lettere for dem å ta stilling til om de vil stille til valg for partiet, svarer partilederen.

Vil dere stille ulike lister i hvert fylke, eller samme liste i flere fylker?

– Det har vi ikke bestemt oss for ennå, men målet er å stille liste i alle fylker, sier Lippestad.

Politikk av bærekraftsmål

Fem utvalg og en rekke underutvalg skal utforme partiets konkrete politikk. I dag har Sentrum kun et verdidokument, som fastslår at partiets poltikk skal basere seg på FNs bærekraftsmål. Arbeidsprogrammet vil ventelig måtte vedtas på et landsmøte til våren.

– Vi er det første politiske partiet som tar FNs bærekraftsmål på alvor. Vi skal lage konkret politikk ut av dem, sier Lippestad.

---

Sentrum

  • Etablert 29. september.
  • Partiet blir registrert når de har fått 5000 underskrifter.
  • Partileder er Geir Lippestad. 1. nestleder er Kristin Walstad, tidligere rådgiver for KrFs stortingsgruppe. 2. nestleder er Irene Solli, tidligere nestleder i Agder KrF.
  • Viktige felt for partiet er kamp mot utenforskap, klima og miljø, næringspolitikk og internasjonal solidaritet. Partiet er livssynsåpent og opptatt av religionsdialog for å hindre polarisering.Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Politikk