Nyheter

Bollestad: – Barnas beste må veie tyngst

ASYLPOLITIKK: KrF-leder Olaug Bollestad har fått med seg at Utlendingsnemnda sier Hasan-saken ikke vil skape presedens. Men det mener hun den må.

– Jeg er veldig, veldig glad for at han får bli, sier Olaug Bollestad til Vårt Land etter at det tirsdag 1. februar ble kjent at Mustafa Hasan får oppholdstillatelse i Norge likevel.

– Han har hatt hele sin oppvekst i Norge, og dette er noe som har opprørt mange, også meg, sier Bollestad.

– Jeg er glad for at Une har snudd.

Nå mener Bollestad det er på tide med en endring i hvordan Une forvalter asylsaker.

– At foreldre har gjort feil, skal ikke barn lide for. Vi i KrF mener at barnas beste må veie tyngst i asylsaker. Og vi kommer til å følge Une med argusøyne fremover.

– Hvilke konsekvenser mener du at saken bør få for Une?

– Jeg forventer at Une ser seg i speilet og lærer av denne saken slik at vi også i andre lignende saker som gjelder barn, faktisk lar barnas beste veie tyngst. Jeg registrerer at Une sier at denne saken ikke vil skape presedens, men det mener jeg at den må. Barnas beste må være viktigst.

– Nytter å sette fokus på praksisen til Une

Også i SV var stemningen god da nyheten kom.

– Dette er en stor gledens dag, sier Grete Wold, innvandringspolitisk talsperson for SV og medlem i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget.

Hun har ennå ikke hatt tid til å gå inn i alle detaljene i dommen, men sier at hun håper dette er en sak som skaper en ny retning.

– Dette viser at det nytter å sette fokus på den praksisen UNE har hatt i en del saker som gjelder barn og unge.

Grete Wold

– Burde bruke unntaksbestemmelsen oftere

Overfor Vårt Land har UNE hevdet at saken til Mustafa Hasan er spesiell, og at den derfor ikke skaper presedens for andre saker som handler om andre barn og unge som har en lignende historie med oppvekst i Norge.

De viser til at når Mustafa Hasan nå for bli, så er det på grunnlag av utlendingsloven paragraf 38, som er «en unntaksbestemmelse, ment for spesielle tilfeller som faller utenfor de kategorier som ellers kan gis oppholdstillatelse og der det vil være klart urimelig ikke å gi tillatelse.»

– Generelt så opplever jeg at veldig mange saker nettopp er veldig spesielle. Når Mustafa Hasan får bli med sin historie, så bør UNE kanskje se på om denne unntaksbestemmelsen burde vært brukt litt ofte.

– SV har ved tidligere anledninger lovet å bruke posisjonen som budsjettpartner med regjeringen til å også presse på i andre saker som er viktige for partiet. Er asylpolitikk en slik sak?

– Ja, vi vil ved enhver anledning bringe dette spørsmålet til bordet.

Arbeidsgruppe kommer

– Jeg er glad på hans vegne, sier Lene Vågslid i Arbeiderpartiet.

– Det er også bra med ei avklaring etter lang tid med uvisshet.

– Tror du dette skaper presedens?

– Det er vanskelig for meg å svare på. I Hurdalsplattformen er vi tydelige på at vi skal sikre at barnets beste er et grunnleggende hensyn i alle saker, og at vi ønsker en gjennomgang av utlendingsmyndighetenes praksis på dette området. Dette er regjeringen allerede i gang med.

Hun viser til at en regjeringsnedsatt arbeidsgruppe har sett på terskelen for utvisning i saker som omfatter barn.

Her vil det trolig komme noen faglige anbefalinger når det gjelder avveining mellom barnets beste og andre tungtveiende hensyn. Jeg håper dette kan gi oss et godt faglig grunnlag for den videre debatten.

Viser til Utlendingsnemnda

Mari Holm Lønseth i Høyre sier at det er Une som må svare for sine vurderinger og behandling av saken.

– Vi går derfor ikke inn i disse sakene politisk. Nå håper vi han får ro og mulighet til å fortsette livet.

Vårt Land har vært i kontakt med Fremskrittspartiet, men ikke lyktes å få en kommentar.




Les mer om mer disse temaene:

Hans Andreas Starheim

Hans Andreas Starheim

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter