Religion

Tirsdag startet rettssaken: De nordiske folkekirkene saksøker staten

RETTSSAK: Folkekirkene krever å få tilbakebetalt statsstøtte for årene 2017 til 2019.

Rettssaken skal gå i Oslo Tingrett fra tirsdag 3. mai til onsdag 4. mai. Saken står mellom Den Finske Menigheten i Norge, Den Islandske Evangeliske Lutherske Menighet i Norge og Svenska Kyrkan i Norge og Staten ved Barne- og Familiedepartementet.

– Vi har nå hatt kontakt med alle de tre folkekirkene, og de er enige om at de ønsker å gå til søksmål mot staten, sa advokat Frode Sulland til Vårt Land i 2020.

Dette er saken

Som Vårt Land tidligere har omtalt krever de nordiske (svenske, finske og islandske) folkekirkene i Norge å få tilbakebetalt statsstøtte for årene 2017 til 2019.

De svenske, islandske og finske folkekirkene har egne trossamfunn i Norge. Medlemslistene er i utgangspunktet basert på islandske, finske og svenske kirkemedlemmer som har flyttet til Norge.

Fram til 2005 fikk de nordiske folkekirkene statsstøtte ut fra et eget beregningsgrunnlag. For eksempel: Svenska kyrkan i Norge fikk statsstøtte for en prosentandel av svensker bosatt i Norge. Prosent­satsen tilsvarte hvor stor del av Sveriges befolkning som var medlem i ­Svenska kyrkan.

Støtte fra Sivilombudsmannen

Siden 2016 har kirkene vært nødt til å innhente samtykke fra alle støtteberettigede medlemmer, noe som har ført til betydelig reduksjon i statsstøtten. Det klager nå folkekirkene i Finland, Island og Sverige på.

I september 2018 ble det kjent at Sivilombudsmannen støtter folkekirkenes vurdering av medlemskap, og de ble anbefalt å gå til søksmål. Den vurderingen ble avvist av departementet. Siden Sivilombudsmannen støtter folkekirkenes vurdering, blir saken dekket av staten, opplyser advokaten.

Avviser klage

Departementet har tidligere sagt at de ikke er enige i folkekirkenes påstand om at de har rett til tilskudd «også for alle medlemmer som er døpte eller med annen aktiv handling blitt medlemmer i folkekirkene i hjemlandet».

– Vår lovforståelse har vært prøvd for domstolene og fått støtte i flere dommer, senest i Borgarting lagmannsretts dom 13. mars 2019 i sak om tilbakebetaling av tilskudd til Oslo katolske bispedømme (OKB). OKB anket lagmannsrettens dom. Høyesteretts ankeutvalg avviste anken 25. juni 2019. Lagmannsrettens dom er dermed rettskraftig, har departementet skrevet i svaret til folkekirkene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion