Hovedstyreleder i Misjonssambandet, Raymond Bjuland, overrasket med sin åpenhet da han presenterte fireårsmeldingen til generalforsamlingen tirsdag formiddag.
Her adresserte han uroen de siste to årene i misjonsorganisasjonen, bakgrunnen for at tidligere generalsekretær Øyvind Åsland måtte gå bare to måneder før generalforsamlingen, og om taushetsavtalen knyttet til avgangen.
[ Misjonssambandet møtast etter år med uro ]

Forklarte hvorfor Åslands avgang ble som den ble
Bjuland brukte en betydelig del av sin tale til å snakke om avgangen til tidligere generalsekretær Åsland, som i mai gikk av nærmest på dagen etter å ha ledet organisasjonen i 12 år. Tidligere ukjente detaljer om sluttavtalens taushetsplikt og tidspunktet for avgangen, ble adressert av Bjuland.
– Avtalen ivaretok hans personlige behov for økonomisk trygghet og i tillegg ivaretok det hans omdømme og hans behov for å ytre seg om avgangen, sa Bjuland fra scenekanten.
Vårt Land har tidligere omtalt taushetsavtalen som har forhindret begge parter i å utdype grunnene for Åsland avgang utover at det var samarbeidsproblemer dem imellom.
Åslands advokat, Preben Haugmoen Mo, har tidligere sagt han mener Bjuland har brutt taushetsavtalen på grunn av et leserinnlegg han hadde på trykk i Dagen. Åsland blir her ikke nevnt ved navn, men Mo mener Bjuland retter indirekte kritikk mot Åsland og hans lederskap.
Med dette som bakgrunn er det kanskje ekstra overraskende at hovedstyrelederen, fra scenekanten, nå kommer med nye opplysninger om Åslands avgang.
[ Tidligere hovedstyreleder kritiserer Misjonsambandets interne kontrollorgan ]
---
Norsk Luthersk Misjonssamband
- Også kalt NLM eller Misjonssambandet.
- Ble dannet i 1891.
- Er en av Europas største misjonsorganisasjoner med ca. 150 aktive misjonærer i utenlandstjeneste.
- Høyeste myndighet er generalforsamlingen. Den består av representanter (delegater) fra misjonsforeninger og lag som er registrerte i organisasjonen, i tillegg til medlemmene i hovedstyret.
- Mellom generalforsamlingene blir Misjonssambandet ledet av et hovedstyre.
- Hovedstyret består av sju valgte medlemmer og en fast møtende vara.
---
– Måtte være kjent før generalforsamlingen
I talen sa Bjuland videre at tidspunktet for både offentliggjøring og gjennomføring av Åslands avgang, ble drøftet grundig.
– For styret var det vesentlig at informasjon om avslutningen av ansettelsen skulle være kjent for generalforsamlingen sånn at man kunne gjennomføre en generalforsamling med eventuell debatt der styret satt med informasjon som ikke kunne deles, sa han, og la til:
– Jeg kunne ikke stå her som styreleder på generalforsamlingen og forsvare vår håndtering uten å være ærlige om at vi hadde samarbeidsproblemer.
Å avtale at styrets syn ikke skulle offentliggjøres før generalforsamlingen, var ikke aktuelt, ifølge Bjuland.
[ Vårt Land blei med Ottosen og generalen på innspeling av siste episode av podkast ]

– Har vært uberettiget kritikk
– Samtidig var det ikke motiverende for generalsekretæren å forberede en generalforsamling der han ikke vil ha en aktiv rolle. Og derfor ble vi enige om en tidligere avgang for å innsette en fungerende generalsekretær som kunne ta dette arbeidet inn mot GF, sa Bjuland.
Bjuland meddelte at han var forberedt på at avslutningen av arbeidsforholdet, ville medføre kritikk og debatt.
– Dette ville man aldri kunne komme utenom, men jeg opplever at deler av kritikken som har vært reist mot styret og meg har vært uberettiget, basert på manglende innsikt i de faktiske forholdene, og i noen grad er det basert på en manglende forståelse av organisasjonsstyringens rollefordeling, sa Bjuland.
Bjuland tok til orde for et hovedstyre som ønsker åpenhet velkommen og som har en «transparent lederkultur så langt det er mulig».
– Hovedstyret verdsetter kritikk, og ønsker å ta fram saker som har vært i media, sa han.
Når det senere ble åpnet opp for at delegater kunne kommentere årsmeldingen, gikk nestleder i hovedstyret, Håvard Måseide, opp på scenen. Han mente at en del av kritikken mot hovedstyret i forbindelse med Åslands avgang, har vært berettiget
– Jeg, sammen med et mindretall i hovedstyre, mener det var kritikkverdig, særlig at det måtte ende med en advokatprosess.
Måseide sa videre at han skulle sett at hovedstyret hadde valgt en annen løsning, og at hovedstyret må ta mye av ansvaret for det som har blitt en periode med samarbeidsproblemer mellom administrasjonen og hovedstyre.
[ Hovedstyremedlemmer om Åsland-fratredelse: Vi kunne ikke stille oss bak ]

– Forventet mer ydmykhet
Informasjonsleder i Misjonssambandet, Espen Ottosen reagerer på åpningstalen til Bjuland.
– Jeg er overrasket over at hovedstyrets formann i en innledning til forhandlingene brukte såpass mye tid på å forsvare hovedstyret og sin egen rolle. Jeg hadde nok forventet mer ydmykhet og selvkritikk, ikke minst siden det innad i hovedstyre er en tydelig splittelse og det også er en splittelse mellom hovedstyre og administrasjonen.
Informasjonslederen har tidligere vært klar i sin kritikk av den brå avgangen til tidligere generalsekretær Øyvind Åsland. Ottosen mener det organisasjonen nå trenger er en hovedstyreformann som opptrer samlende, noe han ikke mener innledningen til Bjuland var.
– I sin redegjørelse presenterte hovedstyrets formann mye detaljinformasjon som han ikke har delt med oss som sitter i sentrale lederposisjoner. Det er ikke helt troverdig at formannen snakker mye om viktigheten av dialog og transparens, når han samtidig avstår fra å ha en åpen dialog med oss som på hovedstyrets vegne leder organisasjonen på daglig basis, sier Ottosen.
Kåre Johan Lid, leder Misjonssambandet Norge så ut til å dele Ottosens vurdering av kommunikasjonen mellom administrasjonen og hovedstyret. Han sa fra scenen at mange i lederstillinger i Misjonssambandet synes den siste tiden har vært vanskelig.
– Det har ikke vært lett å være i administrasjonen når det er manglande kommunikasjon med hovedstyret, sa Lid.
[ Øyvind Åsland: «Noen avsluttende ord om min avgang» ]
Beklaget på vegne av hovedstyret
– Det har vært uro i Misjonssambandet i de siste to og et halvt åra. Det har vært belastende for alle involverte, og skapt vanskelige arbeidsforhold på ulike nivåer i organisasjonen, særlig mellom administrasjonen og hovedstyret, sa Bjuland.
Sentralt i uroen som har preget Misjonssambandet de siste årene, har vært en rekke varslingssaker. Bjuland benyttet tiden på scenen til å beklage for håndteringen av både varslingene og uroen.
– Hovedstyret beklager at vi ikke har lykkes godt nok med å håndtere varslingene, sa han, og senere,
– Hovedstyret vil beklage at vi ikke har lykkes godt nok med å håndtere uroen.
Ifølge ham, har 10 varslinger blitt oversendt til kontrollkomiteen, Misjonssambandets interne kontrollorgan, som skal legge frem sin fireårsrapport senere i dag.
Vårt Land har bedt Raymond Bjuland kommentere kritikken fra Ottosen, men han har ikke besvart våre henvendelser onsdag formiddag.