Nyheter

14 biskoper: Stopp krigen

KRIG: Preses Olav Fykse Tveit er en av 14 som ber lederen for Den russisk-ortodokse kirke gjøre alt han kan for å få slutt på krigen i Ukraina.

«Gjør ditt ytterste for å få president Putin til å stoppe krigen i Ukraina umiddelbart!».

Det er det klare budskapet i et åpent brev en rekke europeiske kirkeledere sendte til patriark Kirill sist torsdag. Det skriver svenske Dagen.

Biskopene bak brevet tilhører alle Borgåfellesskapet, et kirkefellesskap bestående av lutherske og anglikanske kirker i Baltikum, Norden, De britiske øyer og Den iberiske halvøy. Forrige uke møttes fellesskapet i den finske byen Tammerfors for å markere sitt 25-årsjubileum. Der ble de enige om å sende et brev i retning Moskva.

I brevet beskriver biskopene frykten for «de fornyede systematiske angrepene mot sivil og lokal infrastruktur» som det russiske militæret har gjennomført i Ukraina de siste ukene, og mener angrepene strider mot både menneskerettighetene og Genèvekonvensjonene.

Siden Russland invaderte Ukraina i februar i år, har Moskva-patriark Kirill antydet støtte til de russiske krigshandlingene i flere taler og uttalelser.

Preses Olav Fykse Tveit er blant signaturene. Han har tidligere vært tydelig på at det ikke går an å støtte krigen fra kirkelig hold. Da Kirkenes verdensråd møttes forrige måned, ønsket han samtaler på tomannshånd med representanter fra Den russisk-ortodokse kirke. Biskop Tor Berger Jørgensen er også blant dem som har signert brevet.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter