Nyheter

Fusjonsstrid skaper steile fronter i Samemisjonen

Landsstyret i Norges samemisjon ønsker å slå seg sammen med Misjon Sarepta. – I praksis blir Samemisjonen da lagt ned, mener motstandere.

I januar gikk landsstyret i Norges samemisjon inn for at organisasjonen skulle fusjonere med Misjon Sarepta (MS). Spørsmålet om sammenslåing har ført til splittelse i Samemisjonen.

Også i forrige ukes digitale rådsmøte fikk planene om sammenslåing et klart flertall.

– Rådsmøtet har medlemmer fra alle kretsene, så det er et godt bilde av hva som rører seg i de ulike kretsene, sier landsstyreformann Odd Eivind Høyvik.

LES OGSÅ: Foreslår å slå sammen Samemisjonen med utbryterorganisasjon fra NLM

Utsatt landsmøte

Organisasjonens skjebne blir avgjort på landsmøtet i høst. Egentlig skulle landsmøtet vært avholdt nå i juli, men på grunn av koronaviruset er det flyttet til 2.–4. oktober.

– Det er mange følelser i sving i denne saken, og vi i landsstyret har i media blitt bedt om å gå av, forteller Høyvik.

Han er likevel overbevist om at sammenslåing med MS er rett vei å gå.

– Deres teologi passer bra med vår, og de driver et utstrakt arbeid utover bygdene og de mindre stedene, slik som vi gjør. I tillegg har de en god rekruttering og mange engasjerte ungdommer, og det er noe vi mangler.

– Landsstyret kjører på rødt lys

I helgen holdt Trøndelag-kretsen av NSM et koronaforsinket årsmøte på Mjuklia Gjestegård på Berkåk. Der vedtok kretsen å stemme imot fusjonering.

– Landsstyret kjører på rødt lys. Det ble vedtatt på landsmøtet i 2017 at man ikke skulle jobbe for fusjon. Likevel har de framforhandlet en intensjonsavtale, sier styreleder i Trøndelag krets Øyvind Fonn.

Til dette svarer Høyvik:

– Vi mener Samemisjonen allerede har kjørt på rødt lys i lang tid, men vi snakker nok ikke om det samme lyset.

Bakgrunnen for fusjonsstriden er at NSM lenge har slitt med økonomien. I fjor gikk organisasjonen med 3,5 millioner kroner i driftsunderskudd. Med unntak av 2016 har årsresultatet for den lavkirkelige misjonsorganisasjonen lyst rødt på hele 2000-tallet.

– Vi mener den økonomiske situasjonen er så alvorlig at vi er nødt til å gjøre grep. Det har blitt satt ned utvalg både i 2006, 2013 og i 2019, som alle har sagt at det må store endringer til. Men misjonsfolket har ikke sett alvorlig på det, sier Høyvik.

LES OGSÅ: Fusjonsbråk om Samemisjonen og Sarepta: Bibelen uttalar seg ikkje om styringsmodellar

Vil ikke at samene skal bli kasteball

Et sentralt problem med fusjon er at NSM og Misjon Sarepta er for forskjellige når det gjelder styringsstruktur og målsetninger, mener Fonn.

– Sarepta har jobbet først og fremst i Spania og Nord-Afrika, foruten i Norge. Når de overtar våre oppgaver, kan samene fort føle at de blir plassert i en sekk med veldig ulike målgrupper.

Fonn er samtidig bekymret for hvordan den offentlige striden i NSM fremstår for samene.

– De kan jo lese dette og tenke at de bare er kasteballer som vi krangler om. Og det syns jeg er trist. Samene har opplevd nok av forskjellsbehandling og tilsidesetting.

Vil finne andre partnere

De røde tallene gjør at også Fonn er åpen for at fusjon kan bli nødvendig på sikt. Man bør da sondere mellom demokratiske organisasjoner hvor det er tradisjon for at støttespillerne har stor innflytelse på misjonens disponeringer, mener han.

– Intensjonsavtalen innebærer at vi inkorporeres i MS, uten at vedtektene deres endres. Det betyr i praksis at Samemisjonen blir lagt ned. Hvis vi skulle slått oss sammen med en mer etablert misjonsorganisasjon, så måtte også det vi driver med stått nedfelt.

Høyvik mener derimot at det ikke finnes noen andre misjonsorganisasjoner som er bedre egnet til å fusjonere seg med.

– Hvorfor ikke de større organisasjonene?

– De har ikke god nok kjennskap til det vi driver med. Og samene kjenner ikke til dem. De er i hovedsak vant til at det er læstadianerene og Den norske kirke som driver mye av det kristne arbeidet.

LES MER OM KONFLIKTEN I NORGES SAMEMISJON:

På vegne av 66 misjonsvenner: Samemisjon-styret går utover sitt mandat

Lederen i Samemisjonen svarer medlemmer: På høy tid med endring

---

Norges Samemisjon

  • Sporer sin virksomhet tilbake til 1888.
  • Har drevet både rent forkynnende arbeid og ulike former for diakonalt arbeid og skolevirksomhet. Den har også arbeid blant samiske befolkningsgrupper på Kolahalvøya i Russland.
  • Lokalt er organisasjonen delt inn i 7 kretser.
  • Kilde: SNL

---

Les mer om mer disse temaene:

Torgeir Holljen Thon

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter