Religion

Dette kirkesamfunnet er USAs femte største eiendomseier

Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige har eiendommer til en verdi av 140 milliarder kroner, bare i USA.

Enorme jordbruksarealer, tusenvis av gudshus og forretningseiendommer. En ny gjennomgang anslår at Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige, ofte omtalt som mormon-kirken, har eiendommer til en verdi av nær 16 milliarder dollar, som tilsvarer omtrent 140 milliarder kroner – bare i USA.

Det gjør at trossamfunnet har landets femte største private eiendomsportefølje.

Gjennomgangen er gjort av Truth & Transparency Foundation, som tidligere kalte seg MormonLeaks – en organisasjon som har fokusert på å kaste lys over kritikkverdige forhold i Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige og i Jehovas vitner.

Oversikten over mormon-kirkens eiendommer er basert på gjennomgang av offentlige tilgjengelige eiendomsregistre 2020. Den viser at kirken har eiendommer nær alle tettbygde deler av i USA, så vel som store landområder imellom dem.

– Fra en liten sekt til en trosretning med bred fotfeste

En talsperson for Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige, sier til The Salt Lake Tribune at eiendommer blir brukt for å innfri kirkens «religiøse oppgave».

– Dette innebærer å understøtte sosiale og humanitære operasjoner, religiøs tilbedelse og bevaring av hellige steder og deres omgivelser, og å framheve lokalsamfunns egenart.

– Dette inkluderer å kjøpe, eie og drive gårder og andre eiendommer som investeringer.

Liberale mormonere i Utah

Mormon-historiker Patrick Mason, ved Utah State University, mener oversikten viser hvor godt kirkesamfunnet har lyktes med å spre seg.

– Det viser hvor oppsiktsvekkende godt kirken har lyktes det siste halve århundret, eller enda lenger, i å gjenskape seg selv fra å være en liten sekt mellom fjellene vest i Nord-Amerika, til å bli en religion med fotfeste i hele USA, sier han til Salt Lake Tribune.

Særlig i delstaten Utah er trossamfunnet et tydelig innslag i byer og tettbygde strøk, med templer og forsamlingshus – såkalte tabernakler – på sentralt plasserte torg i sentrum. Men på listen over eiendommer finnes også kontorbygninger, skyskrapere med leiligheter, storgårder og utmark.

Floridas største landeier

I delstaten Florida er trossamfunnet den største landeier, med over 2 prosent av delstatens areal. Dette inkluderer store skogområder og et enormt sletteområde som har fått navnet Deseret Ranches, utenfor byen Orlando.

Kirken eier selskapene Property Reserve, Suburban Land Reserve og Farmland Reserve, som alle eier store landområder rundt urbane områder i det sørlige og vestlige USA, hvor det er stort behov for nye boliger.

I 15 byer har kirken verdier til over 100 millioner dollar, ifølge offentlig tilgjengelige skatteopplysninger. I 66 byer tilsvarer kirkens verdier over 25 millioner dollar.

Historisk forklaring

Den store eiendomsporteføljen kan sees i sammenheng med trossamfunnets historie: Fra 1830-tallet vandret, bokstavelig talt, mormonere vestover på det amerikanske kontinentet – til landområder som ennå ikke var del av USA. Medlemmenes kollektivistiske livsstil bidro også til at eiendommene de kom over i stor grad tilfalt kirken.

Truth & Transparency Foundation har blitt drevet av to tidligere siste dagers hellige, Ryan McKnight og Ethan Gregory Dodge. Oversikten over trossamfunnets eiendommer var det siste prosjektet de gjorde, før de avsluttet organisasjonens virksomhet, av private årsaker.

– Som med alle andre, har livene forandret seg mye de siste par årene. Vi føler begge at dette er den beste løsningen, skriver de.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion