Nyheter

«Ukjente» Karen Bass er ny favorittkandidat som visepresident for Biden

Karen Bass, kongressrepresentant fra California, seiler opp som en av favorittene til å bli Joe Bidens visepresidentkandidat.

Biden har varslet en avgjørelse­ denne uken, og svært mange tror han kommer til å velge en svart kvinne i en tid preget av store protester mot rasisme og politivold.

En av de mest aktuelle kandi­datene er ifølge nyhetsbyrået AP Karen Bass. Hun har sittet i ­Representantenes hus siden 2011, og var før dette medlem av den folkevalgte forsamlingen i California i seks år. De to siste årene var hun speaker – en rolle ­ingen annen svart kvinne har hatt i ­California.

På innsamlingsmøte

66-åringen har fått mye ros for sin innsats da Californias økonomi sto på randen av sammenbrudd under finanskrisen i 2008. Forhandlingene om et delstatsbudsjett skal ha vært svært fastlåste inntil Bass fikk en plass rundt bordet.

Tolv år senere har Bass’ beskjedne og samlende stil blitt en viktig grunn til at hun nå vurderes som en av favorittene til å bli Bidens visepresidentkandidat.

Torsdag i forrige uke dukket hun for første gang opp sammen med Biden på et innsamlingsmøte for valgkampen. Flere av APs kilder mener at hun har det som skal til for å utfylle Biden.

Doloros Huerta, en borgerrettsforkjemper i California, mener Bass har det som skal til for å få landets kriserammede institusjoner på rett kjøl, og at hun kan rydde opp på hjemmebane mens Biden konsentrerer seg om å skape gode utenrikspolitiske relasjoner.

Ikke president

Bass, som har helsefaglig bakgrunn og mye ­erfaring med å organisere ulike samfunnsinitiativer, sier selv at hun har viktig erfaring som kan brukes til å håndtere krisene som USA gjennomlever.

– Jeg har de siste 40–50 årene­ konsentrert meg om å bygge ­koalisjoner og bygge bro mellom etniske grupper, mellom ­politiske ideologier, sier hun.

– Jeg er en meget målrettet person, jeg ønsker å få ting gjort. Jeg er villig til å jobbe med hvem som helst, når som helst og uansett, fastslår hun.

I motsetning til andre mulige kandidater, som senator Kamala­ Harris, har Bass ikke uttrykt noen ambisjoner om selv å bli USAs president. Det betyr at hun er mindre kjent for velgerne, og at hun ikke har store givere i ryggen. Hun har heller ingen erfaring med å drive valgkamp på nasjonalt nivå.

Ledet arbeid

Men hun har mye politisk erfaring. Hun er ­leder for Kongressens Black ­Causus, en organisasjon for hovedsakelig afroamerikanske­ kongressmedlemmer. Etter drapet­ på George Floyd, som utløste protestbølgen mot rasisme og politivold, har hun dessuten ledet Demokratenes innsats for å få vedtatt en politireform.

– Hun fikk gode karakterer for håndteringen av den avtalen, men hun har håndtert ­lignende lovforslag tidligere, sier partifellen Jim Clyburn, som i likhet med Bass er medlem av Representantenes hus.

Jobbet ved akuttmottak

Før hun ble politiker, jobbet hun ved et akuttmottak i Los Angeles, der hun på nært hold fikk opp­leve konsekvensene av USAs narkotikamisbruk og politiets aksjoner mot gjenger bestående av unge svarte menn. Som følge av dette startet hun et ­initiativ som skulle jobbe for at denne type gjengkriminalitet også skulle behandles som et helseproblem.

Hun iverksatte blant annet en undersøkelse der det ble avdekket at ulovlige spritutsalg var arnesteder for narkohandel og annen type kriminalitet. Det førte til at 150 slike utsalg ble stengt.

Karen Bass’ bakgrunn og historie er blitt gransket for å sikre at hun ikke har med seg noe ­bagasje som kan bli problematisk under valgkampen.

Ifølge Fernand Amandi, som jobber med galluper i Florida og som er ekspert på velgere med latinamerikansk bakgrunn, vil Bass kunne støte fra seg denne type velgere fordi hun i 2016 sa at Fidel Castros bortgang var et stort tap for Cubas befolkning.

En slik uttalelse kan også åpne for at republikanere kan tegne et bilde av Bass som en radikal sosialist.

LES MER:

I USA kjempes det mot to «pandemier» samtidig

Hærverk på kristne statuer i USA

Dramatisk fall i flyktningar til USA

---

Fakta:

  • Joe Biden blir formelt ­utnevnt som demokratenes presidentkandidat under landsmøtet i Milwaukee i Wisconsin 17. august.
  • Det er stor interesse rundt Bidens valg av visepresidentkandidat. En av grunnene er at han er 78 år gammel, og med høy alder øker sjansen for at en visepresident kan måtte steppe inn.
  • Biden vil bli den eldste presidenten i USAs historie hvis han vinner over Donald Trump i presidentvalget i 3. november. Han har tidligere­ sagt at han vil ha en kvinne som makker i kampen mot Trump og Mike Pence.
  • Senator Kamala Harris fra California og senator ­Elizabeth Warren fra ­Massachusetts er blant navnene som ofte er trukket fram.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter