Religion

Filadelfia Kristiansand sier at menigheten er reddet. Kaller det et mirakel

FILADELFIA: En gruppe investorer vil ta over den kommersielle driften av kongressenteret.

«Menighetens videre drift er sikret gjennom en fantastisk og uventet løsning i siste stund», skriver Filadelfia Kristiansand i en pressemelding søndag kveld.

Et uventet dugnadsarbeid har reddet menigheten Filadelfia i Kristiansand, opplyser menigheten i pressemeldingen.

«En gruppering av bekjente og venner av huset har helt uventet reist en solid egenkapital på 60MNOK og foreløpig fått en uformell, men positiv respons fra en bankforbindelse for restfinansieringen», står det.

Menigheten skal ha fått den gode nyheten fredag ettermiddag denne uka. I pressemeldingen beskriver de hjelpen som «ikke noe annet enn et guddommelig under inn i vår pressede situasjon».

«Vi er utrolig takknemlige for det som nå skjer. Alt ligger til rette for en bærekraftig løsning som vi håper generasjoner etter oss kan nyte godt av. Menigheten kan nå løfte blikket, se fremover og igjen bruke all sin energi og tid på å bety noe for enkeltmennesker, byen og samfunnet», skriver menigheten.

Tøff økonomisk situasjon

Vårt Land har de siste årene dekket Menigheten Filadelfias pressede økonomiske situasjon.

Det er det enorme kongressenteret Q42, eid av Filadelfia Kristiansand, som har ført til flere år med millionunderskudd.

«Den har vært utfordrende fra første dag, og har vært den største byrden å bære rent økonomisk for konsernet. I etterpåklokskapens lys ser vi at dette skulle vært gjort annerledes», skriver menigheten om driften av senteret i pressemeldingen.

I vinter kjempet menigheten for konferansesenterets overlevelse etter at én av menighetens kreditorer ikke ville forlenge avtalen om rente- og avdragsfrihet på lånet menigheten har påtatt seg. Konkurs ble unngått, og i april ble det kjent at menigheten hadde fått ettergitt gjeld til 40 millioner kroner og hentet inn nye investorer.

Ifølge årsregnskapet for 2021 har Filadelfia måtte selge to eiendommer for å innfri kausjonsansvaret.

I september skrev Vårt Land at konsernet jobbet for å få på plass en bærekraftig drift. «De neste 2–3 månedene blir avgjørende for om vi kommer i havn med en langsiktig økonomisk løsning», meldte menigheten på sine nettsider.

Senere den samme måneden meldte Dagen at alle ansatte i menigheten hadde fått varsel om permittering uten lønn.

Planer om senter-salg strandet

I pressemeldingen opplyser menigheten at de i de siste ukene har vært i forhandling med banken om salg av kongressenteret, som «ikke har vært den mest ønskelige løsning, men i en fase den eneste mulige løsning».

Dette arbeidet skal ha strandet uventet fredag denne uken. Det var også den samme dagen at de fikk meldingen om den ovennevnte redningsaksjonen.

---

Filadelfia Kristiansand AS

  • Menigheten Filadelfia Kristiansand eier aksjeselskapet Filadelfia Kristiansand AS, som har flere datterselskaper, blant annet Krikon Eiendom AS og Kristiansand Kongressenter AS. Kongressenteret driver utleie av lokalene i bygget Q42.
  • I 2016 ble bygget Q42 fullført. Q42 består av leiligheter, hotell og kombinert konferansesenter og forsamlingslokale for menigheten.
  • Utleievirksomheten har gått med kraftig underskudd siden begynnelsen.
  • I fjor hadde Filadelfia Kristiansand AS en avtale med finanskreditorene om utsettelse av nedbetaling av gjelden. Den avtalen ble ikke forlenget for 2022. I januar meldte selskapet at de hadde funnet en løsning som sikret videre drift.

---

Investorer tar ansvar for kommersiell drift av senteret

Ingenting er foreløpig kjent om investorene som nå kommer inn. De blir beskrevet av menigheten som «solide og vennligsinnede» og som noen som ønsker å arbeide for menighetens videre eksistens.

Investorene har til hensikt å sikre «en trygg og langvarig veksttilværelse» i kongressenteret, ifølge menigheten. Som en del av dette, er det nå allerede klart at investorene vil ta ansvar for driften av den kommersielle delen av senteret.

«Dette vil bidra til menigheten på alle måter kan konsentrere seg om egen kjernevirksomhet framover», skriver de.

«De ulike elementene i denne løsningen skal endelig bekreftes kommende uke og ulike detaljer skal framforhandles mellom partene så snart som mulig», skriver menigheten i pressemeldingen.

Ifølge menigheten skal Filadelfia Kristiansand også sikres en mulighet til å hente tilbake kongressenteret.

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion