Religion

Derfor bryter kreditor spesialavtalen med Filadelfia Kristiansand

PRESSET ØKONOMI: Konsernet Filadelfia Kristiansand AS går med millionunderskudd, og koronasituasjonen gjør vondt verre. Nå forteller én av kreditorene hvorfor de ikke har inngått en ny spesialavtale med menighetens selskap.

Ved nyttår løper spesialavtalen Filadelfia Kristiansand AS har hatt med kreditoren Eiendomskreditt. Gjennom avtalen har selskapet kunnet fryse renter og avdrag.

– Til tross for iherdig innsats fra konsernets side, så har en ikke lykkes med å etablere trygg økonomisk løsning for driften av kongressenteret, sier administrerende direktør Eirik Maurstad i Eiendomskreditt til Vårt Land.

– Vi anerkjenner det profesjonelle arbeidet som er lagt ned i forsøket, men dette har ikke vært tilstrekkelig, sier Maurstad.

– Svært krevende

Over tid har Eiendomskreditt pekt på hva som må være forutsetninger for et eventuelt videre engasjement: «En trygg og varig økonomisk løsning».

– De markedsmessige utfordringene har vist seg å være for store, også før de spesielle utfordringene som kom med pandemien, sier Maurstad.

Eiendomskreditt har meldt at det ikke vil bli inngått ny frysavtale, og kreditoren forutsetter at lånet blir betjent på normal måte fra 1. januar 2022.

– Eiendomskreditt er klar over at virksomheten er i en svært krevende situasjon. Om og hvordan dette kan løses, er formelt og reelt låntakers ansvar, sier Maurstad.

---

Økonomien i Filadelfia Kristiansand

  • Selskapet Filadelfia Kristiansand AS er eid av menigheten, og aksjeselskapet eier igjen en rekke datterselskaper, blant annet Kristiansand Kongressenter AS, som driver med utleie av konferanselokaler i bygget Q42.
  • Siden oppstarten i 2016 har det vært kjent at selskapet har vært i en krevende økonomisk situasjon.
  • Fram til 31. desember i år har konsernet hatt en spesialavtale med sine finanskreditorer. Ut året slipper de å betale sine finanskreditorer Eiendomskreditt AS, Spareskillingsbanken og Q42 Næring AS.

---

Håper på normalt gjenge

Filadelfia-konsernet opplyser i en pressemelding at de tidligere i år trodde mer aktivitet i konferanselokalene Q42 skulle kunne gjenopptas i løpet av året. Slik ble det ikke.

– Nå er vi igjen på vei til full nedstengning og stor usikkerhet om situasjonen framover, melder konsernet.

Kenneth Engedal, banksjef i Spareskillingsbanken, en annen av menighetens kreditorer, er underlagt taushetsplikt, og opplyser at han derfor har begrenset mulighet til å kommentere kundeforholdet til Filadelfia Kristiansand.

– Vi har forsøkt å finne en felles plattform som er konstruktiv og løsningsorientert, sier Engedal.

– Nå håper vi at samfunnet, og hele smittesituasjonen, snart kommer tilbake til et normalt gjenge, slik at menigheten og andre kan samles igjen.

Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion