Religion

Espen Ottosen om Åsland-exit: – Har vært bekymret for at han skulle bli presset ut

MISJONSSAMBANDET: Informasjonsleder Espen Ottosen er «rystet» over Øyvind Åslands brå avgang som generelsekretær. Leder for Misjonssambandet Norge, Kåre Johan Lid, er sjokkert.

Øyvind Åsland har vært generalsekretær i Misjonssambandet i 12 år. Tirsdag ble det kjent at han brått går av.

– Jeg synes jo det er sjokkerende at han må slutte så brått. Det er jeg egentlig litt rystet over, og synes er vondt og trist, sier informasjonsleder Espen Ottosen på spørsmål om avgangen var overraskende.

Ottosen har jobbet tett med Åsland i ti år, og forteller at han de siste månedene har vært bekymret for at generalsekretæren skulle bli presset ut av jobben.

– Men jeg hadde ikke trodd at han skulle slutte før generalforsamlingen (5.-10. juli, red.anm.). Jeg hadde virkelig unt ham en ryddig og verdig avslutning etter 12 år, sier Ottosen.

Det har ikke lyktes Vårt Land å komme i kontakt med hovedstyrets leder Raymond Bjuland for kommentar. Ifølge Ottosen skal både Åsland og hovedstyret ha skrevet under på en avtale med taushetsklausul.

– Hovedstyrets ansvar

– Du sier presset ut?

– Jeg tenker det er umulig å tolke realiteten annerledes. Jeg vet at Åsland hadde lagt mange planer for taleoppdrag, reisevirksomhet og deltakelse på samlinger fram til generalforsamlingen, sier Ottosen.

På Misjonssambandets nettsider står generalsekretæren oppført som taler på åpningsmøtet i juli.

– Så for meg er det helt opplagt at han ønsket å fullføre sin generalsekretærperiode med stil. Jeg gir hovedstyret det fulle og hele ansvaret for den brå avgangen, sier Ottosen.

– Dere to har jo jobbet tett, og har en podkast sammen. Har du vurdert din egen stilling oppi dette?

– Det vil jeg gjerne svare på en annen gang, sier Ottosen.

– Sjokkerende brutalt

I en pressemelding uttaler Åsland at han «har opplevd et krevende samarbeidsforhold med hovedstyret i den senere tid».

På Misjonssambandets egne sider uttaler økonomileder Øystein Frøysa:

– Dette er sjokkerende brutalt. Det er vondt og problematisk, og jeg tror det er ødeleggende for organisasjonen.

Link-konferansen

Han mener å ha opplevd at styret har ønsket å presse Åsland ut av Misjonssambandet. Frøysa omtaler måten avgangen skjer på som «uverdig».

– Det er sjokkerende at de forventer å kunne gjemme seg bak en sluttavtale og at det skal skape ro i organisasjonen.

Prosjektleder for generalforsamlingen, Fanny Ingadottir, er skuffet over avgangen, og sier på Misjonssambandets sider at dette vil gå utover arbeidet på generalforsamlingen og retter også kritikken sin mot hovedstyret.

– At hovedstyret nå velger denne løsningen, får meg som ansatt til å lure på om de har mer omsorg for varslerne enn de ansatte.

– Genuint misjonsengasjement

Om Åslands innsats for organisasjonen de siste 12 årene, sier Espen Ottosen:

– Jeg har jobbet sammen med ham hele denne perioden, og jeg tror heldigvis, at når historien skal skrives, at det vil bli sagt mye fint om hvordan han ledet organisasjonen.

Blant dette «mye fine» trekker Ottosen frem at Åsland har gitt tillit til folk rundt seg, og vært en god lagspiller.

– Han har et sterkt og veldig genuint misjonsengasjement. Av og til sier han til meg at vi aldri må glemme ytremisjonen – viktigheten av å nå de minst nådde. Det å være i frontlinjen for misjonsarbeid internasjonalt er det som virkelig skal prege Misjonssambandet, sier han.

– Sjokkert

Leder for Misjonssambandet Norge, Kåre Johan Lid, sier han er sjokkert over beskjeden om Åslands avgang.

– Jeg er rystet over tidspunktet og hvor brått det skjedde, sier han.

Han utdyper at organisasjonen står overfor en rekke viktige beslutninger på generalforsamlingen som skjer om to måneder. Denne generalforsamlingsperioden er dessuten lengre enn normal, siden fjorårets generalforsamling ble utsatt ett år på grunn av koronapandemien.

– Vi skal blant behandle strukturendringer og vedta ny strategi. Dette er viktige prosesser som generalsekretæren har ledet. Så plutselig forsvinner han. Det er veldig krevende, sier Lid.

– Hva mener du heller burde skjedd, gitt at samarbeidsforholdet mellom hovedstyret og Åsland var krevende?

– Man kunne i alle fall hatt en lengre tidshorisont. Men jeg har forståelse for at det er grenser for hvor mye et menneske kan tåle, sier Lid, og referer blant annet til kritikken Åsland har fått i media.

– At det skjer på denne måten synes jeg er uverdig organisasjonen vår.

Nå er han urolig for hvordan omstendighetene rundt Åslands avgang blir tolket innad i organisasjonen.

Lid sier han vet at det ikke er uvanlig med sluttavtaler ved brå avganger som dikterer hva man kan uttale seg om. Likevel skulle han ønske at det var større åpenhet rundt prosessen.

– Jeg skulle ønske folk fikk mer info og en forklaring om hva som har skjedd.

Lid sier han har brukt dagen på å ta vare på de ansatte på hovedkontoret etter at det ble kjent at Åsland går av.

Lid er også kritisk til at hovedstyret ikke har en løsning for hvem som nå skal gå inn som leder.

– Det er oppsiktsvekkende at dette ikke er på plass. Det er en stor bekymring.

– Uryddig

Endre Stene

De siste par årene har det vært uro i misjonsorganisasjonen. Det har kommet en rekke varsler mot blant annet ledelsen i Misjonssambandet, og flere har kritisert organisasjonens håndtering av varslene.

Endre Stene har vært en av dem som er tydeligst i sin kritikk. Han har tidligere hatt flere lederstillinger i organisasjonen. I august 2020 gikk han offentlig ut mot det han mener er en dårlig lederkultur, lite rom for intern kritikk og mangelfull håndtering av varsler om maktmisbruk fra organisasjonens medlemmer.

Stene ønsker ikke å la seg intervjue om Åslands avgang, men skriver følgende i en tekstmelding til Vårt Land:

– Den måten det kommuniseres om Åslands avgang på, virker uryddig på et gjenkjennbart vis. Mangelen på transparente prosesser og tydelig kommunikasjon er et stort problem i NLM. Det har aldri vært mitt mål at Åsland skulle fratre, men at det skulle skje et oppgjør med en problematisk ledelseskultur. Ut over det ønsker jeg ikke å uttale meg før jeg blir kjent med hva hovedstyret vil gjøre for å rydde opp, og hvordan de vil møte de som har meldt fra om vonde erfaringer.

Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Johannes Nyborg

Johannes Nyborg

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion