Nyheter

Une om Hasan-saken: – Veldig spesiell sak som ikke ligner på særlig mange andre

ASYL: Mustafa Hasan håper at seieren hans vil hjelpe andre barn og unge i samme situasjon. Utlendingsnemnda mener saken hans ikke ligner særlig mange andre.

Tirsdag fikk 19 år gamle Mustafa Hasan beskjed om at han får opphold i Norge. Det er Utlendingsnemnda (Une) som kom fram til dette, etter å ha behandlet saken hans på nytt.

– Når nemndlederen nå kom til at det var riktig å gi oppholdstillatelse, handler det om flere forhold i saken hans, forteller avdelingsleder i Une Terje Østraat til Vårt Land.

– Nye helseopplysninger har vært ett viktig moment i en helhetsvurdering. At han har tilbrakt mesteparten av barne- og ungdomstiden i Norge, er også vektlagt, fortsetter han.

På spørsmål om det er kommet nye momenter i Hasans sak, svarer Østraat:

– Det var diverse spørsmål om helse og sårbarhet som inngikk i vurderingen av sterke menneskelige hensyn. De siste opplysningene som inngikk i helheten, fikk vi inn fra advokaten hans i desember.

Advokaten: – Tilfreds med at Une er enig med oss

Vårt Land har fått innsyn i en sladdet versjon av Unes nye vedtak. Der står det at Hasan er innvilget opphold på grunnlag av sterke menneskelige hensyn og tilknytning.

Konkret har Une lagt særlig vekt på hans oppvekst i Norge, hans helsemessige situasjon og omsorgssvikt gjennom oppveksten.

– Det jeg konstaterer er en konkret begrunnet avgjørelse i Mustafas bakgrunn, sier Hasans advokat Nicolai V. Skjerdal til Vårt Land.

– Jeg er tilfreds med at Une er enig med oss i at oppvekst i Norge må veie spesielt tungt i vurderingen av tilknytningskriteriet, sier Skjerdal.

Noas: Flere barn i en lignende situasjon

Da Vårt Land intervjuet Mustafa Hasan kort etter han fikk nyhetene, sa han at han håper saken vil gjøre det lettere for barn og unge i samme situasjon som han.

– Denne saken handler egentlig ikke om meg. Den handler om et problem politikerne må ta stilling til. De må sørge for at alle barn har den samme rettssikkerheten. De må sette Utlendingsnemnda i stand til å gjøre en bedre jobb, sa han.

Også Pål Nesse i Noas – Norsk organisasjon for asylsøkere, mener saken gjelder flere:

Det er flere barn i en liknende situasjon som Hasan, og vi håper dette blir en påpeking om at disse to hensynene skal tillegges mer vekt, sa Nesse til Vårt Land.

Han viser til hensynene til barnets beste og barnets tilknytning til Norge.

Avviser at saken skaper presedens

Une avviser på sin side at Hasan-saken skaper presedens for barn i samme situasjon.

– Dette er en veldig spesiell sak som ikke ligner på særlig mange andre saker. Den er avgjort etter en konkret vurdering av innholdet i akkurat denne saken, slik den står akkurat nå, sier Terje Østraat i Une.

I deres nye vedtak har Une kommet til at Hasan gis oppholdstillatelse etter utlendingsloven paragraf 38, som er «en unntaksbestemmelse, ment for spesielle tilfeller som faller utenfor de kategorier som ellers kan gis oppholdstillatelse og der det vil være klart urimelig ikke å gi tillatelse.».

I fjor ble Unes vedtak om utsendelse kjent ugyldig i Oslo tingrett.

– Viser Mustafa Hasans seier i retten at Utlendingsnemnda har vært for streng i vurderingen av slike saker?

– Tingretten kom til at det forrige Une-vedtaket hadde mangler, og derfor ble det dømt ugyldig. Men tingretten sa ikke noe om at han måtte få videre opphold i Norge. Det var det fortsatt Unes oppgave å vurdere, og det er det vi nå har gjort, sier Østraat og legger til:

– Nemndlederen som nå har behandlet saken, har ikke sagt seg verken enig eller uenig med tidligere Une-avgjørelser. Det hun har gjort, er å vurdere saken slik den står nå, hvor det også inngår nye opplysninger.

---

Mustafa Hasan-saken

  • Mustafa Hasan har bodd og vokst opp i Asker siden han var seks år gammel. Han kom til Norge fra Jordan med sin familie i 2008. De fikk midlertidig oppholdstillatelse, men oppholdstillatelsen ble trukket tilbake etter fire år.
  • De fleste familiemedlemmene ble sendt ut av landet, men ikke Mustafa Hasan fordi han var under 18 år.
  • I november 2020 mottok han et endelig vedtak om at han måtte forlate landet i løpet av kort tid. Bakgrunnen for vedtaket er at moren skal ha oppgitt feil nasjonalitet da de kom til Norge i 2008.
  • I desember 2020 ble det klart at advokatfirmaet Fend tok ut søksmål mot Une på vegne av Mustafa Hasan. I juli 2021 vant de fram med søksmålet i Oslo tingrett, og utvisningsvedtaket ble kjent ugyldig.
  • Et sentralt punkt i søksmålet var at hans ett år eldre bror har fått opphold.
  • I september opplyste Une at de ikke anker tingrettsdommen. De har nå behandlet saken på nytt, og gitt Hasan opphold.

Kilde: NTB

---

Les mer om mer disse temaene:

Maria Lavik

Maria Lavik

Maria Lavik er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter