Religion

Åslands advokat mener taushetsavtalen ble brutt

MISJONSSAMBANDET: Øyvind Åslands advokat mener Misjonssambandets hovedstyreformann har brutt sluttavtalen med generalsekretæren. – Vi har ikke gjort noe mer enn å fremme vårt synspunkt overfor Misjonssambandets advokat, sier advokat Preben Haugmoen Mo til Vårt Land.

«Det er ingen tvil om at Bjulands skriv oppfattes å være en sterk kritikk av Åsland og hans lederskap», skriver advokat Preben Haugmoen Mo i en e-post sendt til Misjonssambandets advokat forrige uke.

Mo representerer Øyvind Åsland som nylig gikk av som generalsekretær i misjonsorganisasjonen etter tolv år. Forklaringen på hans brå avgang har både Åsland og Misjonssambandets hovedstyre vært ordknappe om. De har nemlig undertegnet en sluttavtale som inneholder en taushetsklausul som legger føringer på hva partene kan uttale seg om.

Denne taushetsklausulen mener Mo at hovedstyrets formann, Raymond Bjuland, har brutt.

Det går fram av en e-post som Vårt Land har fått tilgang til og som Mo bekrefter at han står bak. E-posten er tidligere omtalt av Dagen og skal også ha blitt sendt til hovedstyrets medlemmer.

Indirekte kritikk

Slik Mo ser det har altså Bjuland brutt sluttavtalen med sitt leserinnlegg «Misjonssambandet og veien videre». I innlegget, som ble publisert på nettsiden til Vårt Land, Dagen og Misjonssambandet 14. mai, nevnes ikke den avgåtte generalsekretæren ved navn. Men indirekte retter Bjuland kritikk mot Åsland og hans lederskap, mener Mo.

I innlegget viser Bjuland til at Misjonssambandet «i lengre tid» har stått «i en krevende situasjon», der «deler av problemstillingene har vært kjent i media», skriver han, uten å nevne konkrete mediesaker.

De to siste årene har blant andre Vårt Land skrevet om varslingssaker som har preget misjonsorganisasjonen. I tillegg har det blitt fremmet påstander om tillitskrise og ukultur i organisasjonen.

Bjuland skriver i innlegget: «Ett av problemene er at mange av våre ansatte og tillitsvalgte har erfart en kultur der måten man blir møtt på og behandlet i organisasjonen har vært ugrei. Så ugrei at det har ført til reaksjoner. Dette har vært en viktig kjerne i problemstillingen. Hvordan møter vi dette? Hva kan vi gjøre for å komme videre?».

Disse formuleringene reagerer Åslands advokat på:

«Med dette har Bjuland klart uttalt at generalsekretæren står for en ledelseskultur der ansatte og tillitsvalgte blir møtt og behandlet på en måte som er ugrei, og så ugrei at det har ført til reaksjoner», skriver Mo til Misjonssambandets advokat.

Rettslige skritt?

Videre i leserinnlegget skriver Bjuland at «viljen til å lytte og erkjenne problemet har vært en viktig forutsetning for meg i denne prosessen, ikke fornekte og tilbakevise».

Åslands advokat mener at Bjuland med denne formuleringen implisitt sier at Åsland ikke har hatt en vilje til å lytte eller erkjenne problemet, men heller fornekter og tilbakeviser det.

Med blant annet disse setningene uttaler hovedstyrets formann seg negativt om Åsland, noe som ikke er i tråd med fratredelsesavtalen, mener Mo.

– Har Åsland vært i kontakt med deg om eventuelle rettslige skritt?

– Nå er han utenlands og vi har ikke gjort noe mer enn å fremme vårt synspunkt overfor Misjonssambandets advokat, sier Mo til Vårt Land.

– Løfter generelle problemstillinger

Bjuland kommenterer advokatens påstander slik:

– Jeg vil først gjøre det helt klart at mitt leserinnlegg handler om organisasjonens utfordringer og veien videre, og var ikke knyttet spesielt til Åsland. Det er hans subjektive tolkning dersom han føler seg truffet. Vi har som styre (og særlig jeg som styreleder) et fortsatt lederansvar for organisasjonen, og må forvalte dette på ansvarlig måte uavhengig av sluttavtalen med Åsland, skriver hovedstyrets formann i en e-post til Vårt Land.

Vårt Land har spurt Bjuland om å få tilsendt svarbrevet som Misjonssambandets advokat skal ha sendt til Åslands advokat.

Formannen skriver at han må forholde seg lojalt til den avtalen som er inngått med Åsland, «med begrensninger på hva vi kan uttale oss om i offentligheten vedrørende hans fratredelse og forhandlinger om det.»

– Det er svært problematisk at hans subjektive syn ensidig legges ut i media, uten at jeg har verken etisk eller juridisk adgang per i dag til å si annet enn at det er feil. Vi har en kontrollkomite i Misjonssambandet som er det rette organet for å vurdere min opptreden i saken, og de vil selvsagt få fullt innsyn i alle forhold, skriver Bjuland.

Informerte ikke hovedstyret før publisering

På spørsmål om hele hovedstyret stiller seg bak innholdet i innlegget, svarer Bjuland at det er en uttalelse som hovedstyrets formann står bak.

– Det er med andre ord ikke en uttalelse fra eller på vegne av hovedstyret, men noe jeg som styrets leder ønsket å holde fram som et budskap til misjonsfolket. Slik sett skriver jeg til hele organisasjonen.

– Ble hovedstyremedlemmene informert om innlegget før publisering?

– Hovedstyret fikk innlegget tilsendt til orientering etter at jeg sendte det til media.

Det bekrefter også et av hovedstyremedlemmene, Robert Mulelid.

– Ingen av oss i hovedstyret var blitt konsultert før det ble publisert, sier han.

– Kan du stille deg bak innholdet i innlegget?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere direkte. Jeg vil bare si at innholdet er det Raymond som står for. Jeg har ikke vært med å godkjenne det. Jeg har selvfølgelig meninger om det, men ønsker ikke å ta det ut i media, sier Mulelid.

– Er det noe ved innholdet i innlegget du finner problematisk?

– Hva vi tenker om dette må vi ta internt.

Mulelid opplyser at han er kjent med brevet fra Åslands advokat, men ønsker ikke å kommentere noe utover det.

Vårt Land har vært i kontakt med en rekke hovedstyremedlemmer som sier at de generelt ikke uttaler seg om hovedstyrets arbeid, og henviser til Bjuland for kommentar.

«En totalsituasjon»

Åsland har i en pressemelding om sin avgang oppgitt to årsaker til at han går av. For det første har han påpekt at det ikke er unaturlig å gi seg som general etter tolv år i rollen. I tillegg har han opplevd «et krevende samarbeidsforhold med hovedstyret i den senere tid».

Han har vært tydelig på at hans avgang skjer uavhengig av uroen og varslingssakene som har preget organisasjonen de to siste årene.

Fra hovedstyrets side handler Åslands Misjonssamband-exit om «en totalsituasjon», har hovedstyreformann Raymond Bjuland uttalt.

Det har ikke lyktes Vårt Land å få en kommentar fra Øyvind Åsland til denne saken. Misjonssambandets advokat ønsker ikke å kommentere saken.



Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion