Nyheter

Samemisjonen unngår veivalg i ytterligere ett år

Norges samemisjon fortsetter som selvstendig organisasjon det neste året, til tross for at de er i ferd med å gå konkurs.

Under helgens landsmøte i Norges samemisjon (NSM) ble Jon Teigen fra Ålesund valgt til ny landssyreformann. Teigen har stått i fremste rekke i kampen for å bevare NSM som selvstendig organisasjon. Dermed utsetter organisasjonen veivalget med ytterligere ett år.

I januar i år gikk landsstyret inn for at NSM skulle fusjonere med Misjon Sarepta (MS). Det har skapt strid i NSM. Bakgrunnen for en sammenslåing med MS, er den økonomiske situasjonen i Samemisjonen. Det er imidlertid sterk motstand mot fusjonsforslaget.

Ville ikke gi ham stemmerett

– Jeg hadde håpet vi kunne gjort oss ferdig i denne omgang, så derfor jeg både litt skuffet og litt glad for at vi fortsetter som selvstendig organisasjon akkurat nå, sier mangeårige medlem av NSM, Alf Kristian Tellefsen.

Tellefsen har vært i organisasjonen i en årrekke, og er en av dem som mener NSM må gå videre som selvstendig organisasjon.

Forkjemperne for fusjon med Sarepta ville egentlig ikke gi Tellefsen stemmerett ved årets landsmøte. Det finner han selv humoristisk. Han forteller at han fikk stemme likevel, som erstatter for noen andre som ikke hadde anledning til å delta på landsmøtet.

– Forstår du de som er for å slå seg sammen med Sarepta?

– Ja, jeg ser den muligheten, men jeg lurer på om det egentlig er det beste. Vi må nok innse at vi har ulike syn, og respektere hverandre for det, svarer Tellefsen.

Han har vært ansatt i NSM gjennom hele sitt voksne liv, og dermed vært en del av misjonen i over 60 år. Han klarer ikke se for seg et veivalg som vil ta fra organisasjonen navnet og tradisjonen de har hatt siden oppstarten i 1888.

– Jeg har innsett at det som er så spesielt med Samemisjonen, er at det ikke er så mange andre som vil ta de nødvendige hensynene. Det handler ikke om at man kan, men hvis det ikke er vilje til det, så går det ikke, sier Tellefsen.

Alvorlig økonomisk knipe

I en e-post til Vårt Land skriver fusjonsforkjemper og tidligere daglig leder i NSM, Roald Gundersen, at han mener en sammenslåing med Sarepta vil føre til at den samiske kristendomskulturen verdsettes enda høyere enn den gjør i organisasjonen i dag.

Tidligere daglig leder i Norges Samemisjon, Roald Gundersen, mener en sammenslåing med Misjon Sarepta vil gi et løft for begge organisasjonene.

Den tidligere daglige lederen mener Sarepta har blitt fremstilt på usaklig vis i NSM, og viser til uttalelser om at NSM vil gi sine materielle verdier til Sarepta ved en eventuell fusjon. I fjor gikk NSM med 3,5 millioner kroner i driftsunderskudd, det vil si at organisasjonen taper omtrent 10.000 kroner til dagen. Med unntak av 2016, har årsresultatet for den lavkirkelige misjonsorganisasjonen lyst rødt på hele 2000-tallet.

Mye av de økonomiske problemene til NSM bunner i at få unge bringer misjonen videre. Avisen Dagen skriver at organisasjonen kun hadde 513 givere i 2019, og at det gjennomsnittlige gavebeløpet var på kr 2.863 kroner. De fleste giverne er dessuten mellom 80 og 90 år.

Gundersen mener den dramatiske nedgangen, av støttespillere og økonomi de siste 20-30 år, viser at misjonsarbeidet må over i nye spor, men samtidig beholde den samiske kristendomskulturen:

– Blir det ikke en sammenslåing, frykter jeg for at denne kretsen dør ut om kort tid, sier han.

LES MER OM NORGES SAMEMISJON OG SAREPTA:

Fusjonsstrid skaper steile fronter i Samemisjonen

Leder i Samemisjonen: – På høy tid med endring

Frykter manglende demokrati med misjonsfusjon

---

Norges samemisjon

  • Sporer sin virksomhet tilbake til 1888.
  • Har drevet både rent forkynnende arbeid og ulike former for diakonalt arbeid og skolevirksomhet. Den har også arbeid blant samiske befolkningsgrupper på Kolahalvøya i Russland.
  • Lokalt er organisasjonen delt inn i 7 kretser.
  • Har gått med underskudd i minst 10 år, og er i en økonomisk knipe. Derfor vil enkelte i organisasjonene fusjonere med Sarepta Misjon (MS).
  • Det har skapt strid i organisasjonene, og nå er fordelingen i landsstyret tre mot tre.
  • De som er for fusjon mener MS og Samemisjonen er såpass like, og en fusjon vil redde dem fra å gå konkurs, og tillegg samle en yngre medlemsmasse.
  • De som er imot fusjon mener MS organisasjonsmodell er udemokratisk, og strider mot Samemisjonens verdier og tradisjoner.
  • Kilde: Store norske leksikon, Norges samemisjon

---

Les mer om mer disse temaene:

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter