Nyheter

Russisk-ortodoks menighet kjøpte eiendom ved norsk marinebase

MENIGHET: En russisk-ortodoks bergensmenighet kjøpte seg i 2017 «ubehagelig god utsikt» til Norges viktigste marinebase, skriver Dagbladet.

De siste årene har Den russisk-ortodokse kirke kjøpt en rekke eiendommer på norsk jord. På lista står blant annet et gammelt bedehus i Bergen med god utsikt over marinebasen Haakonsvern.

I 2017 kjøpte Kristi åpenbaringsmenighet Søreide bedehus, et bygg som i luftlinje ligger tre kilometer fra den bergensbaserte marinebasen. Alfa Sefland Winge, som forsker på samfunnskritisk infrastruktur og beredskap ved Sjøkrigsskolen, beskriver det som «ubehagelig god utsikt». Likevel vil hun ikke trekke noen konklusjoner.

– Det vil være en mulighet for at slike bygg blir brukt til noe annet enn religiøse formål. Men jeg har ikke noe grunnlag for å si at det skje her, sier hun til Dagbladet, som avslørte saken.

«Forbanner krigen»

Tidligere lå Kristi åpenbaringsmenighet i Bergen sentrum, men ligger nå altså tjue minutters kjøretur fra sentrum. Menigheten ligger bare ti minutter fra Flesland lufthavn. Fader Dmytro Ostanin, som er prest ved menigheten, avviser at menigheten er interessert hva som skjer på andre siden av sundet. Han forteller at både russere, ukrainere og nordmenn er medlemmer av kirka.

– Det er absolutt ikke fare fra kirken vår. Først og fremst fordi jeg selv er ukrainer. Og jeg forbanner denne krigen som Russland har sluppet løs mot fedrelandet mitt. Svigermoren og svigerfaren min er flyktninger her i Norge. Jeg skriver og skriker disse ordene. Slektningene mine og konen min sine slektninger er fortsatt i brann, under bombing, skriver han på e-post til Dagbladet.

PREST: Dmytro Ostanin er selv ukrainer og prest i Den russisk-ortodokse kirke som holder til i det som var Søreide bedehus i Bergen.

Tette bånd

Den russisk-ortodokse kirke og patriark Kirill har tette bånd til russiske myndigheter. Siden Russland invaderte Ukraina i februar i år, har Moskva-patriark Kirill antydet støtte til de russiske krigshandlingene i flere taler og uttalelser.

Den ortodokse presten Cyril Hovorun, som lenge var del av Den russisk-ortodokse kirkes innerste sirkler, sa opp jobben i protesten for ti år siden. Grunnen var patriark Kirills fronting av den såkalte «Russkij mir»-ideologien, en type politisk-religiøs tenkning som fremhever Russland og Ukraina som en hellig enhet.

Cyril Hovorun på besøk i Oslo i 205

– Vi må forstå hvor farlig dette verdensbildet er, og hvor viktig det er å dekonstruere det. Krigen i Ukraina er igangsatt gjennom ideen om «Russkij mir», sa Hovorun til Vårt Land i april.

– Den russisk-ortodokse patriarken i Moskva og biskopen i Murmansk støtter Putin og har uttalt seg til fordel for krigen, med ganske urovekkende uttalelser. Det er klart at kirken i Bergen er underlagt Moskva-patriarkatet, sier Alfa Sefland Winge til Dagbladet.


Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter