Nyheter

Florida vedtar lov som forbyr skoler å snakke om seksuell legning med barn

«DON’T SAY GAY»: En ny lov begrenser seksualundervisningen til barn i Florida på flere områder. President Joe Biden har tidligere fordømt vedtaket, og lover han fortsatt vil kjempe for skeive barns sikkerhet.

Senatet i Florida vedtok tirsdag en lov som forbyr diskusjoner om seksuell orientering og kjønnsidentitet i barneskoler. Guvernør Ron DeSantis, som til slutt skal skrive under på loven og dermed godkjenne den, har tidligere varslet at han er for et slikt forbud.

Loven, som av kritikere har blitt omtalt som både «don’t say gay»-loven og «no promo homo», heter offisielt «Loven for foreldres rettigheter i utdanning». Kritikerne frykter forbudet kan isolere LHBT-ungdommer, mens forkjemperne hevder det handler om å styrke foreldres rettigheter når det kommer til deres barns utdanning.

Fra før har de fire delstatene Louisiana, Mississippi, Oklahoma og Texas lover som begrenser all seksualundervisning til heterofil seksuell aktivitet.

FILE - Florida Gov. Ron DeSantis addresses a joint session of a legislative session, Jan. 11, 2022, in Tallahassee, Fla. Florida’s governor on Thursday, March 25, announced new recommendations called “Buck the CDC” that discourage mask wearing — even though the CDC says the state still has wide areas at high levels of concern. (AP Photo/Phelan M. Ebenhack, File)

Begrenser på flere områder

I tillegg til at loven forbyr omtale av seksuell legning og kjønnsidentitet til barn mellom fem og ni år, pålegges skoler å unngå LHBT-temaer i undervisningen når dette ikke «passende for elevenes aldersgruppe».

Foreldre vil også få muligheten til å saksøke skoler direkte hvis de mistenker at loven brytes.

Den lovgivende forsamlingen i Florida har et flertall av representanter fra det republikanske partiet, som også har fremmet forslaget. Også guvernør DeSantis er republikaner.

Retter skarp kritikk

– Den lovgivende forsamlingen spiller et farlig politisk spill med helsen og sikkerheten til LHBT-barn, sa Cathryn M. Oakley i Human Rights Campaign (HRC) da nyheten fra Florida ble kjent. HRC er den største interesseorganisasjonen for likestilling for skeive og transseksuelle i USA.

– Eksistensen til LHBT-mennesker i Florida kan ikke diskuteres. Vi er stolte foreldre, studenter og lærere, og LHBT-mennesker fortjener å eksistere på lik linje med alle andre, sa Oakley i en uttalelse gjengitt av Time.

Også president Joe Biden har fordømt loven og kalt den «hatefull» mot LHBT-elever. Presidenten skrev i februar på Twitter at han «lover å fortsatt kjempe for den beskyttelsen og sikkerheten skeive elever fortjener».

I følge BBC er vedtaket i Florida en del av en omfattende debatt i USA om skolenes holdninger og hvordan de underviser barn.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter