Nyheter

Mustafa Hasan får bli: – Jeg rister over hele kroppen av glede

KAN PUSTE UT: Mustafa Hasan får bli i Norge. Tirsdag ble det klart at han får oppholdstillatelse.

– Jeg rister over hele kroppen av glede, sier Mustafa Hasan til Vårt Land.

Han fikk beskjeden om at han får oppholdstillatelse av en NRK-journalist som lager dokumentar om saken hans.

– Jeg klarte ikke tro det, så jeg ringte advokaten min. Da han sa at jeg får oppholdstillatelse, knakk jeg helt sammen.

For Hasan kom beskjeden ganske uventet.

– Jeg tenkte jeg kom til å tape. Jeg tenker alltid sånn. Da blir jeg mindre skuffa.

Jeg tenkte jeg kom til å tape. Jeg tenker alltid sånn. Da blir jeg mindre skuffa

—  Mustafa Hasan

– Handler om et problem politikerne må ta stilling til

Mustafa Hasan sier han er sjokkert og glad, og ser frem til å feire med de han er glad i.

En av tingene han gleder seg til, er å kunne reise på ferie til utlandet. Han har ikke turt å reise fra Norge de siste ni årene på grunn av situasjonen.

Han sier han håper saken vil gjøre det lettere for barn og unge i samme situasjon som han.

– Denne saken handler egentlig ikke om meg. Den handler om et problem politikerne må ta stilling til. De må sørge for at alle barn har den samme rettssikkerheten. De må sette Utlendingsnemnda i stand til å gjøre en bedre jobb, sier han.

Hasans ett år eldre bror har tidligere fått opphold.

Saksøkte og vant

Mustafa Hasan og hans advokat saksøkte i fjor den norske staten fordi de mente Hasan hadde rett til oppholdstillatelse i Norge på humanitært grunnlag.

De ville gjøre Utlendingsnemdas (Une) vedtak, om at han ikke har rett til opphold, ugyldig. Hasan vant rettssaken, og kunne dermed søke om opphold på nytt.

Nå har han fått svar på søknaden: Mustafa Hasan får permanent opphold i Norge. NRK meldte saken først.

Oslo tingrett slo i fjor fast at Une ikke hadde tatt tilstrekkelig hensyn til Hasans tilknytning til Norge, til hans psykiske helse eller til situasjonen han ville møtt i Jordan.

Une bekrefter at det er disse hensynene som gjør at de nå har gjort et nytt vedtak.

– Nye helseopplysninger, har vært ett viktig moment i en helhetsvurdering. At han har tilbrakt mesteparten av barne- og ungdomstiden i Norge, er også vektlagt, skriver avdelingsleder Terje Østraat i en e-post til Vårt Land.

Advokaten: – Tilfreds med at Une er enig med oss

Vårt Land har fått innsyn i en sladdet versjon av Unes nye vedtak. Der står det at Hasan er innvilget opphold på grunnlag av sterke menneskelige hensyn og tilknytning.

Konkret har Une lagt særlig vekt på hans oppvekst i Norge, hans helsemessige situasjon og omsorgssvikt gjennom oppveksten.

– Det jeg konstaterer er en konkret begrunnet avgjørelse i Mustafas bakgrunn, sier Hasans advokat Nicolai V. Skjerdal til Vårt Land.

– Jeg er tilfreds med at Une er enig med oss i at oppvekst i Norge må veie spesielt tungt i vurderingen av tilknytningskriteriet, sier Skjerdal.

---

Mustafa Hasan-saken

  • Mustafa Hasan har bodd og vokst opp i Asker siden han var seks år gammel. Han kom til Norge fra Jordan med sin familie i 2008. De fikk midlertidig oppholdstillatelse, men oppholdstillatelsen ble trukket tilbake etter fire år.
  • De fleste familiemedlemmene ble sendt ut av landet, men ikke Mustafa Hasan fordi han var under 18 år.
  • I november 2020 mottok han et endelig vedtak om at han måtte forlate landet i løpet av kort tid. Bakgrunnen for vedtaket er at moren skal ha oppgitt feil nasjonalitet da de kom til Norge i 2008.
  • I desember 2020 ble det klart at advokatfirmaet Fend tok ut søksmål mot Une på vegne av Mustafa Hasan. I juli 2021 vant de fram med søksmålet i Oslo tingrett, og utvisningsvedtaket ble kjent ugyldig.
  • Et sentralt punkt i søksmålet var at hans ett år eldre bror har fått opphold.
  • I september opplyste Une at de ikke anker tingrettsdommen. De har nå behandlet saken på nytt, og gitt Hasan opphold.

Kilde: NTB

---

Jubel på Noas-kontoret

Når Vårt Land ringer Noas – Norsk organisasjon for asylsøkere – har de ikke rukket og få med seg nyheten om at Hasan har fått oppholdstillatelse.

– Hva sa du? Får han bli?, utroper kommunikasjonsrådgiver Christina Endresen til Vårt Land.

– Da må jeg nesten få ta et sekund her, sier Endresen, og legger telefonen ned:

«Mustafa Hassan har fått oppholdstillatelse!», sier hun ut i kontoret. Hvis de hadde noe i hendene på dette tidspunktet, ble dette sluppet, etter reaksjonene å dømme. Endresen tar opp telefonen igjen og gjentar det hun akkurat har blitt spurt om på kontoret: «Har han?».

– Så fantastisk, sier Endresen.

Ved siden av henne står generalsekretær Pål Nesse.

– Dette er en veldig god nyhet, sier Nesse.

Denne saken handler egentlig ikke om meg. Den handler om et problem politikerne må ta stilling til

—  Mustafa Hasan

Nesse: – Håper lista er flyttet

– Hvilke konsekvenser kan dette få for andre barn i liknende situasjon?

Det har vært for lite vekt på to hensyn: barnets beste og barnets tilknytning til Norge. Det er flere barn i en liknende situasjonen som Hasan, og vi håper dette blir en påpeking om at disse to hensynene skal tillegges mer vekt, sier Nesse.

– Vi håper dette også vil være en bedre harmonisering med menneskerettighetene og lovgivningens intensjon om barnets beste og barnets tilknytning.

Tidligere i år kom Hasan med kraftige reaksjoner på at to mødre med norskfødte barn er utvist og skal sendes til Etiopia og Sudan for to år. De to mødrenes barn er fire og fem år, 2,5 og fire år. Utlendingsmyndighetene viser til at mødrene har gitt feil opplysninger da de søkte opphold, og unnlatt å forlate landet etter avslag. Ifølge Une kan alvoret i dette gå foran hensynet til barna. Mødrene kan søke om familiegjenforening om to år.

Dette er ytterligere et skritt i riktig retning for barn med tilknytning til Norge

—  Pål Nesse, Noas

– Tror Noas at Unes revers i Hasan-saken vil ha en konsekvens i spørsmål om mødre som har blitt utvist og skilt fra barna sine?

– Vi håper lista er flyttet litt. Det er noe Stortinget tidligere har åpnet for, nemlig at de er litt for strenge i utlendingsforvaltningen. Dette er ytterligere et skritt i riktig retning for barn med tilknytning til Norge og for familier som har blitt splittet, som vi ser i familiegjenforeningssaker, sier Nesse, og legger til:

– Vi håper det også vil være en vekker om at foreldre kan ha gjort feil og at barna ikke skal betale prisen for dette. Nå bør det bli slik at utlendinger skal oppleve det staten mener for alle andre familier: at man skal legge til rette for at de skal være sammen.

Maria Lavik

Maria Lavik

Maria Lavik er nyhetsjournalist i Vårt Land. Hun skriver ofte om klima, landbruk, distrikt, abort, politikk, økonomi og ulikhet. I tillegg har hun skrevet flere reportasjer med tidsvitner til Norges nære historie. Hun har over 20 års erfaring som journalist, master i økonomisk historie og har skrevet en bok om barnefattigdom.

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter