Religion

Frykter manglende demokrati med misjonsfusjon

SAMEMISJONEN: – Misjonsorganisasjonen Sarepta er for lite demokratisk. Det er et brudd med Samemisjonens tradisjon, mener skeptikere til fusjonsplanene.

– Med Sareptas styringsmodell blir det mye ansvar og mye myndighet som skal ivaretas av en liten gruppe. Det blir et for stort brudd med vår tradisjon, sier Øyvind Fonn, kretsleder i Norges Samemisjon (NSM) i Trøndelag.

Han reagerer på landsstyrets prosess og tydelige anbefaling om å slå NSM sammen med Misjon Sarepta, som har et såkalt selvsupplerende styre. Kun ett av de fem faste styremedlemmene velges av landsmøtet. Resten pekes ut for tre år av gangen av de som allerede sitter i styret.

«Kretsstyrets umiddelbare reaksjon er at Sarepta ikke er demokratisk nok til å forvalte NSM sine ressurser», vedtok derfor Trøndelag krets som en uttalelse i saken forrige uke.

• LES MER: I 20 år har de slitt med økonomisk underskudd. Nå kan de slå seg sammen med NLM-utbrytere

Underskudd i 20 år

Et utvalg i NSM anbefalte i fjor en sammenslåing mellom organisasjonen og Sarepta. Utvalget hadde mandat til å se på alternative måter å drive organisasjonen på i framtiden. Bakgrunnen var at NSM har gått økonomisk underskudd i 20 år.

På bakgrunn av anbefalingen har landsstyret i NSM nå forhandlet fram en intensjonsavtale med Sarepta, skrev Vårt Land forrige uke.

Landsstyret skal på sitt februarmøte gjøre et vedtak, som så legges fram til drøfting på organisasjonens rådsmøte i mars. Det endelige vedtaket om veivalg tas av landsmøtet i begynnelsen av juli.

En av dem som ikke har sansen for styringsformen til Sarepta er styreformann i Møre og Romsdal krets av NSM, Jon Teigen. Han reagerer dessuten på at Sarepta opererer med en medlemsavgift på 1000 kroner i måneden (12.000 i året). Kontingenten gir stemme- og forslagsrett på landsmøtet som er hvert tredje år.

– Da er vi tilbake på 1800-tallet der kun de som hadde eiendom og økonomi fikk stemme, sier Teigen.

– Vi er veldig skeptiske til landstyrets forslag og stiller oss undrende til at vi ikke skal klare å utøve vårt kall like godt på egenhånd, men vi trenger en ny ledelse for å få det til, sier han, som opplyser at Møre og Romsdal har utarbeidet et alternativt forslag til veivalg videre.

Startet underskriftskampanje

Som Vårt Land omtalte forrige uke har misjonsvenner i Stavanger krets opprettet en underskriftskampanje som en reaksjon på at landsstyret vurderer fusjon som eneste løsning for organisasjonen. Forslaget mener dette er i strid med landstyrets vedtak fra 2017, hvor det ble vedtatt at landsmøtet «anser det ikke som formålstjenlig på nåværende tidspunkt å vurdere sammenslåing med andre organisasjoner».

Misjonsvennene synes dessuten at styret legger «kraftige og uheldige føringer» før landsmøtet ved å ha forhandlet fram en intensjonsavtale med Sarepta.

Daglig leder i NSM, Roald Gundersen, mener på sin side at «på nåværende tidspunkt» er juli 2017, uttalte han til Vårt Land. Han viste videre til at landsstyret har ansvar for å gjøre «en løpende vurdering og oppfølging av misjonens arbeid, samt drøfting av fremtidig virksomhet».

– Vil splitte misjonsfolket

Misjonsvenn Stein Ingvar Kalviknes er blant dem som stiller seg bak underskriftskampanjen, som til nå har samlet 66 signaturer. Han er enig i at grep må tas for å få økonomien i NSM på rett kjøl, men at andre alternativer må vurderes før fusjon. Når landsstyret likevel vurderer sammenslåing, mener han det er underlig at Sarepta blinkes ut som det eneste og beste alternativet.

– Jeg har ingenting vondt å si om de som jobber i Sarepta, men de har en styreform uten demokratiske rettigheter, sier han.

– Hvis landsstyret fortsetter å kjøre denne saken langt, vil det splitte misjonsfolket helt.

Tre av seks kretser i NSM har foreløpig ikke konkludert i saken. Vårt Land har ikke lyktes å få tak i den siste kretsen som har tatt stilling.

Sarepta er en misjonsorganisasjon som ble startet i 2014 av en gruppe med tilknytning til Norsk Luthersk Misjonssamband. Hittil har de hatt sitt hovedsete i Spania, hvor de driver misjonsarbeid blant spansktalende folk. Det inkluderer latinamerikanere som bor i landet, men også folk bosatt i Nord-Afrika. De har i tillegg Norge og Norden som misjonsmark.

LES MER:

Imf vil slå seg sammen med NLM

Foreslår å slå sammen Samemisjonen med utbryterorganisasjon fra NLM

– Samemisjonen har inntatt en marginal rolle

---

Norges Samemisjon

  • Norges Samemisjon sporer sin virksomhet tilbake til 1888. Organisasjonen har drevet både rent forkynnende arbeid og ulike former for diakonalt arbeid og skolevirksomhet.
  • Den har også arbeid blant samiske befolkningsgrupper på Kolahalvøya i Russland.
  • Norges Samemisjons formål er «på bibelsk og evangelisk-luthersk grunn å utføre indremisjonsarbeid blant den samiske befolkning».
  • Samemisjonen ser det dessuten som en oppgave å støtte samisk språk og kristen kulturarv.
  • Kilde: Store Norske Leksikon og Norges Samemisjon

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion